Zdravlje

Evo kako da prepoznate simptome moždanog udara

Moždani udar je vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svijetu, a prema statistici žene čine oko 60 posto smrtnih slučajeva od moždanog udara.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
Klix.baIzvor

Stručnjaci navode kako muškarci i žene koji imaju moždani udar imaju slične simptome kao što su slabost ruku, poteškoće s govorom, opušteno lice ili problema s ravnotežom. 

Međutim, nisu svi simptomi jednaki kod žena i muškaraca, zbog toga žene svoje simptome teže prepoznaju i često ih prepisuju umoru. Stoga, nije čudno što češče doživljavaju moždani udar.

"Žene češće imaju atipične, nejasne simptome. Oni mogu početi s umorom, zbunjenošću ili možda opštom slabošću, za razliku od slabosti na jednoj strani tijela", navodi Pooja Khatri, doktorica i profesorica neurologije na Univerzitetu Sinsinati.

Ona navodi da mnoge žene mogu ignorisati iznenadne i neobično jake glavobolje, ako generalno imaju problema s migrenama i slično. To se takođe odnosi na poteškoće s hodanjem i konstantnim umorom, što pripisuju stresnim situacijama i fizičkoj aktivnosti. Takođe, navodi i da su mučnina ili povraćanje jedan od glavnih simptoma moždanog udara, a oni se smatraju virusnim bolestima.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.