Abiznis

"Proporcionalno njihovom učešću u vlasničkoj strukturi Društva"

EPCG: Akcionarima će se isplatiti 8,4 miliona eura

Skupština akcionara EPCG usvojila je Odluku o isplati dividende za 2021. godinu.

EPCG: Akcionarima će se isplatiti 8,4 miliona eura Foto: EPCG
Portal AnalitikaIzvor

“Sredstva opredijeljena za dividendu, 8,4 miliona eura, isplatiće se akcionarima proporcionalno njihovom učešću u vlasničkoj strukturi Društva u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke”, kazali su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG)

Saopštili su da su jednoglasno, kako se i očekivalo, prisutni akcionari Elektroprivrede Crne Gore, na vanrednom zasjedanju održanom 21. septembra ove godine, usvojili su prijedlog Odluke o isplati dividende za 2021. godinu.

“Time su, između ostalog,ispoštovani i Zaključci Vlade Crne Gore kojima je definisana obaveza privrednih društava u većinskom vlasništvu države, kao i s njima povezanih društava, da 30 odsto ostvarene neto dobiti u 2021. godini, od iznosa dobiti koji je srazmjeran udjelu vlasništva države, uplate u državnu kasu”, kaza li su oni.

Kažu da je Vlada je Informaciju Ministarstva finansija o uplati dobiti privrednih društva u većinskom vlasništvu države u Budžet države razmotrila na sjednici 8. juna 2023. godine.

“S obzirom na to da je EPCG u 2021. godini ostvarila dobit od oko 28 miliona eura (konsolidovani rezultat), u Budžet države, kao i na račune manjinskih vlasnika kapitala, u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke, biće uplaćeno blizu 8,4 miliona eura na ime dividende za tu poslovnu godinu”, rekli su oni.

Kako je naznačeno u Odluci, kazali su da je bruto vrijednost dividende iznosi 0.0766 eura po otplaćenoj akciji, a pravo na dividendu imaju akcionari, vlasnici otplaćenih akcija EPCG AD sa pravom glasa, upisani kod Centralnog klirinškog depozitarnog društva AD Podgorica na dan donošenja Odluke (21.9.2023).

“Akcionari su konstatovali da, s obzirom na to da je konsolidovani rezultat Društva za 2022. godinu bio negativan, nema osnova za isplatu dividende za 2022. godinu”, zaključuju iz EPCG u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
n neregistrovani_neregistrovani
21.09.2023. 14:23

Branko Kotri: Više potrošeno za plate nepotrebno zaposlenih a to je moglo da ide u državni budžet. Više štetovano na razlici u cijeni uvoza i izvoza električne energije a i to je moglo da ide u državni budžet. Mnogo više potrošeno za uvoz energije gubitaka distribucije zbog kašnjenje u nabavci a i to je moglo da ide u državni bodžet. I na kraju, šta se to desilo sa rekordnim profitom iz 2021. godine?

2
0
p penzioner_neregistrovani
21.09.2023. 12:06

Oni dijele dividendu,a nama ce da poskupe struju,da bi vise medju sobom dijelili i sto vise finsanirali SPC.

2
0