Politika

"Nedemokratske pretpostavke za uništavanje ustavnog dobra"

Đukanović vratio Zakon o predsjedniku države Skupštini na ponovno odlučivanje

Predsjednik Crne Gore Milom Đukanović vratio je danas Parlamentu na ponovno odlučivanje izmjene Zakona o predsjedniku države. Kako su saopštili iz njegovog Kabineta razloga za to je više - nedemokratske pretpostavke za uništavanje ustavnog dobra, ali i otvaranje pitanja očuvanja ustavnosti i zakonitosti, pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države.

Đukanović vratio Zakon o predsjedniku države Skupštini na ponovno odlučivanje Foto: Kabinet Predsjednika
Portal AnalitikaIzvor

Kako je podsjetio savjetnik predsjednika CG za ustavni sistem i pravna pitanja, Boris Bastijančić, na trećoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2022. održanoj 2. novembra, donešen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, glasovima 41 poslanika, te da je Đukanoviću dostavljen u četvrtak, 3. novembra u 13 sati.

Dalje navodi da je narednog dana, nakon što se upoznao sa formom i sadržinom Zakona, podrobno analizirajući njegova sporna rješenja, Đukanović, saglasno članu 94 stav 1 Ustava Crne Gore, da vrati Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore na ponovno odlučivanje Skupštini Crne Gore.

“Dopis Predsjednika Crne Gore dostavljen je danas predsjednici Skupštine, kojim je ukazao da bi se potencijalnim proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem Predsjednika Crne Gore saglasno njegovom tekstu, dejstvu, smislu i duhu neminovno otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, te pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu Države, pod okriljem međuinstitucionalne nomotehničke kontaminacije i konfuzije ustavnih nadležnosti najvažnijih državnih organa, koji zasnivaju svoj legitimitet vlasti na volji građana iskazanoj kroz odvojene izborne procese održane u određenim vremenskim intervalima po ustanovljenim i pouzdanim procedurama”, naglasio je Bastijančić.

Navodeći razloge vraćanja Zakona Skupštini na ponovno odlučivanje, kako ističe Bastijančić, Đukanović je konstatovao da bi se stvorile i očito nedemokratske pretpostavke za uništavanje ustavnog dobra kakvo je princip podjele vlasti zasnovan na ravnoteži i međusobnoj kontroli, a ne na uzurpaciji jednog dijela izvršne vlasti čiji je nosilac šredsjednik Crne Gore, i to od strane Skupštine Crne Gore kao najvišeg doma državnih legislativnih aktivnosti, čemu bi se, inače, u konačnom pristupilo predmetnim zakonskim inženjeringom.

“Jednako tako, neosnovano bi se krenulo ka nepoštovanju ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa, uz dirketnu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte, sa najvišim stepenom opasnosti od izglednog urušavanja državnopravnog poretka, razgradnje institucija i flagrantnog nipodaštavanja univerzalnih pravnih vrijednosti savremenih demokratskih sistema vlasti, na šta proaktivno, jasno i zabrinuto ukazuje domaća stručna javnost, nevladin sektor, kao i predstavnici respektabilnih međunarodnih subjekata i partnera”, poručio je Bastijančić.

Napominje da bi parlamentarna organizacija vlasti, koja je na snazi u Crnoj Gori, kao jedan od klasifikovanih državnih oblika u ustavnoj i opštoj teoriji prava, te u pravnoj i političkoj praksi, suštinski skliznula i faktički se transformisala u centralizovani skupštinski sistem, "i to ne kroz unaprijed predviđenu i poznatu kompleksnu ustavnu proceduru revizije našeg najvišeg pravnog akta, već nedopustivim derogiranjem ustavnih normi zakonskim, odnosno normatvnim zahvatom nepoznatom i neprihvatljivom evropsko-kontinentalnom sistemu prava – sistemu čije tekovine baštini i crnogorsko pravno podneblje".

“Na kraju, Predsjednik je stao na stanovište, da sagledano kroz prizmu vladavine prava, sve to bi neizbježno vodilo konstituisanju pogodnog ambijenta da se, zajedno sa dosadašnjim upitnim i atipičnim postupanjima skupštinskog rukovodstva i promjenljive parlamentarne većine prenebregne imperativ trajnog afirmisanja standarda bezlične strukrture vlasti, zatim neophodnog supstancijalnog i proceduralnog legitimiteta zakona, kao obilježja po čijem se postojanju pravno uređene države i organizovana društva upečatljivo razlikuju i odvajaju od onih koja to nijesu”, ističe Bastijančić.

Portal Analitika

Komentari (30)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
g gradjanska_drzava_neregistrovani
08.11.2022. 01:14

Da vidimo kako ce ovaj put glasati URA i Demokrate, a i neki drugi poslanici.

2
0
D DostaJe_neregistrovani
07.11.2022. 23:14

A nemoj nas više "braniti" evo molimo te. 30 godina si nas "branio" i lijepo si nas "odbranio" do prosjačkog štapa i nikad dubljih podjela.

