Društvo

Šefovi diplomatija iz regiona u Budvi

Izvor

 

Sastankom će predsjedavati crnogorski šef diplomatije Milan Roćen, dok će skup otvoriti predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić. Ranije je najavljeno da će na sastanku učestvovati i šefovi diplomatija Makedonije i Grčke, pa će jedna od tema, kako se očekuje, biti i spor dvije zemlje oko imena Makedonije.

 

Zvaničnici su, kako je navela Radio-televizija Crne Gore, u više navrata isticali da bi Crna Gora, „s obzirom na njenu politiku i ulogu u regionu, mogla da, kao posrednik, pomogne u rješavanju nekih regionalnih pitanja“. U službenu posetu Crnoj Gori juče je doputovao i predsednik Sobranja Makedonije Trajko Veljanovski koji će danas razgovarati sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem, a primiće ga i premijer Lukšić. U Podgoricu je juče doputovao i ministar spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić neće učestvovati na regionalnom sastanku jer boravi u Etiopiji, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Srbiju, će kao jednu od predsedavajućih Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (uz Tursku i Crnu Goru), predstavljati državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mirko Stefanović, rečeno je Danasu u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

Milan Roćen će sa generalnim sekretarom Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Hidom Biščevićem potpisati Protokol između Vlade Crne Gore i RCC o određivanju Cetinja za središte Sekretarijata radne grupe RCC za kulturu i društvo. Roćen će sa ministrom spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske Gordanom Jandrokovićem potpisati Sporazum o pružanju konzularne pomoći i zastupanju u izdavanju viza i protokola za njegovo sprovođenje.

Portal Analitika