Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Đukanović: Samo je Crna Gora vječna; Iskušenja slijede nakon izbora; Ja ne mijenjam politički dres

Kazao da će ostati počasni predsjednik, ali i da ostaje u Crnoj Gori

Đukanović: Samo je Crna Gora vječna; Iskušenja slijede nakon izbora; Ja ne mijenjam politički dres

Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna, poručio je predsjednik države Milo Đukanović povodom završetka mandata na toj funkciji.

Đukanović: Samo je Crna Gora vječna; Iskušenja slijede nakon izbora; Ja ne mijenjam politički dres Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

On je tim povodom danas na Cetinju održao press konferenciju, na kojoj je podsjetio na ono što je iza njega u političkoj karijeri.

"Očuvan mir i učvršćen multietnički sklad devedesetih dok je bjesnio ratni vihor u okruženju, Crna Gora pošteđena razaranja i pogibija tokom NATO kampanje na SRJ, mirnim putem obnovljena država, prepoznata kao faktor stabilnosti u regiji, članica NATO, u predvorju Evropske unije, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu, uz konstantnu i nepokolebljivu privrženost antifašizmu", kazao je Đukanović o dostignućima tokom proteklih tridesetak godina.

Dodao je kako je nakon referenduma napravljen istorijski zaokret ka evropskom sistemu vrijednosti, što nije bilo jednostavno, znajući da je Crna Gora bila "istorijski postojano zagledana u suprotnom smjeru".

"Naša zemlja je još u ranoj fazi emancipacije, opterećena teškim bremenom ekonomske zaostalosti, kao i posljedicama diskontinuiteta državnog trajanja, uključujući i kontroverzan odnos dijela građana prema državi, logično i nedovršenošću institucija, koje nijesu ni postojale do sticanja nezavisnosti", dodao je, navodeći kako je sve to valjalo graditi po evropskim standardima.

Ta misija se, dodao je, ne završava za 14 godina, ali su napravljeni veliki iskoraci koje niko ne može osporiti.

"Nadam se da su na Zapadu razumjeli da svaka promjena nije nabolje"

Đukanović je podsjetio i na mirnu tranziciju vlasti nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

"Površne primjedbe koje su često dolazile sa raznih zapadnih adresa o nesmjenjivosti vlasti time su izgubile vjerodostojnost. Nadam se da su u međuvremenu neki naši partneri razumjeli da svaka politička promjena ne znači obavezno i promjenu nabolje. Na Balkanu još traje bespoštedni rat između multietničke demokratije i nacionalizma, između evropskih vrijednosti i nasilne promjene granica. Ne znam da li su svi, ali imam utisak da je većina evropskih partnera shvatila da su u Crnoj Gori dobili ono što nijesu željeli", poručio je on.

Naglašena očekivanja i aktivnosti pojedinih zapadnih partnera, kako je dodao, da se vlast pop svaku cijenu promijeni, "objektivno su išle naruku onima iz bližeg i daljeg inostranstva koji su sve uradili na podrivanju Crne Gore zbog njenog euroatlantskog opredjeljenja".

"Ovo je najgora Vlada u istoriji"

O 43. Vladi Crne Gore kazao je kako je propustila šansu koja se ukazala nakon agresije Rusije na Ukrajinu, da se ubrza evropski put Crne Gore.

"Zbog toga je i smijenjena. Ona dva puta duže traje u tehničkom nego u redovnom mandatu. U međuvremenu je smijenjen i parlament, koji će ostati upamćen po neustavnom djelovanju i po najambivalentnijoj i najnestabilnijoj većini u višestranačju", istakao je.

Odlazeća Vlada ostaće upamćena, kaže, po neznanju, neradu, improvizaciji i štetnim odlukama po nacionalne interese.

"Ostaće upamćena kao najgora u istoriji političkog života Crne Gore. Navodno oslobodilačkom politikom, došlo je do urušavanja sistema obrazovanja, zdravstva, bezbjednosti, ekonomije, javnih finansija, do potpunog zaustavljanja pregovora sa EU", ocijenio je on.