5
2
A Ažbaha_neregistrovani
07.11.2022. 21:35

Ne sjekiraj se Mikice

3
3
k kosovo republic_neregistrovani
07.11.2022. 23:12

@Ažbaha_neregistrovani Koji Mikice? Mi odje u CG nemamo takvog. Crnogorci nijesu aperisani.

5
2
N NovakRamov_neregistrovani
07.11.2022. 17:31

pjesma posvećena Petru Zviceru i tragediji njegove familije glasi: LOVĆENSKI POKLIČ »Crnogorče care mali« Nedaj da ti dvore pali. Da slobodi kopa groblje Podivljalo tursko roblje, Nek zablista hadžar sveti, Ka nekada niz vrleti. Neka brda odziv dadu junačkome tvome kliku Nek dušmani tvoji znadu, Da si tiran razbojniku. Neka svijet vidi snova Djela tvojih padjedova. Zar ćeš moći slušat mirno Nepobjedni lave stari, Kad te budu robom zvali Jučer turski izmećari? Il te tvoja prošlost slavna Tako brzo ostavila? Il je hrabrost opjevana Izmišljena priča bila. Kraj garišta doma tvoga Ko kam stanac majka mila. Tvoja sestra ponižena, Sinoć ti se udavila. Ljuba kažu, da je luda Brišuć s oka suzu vrelu Po garištu gar razgrće Traži djecu izgorjelu. Neka bomba strah zadaje Zavitlana snagom muškom. Neka oko sokolovo Smrt raznosi tankom puškom. Nek krv onu staru svjetlost Dade našoj novoj zori Da se ovaj poklič ori U slobodnoj Crnoj Gori

28
2
i ipma__neregistrovani
07.11.2022. 19:36

@NovakRamov_neregistrovani O,o,bravo.U srce i dusu dirnuli.👍🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

16
2
M Miško_Ajkula_neregistrovani
07.11.2022. 17:25

Šta će se desiti kad skupština ponovo izglasa zakon o predsjedniku? I Milo odbije da potpiše zakon , da li je to loše po vlast ili opoziciju pitanje od milion dolara?

15
5
A ANO1918_neregistrovani
07.11.2022. 17:50

@Miško_Ajkula_neregistrovani Svi na ulicu za odbranu domovine!

31
3
m milion_neregistrovani
07.11.2022. 19:44

@Miško_Ajkula_neregistrovani Odmah cu ti reci. Predsjednik je po Ustavu duzan da potpise zakon drugi put. Medjutim, s obzirom da je grobarska koalicija2020 usvojila neustavan zakon, i da odavno ne postuju nista sto je ustavno tako i Djukanovic moze prekrsiti Ustav ne stavljanjem potpisa na taj nakaradni zakon i onda su svi kvit. A moze i da ga ignorise. Taj zakon ionako nece prozvoditi pravno dejstvo. U svakom slucaju Predsjednik je u win/ win poziciji. Kapiras?

18
2
D Dokle_neregistrovani
07.11.2022. 23:18

@ANO1918_neregistrovani Što pričaš ti ovdje se političari bore za vlast a ja treba opet da nasjednem? Dosta je bilo "četnika" i "partizana". I previše za ovaj narod

1
3
M Montenegro_neregistrovani
07.11.2022. 14:25

Ne znam zasto im objasnjavate kad su polovina u Skupstini nepismeni, jedva zavrsili skole ili kupili diplome

54
2
T Titograd_neregistrovani
07.11.2022. 14:18

Mogu da ociste ......sa njim u Skupstini

55
3
s susjedHR
07.11.2022. 14:16

Milo legendo Hrvati te vole! Svaka ti čast, sve znamo!

63
4
T Trta_neregistrovani
07.11.2022. 20:53

@susjedHR Susjed😄😄😄😄😄

4
1
M Milena_neregistrovani
07.11.2022. 14:04

Raspusti Milo te klerosovinisticki likove crkve Srbije!

74
2
i ipma__neregistrovani
07.11.2022. 14:02

Presjednice,za ponos Crne Gore!

73
4
A Ajmo_CG_neregistrovani
07.11.2022. 13:52

Bravo, sve jasno i argumentovano.

72
4
Z Zora_neregistrovani
07.11.2022. 13:50

Jedina pravedna odluka!!

71
4
b bivsi_portoseni_neregistrovani
07.11.2022. 14:51

@Zora_neregistrovani Sve mu je dzaba proslo je vrijeme njegove samovolje i lopovluka .

7
49
z zakopava_se_neregistrovani
07.11.2022. 14:54

@Zora_neregistrovani Samo unistava i ono malo empatije koje ima u narodu .

4
47
g gaga_neregistrovani
07.11.2022. 15:27

@zakopava_se_neregistrovani Znaš li što znači empatija?

38
3