Zdravlje

"Dan otvorenih vrata"

DZPG: Besplatni savjeti psihijatra i psihologa bez uputa i zdravstvene knjižice u ponedjeljak

Obilježavajući 10. oktobar, Svjetski dan mentalnog zdravlja, Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Glavnog grada organizovaće "Dan otvorenih vrata" u kome će svi građani moći da dobiju savjete psihijatra, psihologa, socijalnog radnika i medicinskih sestara bez uputa izabranog doktora i zdravstvene knjižice.

DZPG: Besplatni savjeti psihijatra i psihologa bez uputa i zdravstvene knjižice u ponedjeljak Foto: Pixabay.com
Portal AnalitikaIzvor

"U želji da zaštitimo lična prava, ugled i dostojanstvo svakog pojedinca, koji se ne snalazi u ovim teškim uslovima svjetske krize, pozivamo vas da 10. oktobra u trajanju od sedam do 21 sat, to učinimo zajedno", poručili su.

U trenutku kada se čovječanstvo susrijeće sa teškom svjetskom krizom izazvanom korona virusom i ratnim dešavanjima u svijetu, očuvanje mentalnog zdravlja predstavlja jedan od najtežih izazova sa kojima se susrijećee zdravstveni sistem. Jedna od pet osoba u godini dana ima poteškoće u domenu mentalnog zdravlja. Depresija, anksioznost, bolesti zavisnosti, bipolarni poremećaj i postraumatski stresni poremećaj su najucestalije bolesti u prethodnoj godini, saopštili su iz Doma zdravlja Podgorica.

"Nakon pandemije u svijetu se bilježi porast depresivnih i anksioznih poremećaja za oko 35odsto, te se stoga u naučnim krugovima govori o razornom uticaju pandemije na psihičko zdravlje", kazali su u sopštenju.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se od 1992. godine. Inicijativu je dala Svjetska zdravstvena federacija i obilježava se 10 oktobra svake godine, sa ciljem povećanja informisanosti građana o problemima mentalnog zdravlja, prevenciji i lijecenju psihickih bolesti i stanja.

Portal Analitika