"Pravo iskušenje ide nakon izbora"

Crnoj Gori je, smatra, potrebna stabilna, kompetentna i patriotska Vlada.

"Vanredni izbori su za sve subjekte i građane prva velika šansa i velika nada. Crna Gora je opet na strateškoj raskrsnici, sa koje je moguće i naprijed u Evropu i natrag u pogubni balkanski nacionalizam", istakao je.

Očekuje da će izbori dati jasan pregled rejtinga partija i politika.

"Vjerujem da će se partije, koje su se dokazale kao proevropske i koje se predstavljaju kao proevropske dobiti većinsku podršku. Na pravom iskušenju bićemo tek nakon izbora, a to iskušenje ogledaće se u hrabrosti i odlučnosti lidera partija da naprave koalicije koje će biti u stanju da odgovorno vode računa o interesima Crne Gore", poručio je on.

"Da li dijalog može dovesti do savezništva? Moguće je, ali..."

Misli da, kako je rekao, "talas politike koji je pokrenut 30. avgusta još u snazi".

"Svi će vam reći da su opredijeljeni za evropski put Crne Gore. Ali, da bi ona išla evropskim putem mora imati kvalitetno upravljanje državom. U ove dvije i po godine ga nije imala", rekao je Đukanović.

Bilo bi, dodao je, pametno nastaviti dijalog i sa dijametralno suprotnim poltiikama, pa i sa DF-om.

"A da li dijalog može dovesti do savezništva? Uvijek može dovesti do savezništva ako dođe do promjena u politici i približavanja", istakao je.

No, dodao je i da vjeruje kako u Crnoj Gori postoje stranke mnogo bliže političkom kursu DPS-a od DF-a.

"Sa DF treba razgovarati, a savezništva graditi sa onima koji djelatno, a ne riječima žele da grade evropsku budućnost Crne Gore", poručio je Đukanović.

"Nemam namjeru da mijenjam dres"

U kampanji će, kaže, učestvovati i nastaviti da podržava DPS.

"Ja sam se povukao sa pozicije lidera DPS-a, ali sam rekao da nemam namjeru da mijenjam politički dres. Ja sam ubijeđeni pripadnik politike proevropskog razvoja Crne Gore i daljeg ujedinjenja Evrope", naglasio je on.

No, govoreći o tome da li će ubuduće iz sjenke odlučivati unutar DPS-a, dodao je i "kada kažem da nešto napuštam, ja to i napustim".

"Od čega da se povlačim?"

Upitan da li će se povući, kazao je "od čega da se povlačim?"

"Da se povlačim od onoga čemu sam posvetio život? Ja sam posvetio život evropskom razvoju Crne Gore. Ne morate da budete ni predsjednik, ni premijer, ni lider stranke da biste bili politički angažovani. Dovoljno je da budete odgovoran građanin. Ja sam odgovoran građanin. Sve što bude trebalo toj politici i partiji u ovoj i u budućim kampanjama, imaće", dodao je.

Crna Gora je, kazao je, do 2020. godine bila suverena država.

"Nikad nijesmo dozvolili da ona postane privjezak bilo koje strane politike, odakle god ona dolazila. Koliko je danas suverena - kazao sam u uvodnim napomenama. Ipak vjerujem da to nije dovelo u pitanje nezavisnost Crne Gore", dodao je.

Upitan da li žali zbog nečega što je uradio na funkciji ili zbog nečega što nije, rekao je da ne bi promijenio ništa kada su u pitanju ključna ostvarenja Crne Gore.

"Nikad nijesam razmišljao da selim iz CG, to je moja cjeloživotna adresa"

Na pitanje da li će se preseliti u Ujedinjene Arapske Emirate, koje je postavio urednik RTCG, kazao je kako je to apsolutna dezinformacija.

"To sam više puta demantovao. Nijesam nikad razmišljao da selim iz Crne Gore, to je moja cjeloživotna adresa", rekao je on.

