Abiznis

„Aktivnosti i mjere UPC doprinose efikasnijoj naplati“

Đukić: Devetomjesečni bruto prihodi veći za 356 miliona nego lani

Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. Kako su saopštili, i planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

Đukić: Devetomjesečni bruto prihodi veći za 356 miliona nego lani Foto: UPC
Portal AnalitikaIzvor

Iz Sektora za operativu u oblasti naplate naglašavaju da je UPC u ovom periodu intenzivno radila na realizaciji planiranih aktivnosti koje se odnose na turističku sezonu u oblasti inspekcijskog nadzora i naplate prihoda, kao i na jačanju proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima. 

"Kontinuirano sprovodimo aktivnosti za unapređenje i primjenu mjera koje se odnose na jedinstvenu primjenu propisa, radi pravilnog utvrđivanja obaveza i efikasne naplate budžetskih prihoda", kazala je vršiteljka dužnosti pomoćnice direktora UPC u Sektoru za operativu u oblasti naplate, Jelena Đukić.

Prema strukturi devetomjesečnih prihoda, ostvaren je rast naplate u gotovo svim kategorijama dažbina. Takođe, rast je zabilježen i kod koncesionih naknada, pa je po tom osnovu naplaćeno 43,2 miliona eura od januara do kraja septembra, što je za 12,7 miliona (ili 41%) više u odnosu na isti period prethodne godine, kao i za 12,5 miliona (ili 41%) više od planiranog.

UPC

U septembru je ostvarena bruto naplata prihoda od ukupno 229,4 miliona eura, što je za 25,9 miliona (ili 12%) više u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je od plana više za 17,3 miliona (8%). 

"Time je nastavljen dobar trend naplate budžetskih prihoda. UPC nastavlja zacrtane aktivnosti u cilju povećanja efikasnosti naplate prihoda, a odnose se na reorganizaciju poslovnih procesa u područnim jedinicama, filijalama za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza, kao i novoformiranim filijalama za naplatu i upravljanje poreskim dugom", naglasila je Jelena Đukić.

Objasnila je da je cilj nove organizacije upravo modernizacija aktivnosti naplate prihoda, razdvajanjem poslova utvrđivanja poreskih obaveza i naplate duga, a u skladu sa preporukama eksperata Međunarodnog monetarnog fonda. 

Biće dodatno pojačano praćenje poreskih dužnika i kontakt s njima tokom cijelog procesa naplate duga. Predviđene su, između ostalog, snažnije mjere naplate kroz postupke prodaje (ne)pokretne imovine poreskih dužnika i pokretanja stečajnih postupaka. 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Absurdum_neregistrovani
03.10.2023. 19:02

a kako objasnjav Djukicka uzroke akcije stop inflaciji , sto nam pretacuna ministar da se po potrosackoj korpu stefi 30% ? Nije li pola milijarde eura 30% od ovog bruto iznosa sa kojim se vi busate, a to je harac kojeg ste i od sopstvenih gradjana i od turista i od ukrajinskih i ruskih izbjeglica oteli u ovih devet mjeseci. I cime se hvalis marioneto?

2
0
C Crnogorac_neregistrovani
03.10.2023. 09:13

Jeli ti Dritanga napisala ovaj tekst Đukićka ? Ili ti lažinjaš ili i ti i ta bitanga ?

2
1