Region

EU će pozvati sve države Zapadnog Balkana da uvedu sankcije Rusiji

Evropska unija (EU) će, na zajedničkom samitu naredne sedmice, od država Zapadnog Balkana jasno zatražiti da se u potpunosti usaglase sa politikom sankcija protiv Rusije.

EU će pozvati sve države Zapadnog Balkana da uvedu sankcije Rusiji Foto: Rojters
Portal AnalitikaIzvor

U nacrtu deklaracije, koja će biti usvojena na kraju samita, navodi se da je usklađivanje sa politikama EU jasan znak strateške orijentacije partnera, sada više nego ikada, u svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i drugih bezbjednosnih izazova.

Šefovi država i vlada članica EU u srijedu će se sastati sa kolegama iz šest zemalja regiona na redovnom godišnjem samitu EU - Zapadni Balkan.

U nacrtu deklaracije, u koji je uvid imao Radio Slobodna Evropa, navodi se da zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničke vrijednosti i zajedničku odgovornost.

"Dok produbljujemo našu saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere Unije, i da djeluju u skladu sa tim", stoji u nacrtu deklaracije.

U tekstu će se pohvaliti partneri sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju stratešku posvećenost potpunim usklađivanjem sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i podstaći „oni koji to još nijesu učinili“ da slijede njihov primjer.

"Takođe podstičemo unapređenje sprovođenja restriktivnih mjera i sprečavanje njihovog zaobilaženja", navodi se u završnoj deklaraciji.

Sa tim dokumentom treba da se saglase i učesnici samita iz regiona.

Portal Analitika