U UAE su, kaže, njegovi prijatelji do kojih ponekad ode, ali svi njegovi planovi vezani su za Crnu Goru.

Ostaće počasni predsjednik: Nijesam razmišljao da li ću se baviti nečim drugim

Procijenio je kako će Crnoj Gori "biti potrebno najmanje pola vijeka, ako ne i duže" kako bi izgradila institucije.

"Završavam mandat predsjednika i koristiću mogućnost da u narednih pet godina budem počasni predsjednik. Takav izbor pravim zbog opredjeljenja da u narednom periodu budem dominantno posvećen sređivanju svoje arhive, sistematizaciji tog dugog političkog vijeka, vjerujem da to može koristiti i nekome ko ima ambicije da se bavi politikom", naglasio je.

Nije razmišljao da li će se baviti nekim drugim poslom, kazao je.

"Politika se danas svodi na plitkoumni populizam, ali to neće biti trajno stanje"

Politika je nekad, kako je istakao, bila prostor za odabrane, a danas se svodi na plitkoumni populizam. To je kazao govoreći o globalnim političkim tokovima.

"Politika je sada prostor za one koji su željni samoreklamerstva, najčešće bez realne podloge, koji uskaču u taj prostor zato što su se pametni i vrijedni povukli. Ali to ne može biti trajno stanje", zaključio je.

Portal Analitika

Komentari (57)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R Rsuz_neregistrovani
20.05.2023. 20:16

30 godina pričate o Evropi, mogli ste za to vrijeme naučiti barem jedan od evropskih jezika.

0
3
N Nije_to_mjerilo_neregistrovani
26.05.2023. 11:52

Znam puno smeca od ljudi, vrhunski obrazovanih, koji govore vise jezika, a znam i onijeh "dijamanata" koji ni skole nemaju a vazda pravo i istinito i mudro zbore i rade.

0
0
P Petar_neregistrovani
19.05.2023. 21:29

Evo da dodam: Crna Gora nasa " vjecna", ne bi bila "vjecna" da nasi preci- junaci nijesu krv prolili za nju, borili se za nju i svoje zivote prezirali da bi Nju ocuvali. Da te borbe nije bilo, ni Crne Gore ne bi bilo. Velika ljubav Crnogoraca prema svojoj zemlji je cini " vjecnom".

15
0
g garabit_neregistrovani
19.05.2023. 19:13

e,sad da vidimo šta se radilo proteklih 30godina...ako je nevin,nema što da brine.ali,čini mi se ...

1
20
D Dino_neregistrovani
19.05.2023. 16:05

Bilo je mjesto i vrijeme da se zahvali LSCG i Slavku Peroviću, čijom idejom i djelom se poslužio da bi se održao na vlasti. Da tu ideju nije smatrao izvorno svojom i da je iz nužde prisvojio, dokaz je stanje u kojem je danas Crna Gora. Da je mislio više na nju, a manje na bogaćenje -svoje, svoje porodice i pristava, danas bi Crna Gora bila primjer uspješne države u Evropi. Ovo sve, uz nesporno uspješne poteze, od kojih je najvažniji ulazak u NATO.

12
5
A Andrew_neregistrovani
20.05.2023. 04:28

@Dino_neregistrovani Mislim da bi Gospodin Slavko Perovic , koji je zamrznuo LSCG , trebao da se zahvali Presedniku i nespornom lideru DPS Gospodinu Milu Dukanovicu sto je sproveo ideju nezavisne Crne Goreh u djelo. Jedno je imati ideju a drugo je sprovesti ideju u djelo , nadam se da cete se sloziti .....

5
0
g gulag_neregistrovani
19.05.2023. 15:19

Spuž...

5
24
V Vlado_neregistrovani
20.05.2023. 06:24

@gulag_neregistrovani Sibir će biti za vas ako ne obavite zadatak sto vam je picopevac postavio

4
0
E Emina_J
19.05.2023. 14:53

Najjaca izjava ikad ....!!! ... nadam se da su je culi Svi od ljudi , analiticara , novinara , politicara i Drzavnika ..." Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna, poručio je predsjednik države Milo Đukanović povodom završetka mandata na toj funkciji." .... O , selidbi u UAE , da li ovo najvise istrazuju " casti me " ...!!!

