Svijet

Češka priznala novu vjeru – „džedaizam“

Izvor

Češki ured za statistiku saopštio je da će u popisu stanovništva ove godine popisati u posebnu grupu one koji u rubrici „vjera“ navode džedajizam, pošto se Česi masovno prijavljuju na profil na Fejsbuku koji ih poziva da se tokom popisa izjasne kao poklonici džedaja, javlja agencija Beta.

"U tu akciju već se uključilo 14.200 ljudi a pošto je riječ o izrazitom fenomenu koji se pojavio pri popisima i u drugim zemljama, moramo na to da reagujemo", kazao je portparol ovogodišnjeg popisa stanovništva Ondžej Kubala.

U Češkom uredu za statistiku zbog ovih novih "vjernika" sazvan je čak posebni sastanak i na njemu je odlučeno da se ne popisuju samo postojeće, registrovane vjeroispovesti, već i one kod kojih se pretpostavlja da mogu da se pojave kod većeg broja ljudi, pišu danas češke Lidove novini.

Česi će tako poslije popisa moći da saznaju koliko ima vjernika tog “filmskog vjerskog viteškog reda“, koliko je među njima žena, kakva je starosna struktura i gdje je u Češkoj centar tog kulta.

Češka nije jedina zemlja u kojoj generacije koje su odrastale od 1977. godine kada su se pojavili prvi "Zvezdani ratovi" Džordža Lukasa doživljavaju filmsku maštu kao realnu vjeru. Prema podacima britanskih statističara, u Engleskoj i Velsu džedajizam ima 390.000 vjernika.

Popis stanovništva u Češkoj obaviće se krajem marta ove godine.

Portal Analitika