Abiznis

Šćekić: Uskoro plan mjera za suzbijanje sive ekonomije

Izvor

Pomoćnica ministra finansija Biljana Šćekić kaže da Vlada uskoro planira da usvoji mjere za suzbijanje sive ekonomije posebno u oblasti zapošljavanja, izdavanja fiskalnih računa ali i akciznih proizvoda.

Da je to bio prioritet Ministarstva finansija i u ranijem periodu pokazuju rezultati u oblasti akcizne politike:

« Ako uzmemo primjer akciza u 2011. godini, imamo veće prihodne za 17 miliona a plan je bio 13. U tekućoj godini ostvarili smo 44 miliona zato što smo od prvog januara 2011te imali stalnu koordinaciju svih nadležnih organa i sa poreskim obveznicima kako bi ostvarili što veće prihode.» javila je Antena M.

Da u oblasti poreske politike postoje i brojne manjkavosti pokazuje Analiza rizika od korupcije u toj oblasti. Prof. Milenko Popović.:

« Neizdavanje fiskalnih računa je prilično raširena pojava naročito u kafićima čega smo svjedoci. Takođe je prepoznato da se vrši pranje novca na način što se prikazuju neostvareni dnevni pazari, sačinjavanje dvostrukih ugovora i računa za uvezene proizvode kod prodaje nekretnina je pojava koja omogućuje isplatu dijela robe na ruke.»

Iz OEBS-a nam preporučuju da prevencija bude jedan od najvažnijih segmenata uspješne borbe protiv korupcije.To znači adekvatna primjena zakona iz te oblasti ali i učešće nadležnih organa, kaže šef misije OEBS-a u Crnoj Gori Šaranus Adomavičius:

« Korišćenje svih kapaciteta, nadležnih tijela i organa: Tužilaštva, pravosuđa i policije uz sprovođenje onoga što su zakonske odredbe da bi se spriječila pojava korupcije.»

Dva su načina da spriječimo korupciju u oblasti poreske politike: pooštriti kazne ili povećati poreze, smatra stručnjak iz Austrije Dieter Welbcih javila je Antena M. Ističe i neophodnost formiranja posebne Agencije koja bi vršila kontrolu.

Portal Analitika