22
0
s susjedHR
19.05.2023. 14:24

Milo legendo nisi zaslužio ovakav oproštaj... Daješ u ruke CG ljudima koji tko zna kako će sve to završiti... Sretno ti bilo legendo!

25
3
o opet_neregistrovani
19.05.2023. 12:56

E doktore jedan,svaka ti cast,zivio.

29
4
C CrnogoracBG_neregistrovani
19.05.2023. 12:34

Od blata,će ga pravite...

33
2
A Andrew_neregistrovani
20.05.2023. 04:35

@CrnogoracBG_neregistrovani Nema mu ravnog na daleko....

4
0
D Desanko_neregistrovani
19.05.2023. 12:08

Glasao sam DPS radi Mila, jer je to bio drzavnik. Vise necu izlaziti na izbore

29
8
A Andrew_neregistrovani
20.05.2023. 04:37

@Desanko_neregistrovani Greska , upravo zbog njegovih djela treba izaci na izbore i glasati DPS ......

6
0
D Dzigi_neregistrovani
19.05.2023. 12:05

Nisi dorastao Jakovu i zato si izgubio. Ono po cemu ce te svi pamtiti, osim gomile poraza zadnje 3 godine, je momenat kad si podrzao vladu koja je potpisala Temeljni Ugovor, a podrsku si im dao isti sekund nakon sto je Dritan obecao da ce potpisati ugovor sa SPC ako bude premijer.

2
46
t tivatski_neregistrovani
19.05.2023. 12:45

@Dzigi_neregistrovani Temeljni ugovor ne valja jer bi Srbijanci krali Crnu Goru. Ti nemate osjecat kako je Crna Gora ugrozena. Srbijanci lazu da nijesu ugrozeni. Dritanova dva oka u glavi.

5
0
M MiLojko_neregistrovani
20.05.2023. 05:11

@Dzigi_neregistrovani Jakov je djevojčica, Momir 2023

2
0
C Crnogorac_neregistrovani
20.05.2023. 05:44

@Dzigi_neregistrovani Jakov Milatović nije i neće nikad biti preśednik i pobjednik jer i danas kad ga pobijedio uz pomoć vas nepismenih litijaša ti bi ovo pisao iz Barselone ili Pariza , Cirika ili Beča ovako ćeš završiti na smetljištu Beogracke vode i Putinovog fašizma ! Litije i strana osvajačka crkva su od svih nas a pogotovo vas napravili anticivilizovane protuve!

3
0
N Nency_neregistrovani
19.05.2023. 11:48

Očekivala se najezda skakavaca na portalu😂😂😂Koliko ga slušate,mogli biste nešto i naučiti..Vi,vaši komentari i "nivinar "vešović danas i inače...zapitajte se koja je vaša upotrebna vrijednost.Slama od luka je upotrebljivija od vaše,ofarbamo jednom godišnje jaja sa njom...E,vi ste ona iskuvana lukovina... mučni pa prospi...Vi gospodu možete viđeti samo preko TV...npr.kada se pojavi MILO 🤣🤣🤣

28
2
B Bajica_neregistrovani
19.05.2023. 11:43

Živio Preśedniče! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

40
3
p pravedan_neregistrovani
19.05.2023. 11:34

Ovakvog čovjeka CG nije imala. Sramite se Crnogorci što ste izdali takvpg čovjeka, a sa tim pokopali Crnu Goru kao samoszalnu,nezavisnu i građansku državu.

47
7
I Ivan_neregistrovani
26.05.2023. 11:58

@pravedan_neregistrovani Nikada ga Crnogorci nijesu izdali. Druga je to prica.

0
0
m mojkovac_neregistrovani
19.05.2023. 11:27

hvala milo

48
6