Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Šefovi diplomatija više država pohvalili napredak Crne Gore na putu ka EU: Priznanje Milanu Roćenu

Šefovi diplomatija više država pohvalili napredak Crne Gore na putu ka EU: Priznanje Milanu Roćenu

IzvorRoćenu, koji je političku karijeru nastavio kao član Predsjedništva DPS-a za međunarodnu saradnju, i dalje stižu pisma sa prigodnim porukama sa evropskih i drugih adresa.

- Kao prvi ministar vanjskih poslova Crne Gore nakon proglašenja državne samostalnosti postavili ste temelj uspješne vanjske politike vaše mlade države – kazao je njemački ministar vanjskih poslova Gvido Vestervele, saopšteno je iz DPS-a.

Šef diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Vilijam Hejg podsjetio je da je Crna Gora prešla dug put tokom Roćenovog mandata na čelu Ministarstva čiji je „vrhunac otvaranje pristupnih pregovora u junu“.

Ministar vanjskih poslova Francuske Loren Fabius naglasio je u pismu da je bilans Roćenovih šest godina na čelu crnogorske diplomatije krunisan otvaranjem pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Holandski ministar Uri Rozental je ukazao na dobre odnose koje je imao sa Roćenom i čestitao na njegovoj ulozi „u cilju dostizanja pokretne tačke otvaranja pristupnih pregovora sa EU“.

- Crna Gora ne bi tako brzo ostvarila ovaj cilj da nije bilo posvećenosti koju ste pokazali u sprovođenju svih neophodnih reformi – kazao je Rozental.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, uz rezultate u procesu integracija i uspon na bilateralnom planu, naglasio je značaj ličnih odnosa i saradnje za mir, stabilnost, regionalno pomirenje i prosperitet na Balkanu.

Roćenu su pisma uputili generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje EU Stefano Sanino i član njemačkog Bundestaga i izvjestilac za Crnu Goru vladajuće CDU partije Peter Bajer.

Portal Analitika