Poljoprivreda

Đukić: Revolt poljoprivrednika opravdan, protest očekivan

Stočari i drugi poljoprivrednici, ali i svi ostali građani ove zemlje imaju pravo na spontano javno okupljanje. U modernim EU zemljama članicama ovi protesti znaju biti i radikalniji pa su se dešavali i istovari đubriva ispred nadležnih opštinskih i državnih institucija, navodi Željko Đukić, predsjenik NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) koja već duže vrijeme prati stanje u poljoprivredi. 

Đukić: Revolt poljoprivrednika opravdan, protest očekivan Foto: NVO Multimedijal Montenegro
Portal AnalitikaIzvor

Preko 30 poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića odlučili su ptotestom zatraže svoja prava od Ministarstva poljoprivrede.

Đukić je istako je da je situacija u poljoprivredi veoma kompleksna i da je ovo stanje nastalo iz tri ključna razloga: a to je politička neodgovornost u parlamentu i “razvlačenje” glasanja za budžet koji je direktno povezan sa agrobudžetom, zatim oslabljena kupovna moć građana ali i nedovoljno razvijena svijest za kupovinu domaćih proizvoda.

“Realno je očekivati da će sljedeći protest poljoprivrednika biti ispred centrala političkih partija koje nijesu bile sposobne da preko pola godine dogovore i usvoje budžet u parlamentu. Takođe i ispred velikih hotelskih kompleksa, ugostiteljskih objekata i trgovačkih lanaca koji su neodgovorni inemaju osjećaja za potrebe iprobleme naših poljoprivrednika, već ih samo zanima profit, ucjenjuju sa niskim otkupnim cijenama i dugim rokovima plaćanja a kasnije određuju velike marže. Posebno je žalosno i sramotno da su u većini slučajeva domaći proizvodi u nekim zavučenim pozicijama dok su oni uvozni industrijski koji su na udarnim pozicijama a po cijeli dan slušamo o njihovom patriotizmu i vedrenju ekonomskih problema", kaže Đukić. 

Ministarstvo Poljoprivrede, ekonomije i finansija su, dodaje, blokirani upravo zbog političke krize koja unazađuje sve, ekonomiju, poljoprivredu, investicije i druge sfere društvenog i političkog života u Crnoj Gori. Nije situacija, ističe, u poljoprivredi bila sjajna ni u madatama prethodnih vlada ali svi su, kaže, očekivali više, brže i bolje od kako je “osvježilo”.

"Budimo realni, sjetimo se prošle godine kada je nastala globalna panika uslijed Kovid pandemije, kada su sve države prioritetno gledale svoje interese kada su se marketi praznili a zavrtale slavine za izvoz. Kada smo imali poteškoća da obezbjedimo uvoz osnovnih životnih namirnica. Tada smo se svi sjetili naših vrijednih poljoprivrednika i njihov značaj da nam jedino oni mogu obezbjediti hranu, ali izgleda da su to već svi zaboravili. Na ovu temu bi mogao da govori danima ali izgleda da nemam kome jer je prisutan ozbiljan egoizam među određenim strukturama koje su zaposlene u nadležnim institucijama jer samo oni žele da plasiraju svoje ideje ili tuđe potpisuju svojim. Mi znamo i možemo, ali nemamo", poručuje Đukić. 

Ističe da su tri ključna elementa kroz koje možemo konačno da riješimo dugogodišnje probleme poljoprivrednika.

"To su podizanje svijesti građana da kupuju domaće, uspostavljanje sistema otkupa i plasmana domaćih proizvoda i treći element je stimulacija hotelijera, ugostitelja i trgovaca da favorizuju domaće", kaže Đukić. 

Podsjeća da su prije možda mjesec dana Vladi, premijeru Zdravku Krivokapiću, potpredsjeniku Dritanu Abazoviću, ministrima Aleksandru Stijoviću, Jakovu Milatoviću, Milojku Spajiću i minitarki Tamari Srzentić poslali konkreatn dopis sa konkretnim predlozima kako je moguće riješiti prva dva elementa, ali nijesu dobili odgovor, jer je budžet usvojen tek prije par dana.

"Poljoprivrednici ne smiju zavistiti od politike oni moraju na vrijeme imati obezbjeđene subvencije, novac za zasade, stočnu hranu, gorivo i da ne nabrajam a sve je to poskupjelo dok su domaći poljoprivredni proizvodi na istom cjenovnom nivou. Prisustvo i dostupnost domaćih poljoprivrednih proizvoda je mala i nedovoljna, kupovna moć građana takoće umanjena i pojavio se problem plasmana i pojavljivanja viškova domaćih poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivrednici imaju našu punu podršku i razumijemo njihovo opravdanopravo za revolt i protest. Mi smo u samo poslednjih 30 dana primili preko 30 poziva od strane poljoprivrednika koji nude svoje proizvode jer nemaju obezbjeđenu prodaju za njih. Mislim da se uskoro mogu očekivati protesti ispred centrala hotelijerskih lanaca, ugostiteljskih objekata, trgovačkih lanasa ali Ipolitičkih parija koje su u najvećem dijelu dovele do ove situacije, a primarno je u pitanju zakašnjenja budžeta", zaključuje Đukić. 

Portal Analitika