Politika

"Sveta obaveza predsjednika je da se usprotivi ponižavanju Crne Gore i Crnogoraca"

Đukanović: Opet bih bio sa građanima na Cetinju, vrlo eksplicitno podržavam proteste

Predsjednik države Milo Đukanović istakao je kako cilj izazivanja aktuelne krize vodi ka tome da se dokaže da Crna Gora ne zaslužuje da postoji kao nezavisna država.

Đukanović: Opet bih bio sa građanima na Cetinju, vrlo eksplicitno podržavam proteste Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Do narušavanja Ustava došlo je u parlamentu, dodao je Đukanović.

"Uz to, pojedini poslanici i poslanice koje su glasale za donošenje Zakona o predsjedniku su rekle da nije dobro mijenjati zakonom Ustav, ali se pojavila nužda. Ne postoji nužda zbog koje bilo ko ko je državno odgovoran rušio Ustav. Ovdje je došlo do narušavanja Ustava, ne greškom, pri saznanju da ne postoji Ustavni sud, koji je prethodno blokiran od strane te iste većine", naglasio je on.

Očigledna je, kaže, želja da se pokaže da je Crna Gora institucionalno nefunkcionalna.

"I da kao takva ne zaslužuje napredak na evropskom putu, a finalni zaključak treba da bude da Crna Gora ne zaslužuje da postoji kao nezavisna država i da, nakon što se dokaže njena ekonomska i institucionalna neodrživost, treba da bude pripojena većoj susjednoj državi", istakao je Đukanović.

Đukanović: Ako su nam isti ciljevi, brzo ćemo do dogovora
0
Đukanović: Ako su nam isti ciljevi, brzo ćemo do dogovora
01.12.2022 19:43


Upitan da li je prekršio Ustav kada dio parlamentarnih stranaka nije pozvao da razgovaraju o mandataru za sastav nove Vlade, on je kazao da je postupio onako kako je postupio i u svakom prethodnom slučaju.

"Podsjetiću da sam od 2020. dao dva mandata - jedan Krivokapiću, drugi Abazoviću. Kada sam pozivao predstavnike stranaka na konsultacije, vodio sam računa da to bude racionalno", poručio je, dodajući kako nije bio u obavezi da pozove dio stranaka.

Povodom pritužbi kako na konsultacije nijesu pozivani Radnička partija i druge stranke, on je kazao kako je DF jasno saopštio svoj stav.

"Ako ja pozovem Demokratski front, a ako oni kažu da nema potrebe za konsultacijama i da će mi do posljednjeg dana roka dostaviti ime mandatara sa 41 potpisom, onda je besmisleno da trijebim unutar DF-a pa tražim nekoga ko bi se odazvao. Smatram da je to bila poruka da DF nema potrebu za konsultacijama i da će mi dostaviti svoj prijedlog, koji će imati 41 potpis i podrazumijeva se da ću ja tog kandidata predložiti. Ali, to se nije dogodilo", istakao je on.

Živimo u karikaturalnom političkom ambijentu

Rekao je kako se u ozbiljnim društvima ne raspravlja o tome da li ovakva Vlada može da funkcioniše, ali da je u karikaturalnom političkom ambijentu, u kakvom Crna Gora danas živi, svako pitanje legitimno.

"Ako ste vi kao premijer izgubili mandat od onih koji su vam ga dali - vi ste tu da 'pridržite vodu' dok se ne izabere sljedeća Vlada. Ovo što se danas događa i interpretacija da bi ova Vlada mogla da traje do 2024. ili da bude rekonstruisana - moje pitanje je ko će to da rekonstruiše? Premijer koji je izgubio podršku, Vlada koju podržava 2,8 odsto građana? Ako želite da pravite cirkus, da srljate u nepodnošljivu odgovornost prema državi, onda ćete to da radite. Nema alibija za to što žele da urade", konstatovao je.

Kaže kako je jedina ispravna odluka da se ide u nove parlamentarne izbore i da se dobije nova Vlada.

Pristupanje Otvorenom Balkanu bilo bi providno sluganski

O tome da li aktuelna Vlada može donijeti odluku o pristupanju Otvorenom Balkanu, on je kazao kako bi to bilo neodgovorno, jer Vlada nema legitimitet.

"To bi bilo krajnje neodgovorno, providno sluganski, u interesu nekih drugih država, a protivno interesima Crne Gore ", istakao je Đukanović.

Avantura Vlade sa uvođenjem u Otvoreni Balkan, kako je kazao, bila bi ravna novoj veleizdaji.

Ugovor sa SPC - "zakulisna rabota"

Govorio je i o potpisivanju Ugovora sa SPC, navodeći kako je u pitanju bila "zakulisna rabota".

"A ona je rađena u korist nekih centara van Crne Gore, a to je činila Vlada ili, da budem još precizniji, da je to učinio premijer, a Vlada neodgovorno aminovala. To je želio da uradi bez crnogorske stručne i druge javnosti", naglasio je on.

Opet bih bio sa građanima na Cetinju, vrlo eksplicitno podržavam proteste

Kaže kako "vrlo eksplicitno" podržava proteste "Ima nas", a upitan da li je u redu da predsjednik države daje podršku jednoj strani - kao što je to učinio i prošle godine prilikom protesta povodom ustoličenja Joanikija na Cetinju - rekao je kako bi taj prigovor mogao da stoji, ali da se mora razjasniti koja je to strana.

"Ja sam podržao proteste koji traže poštovanje Ustava. Na drugoj strani su oni koji podržavaju rušenje Ustava, jer žele rušenje ove zemlje. Na Cetinju - da se danas dogodi takva situacija, a nadajmo se da neće - ja bih opet stao tamo. Jer mislim da treba stati na stranu onih koji ne dozvoljavaju ponižavanje Crne Gore i Crnogoraca. Sveta obaveza predsjednika je da se tome usprotivi", naglasio je.

Srpska pravoslavna crkva ne prihvata realnost, kazao je - ni to da je Crna Gora od 2006. godine nezavisna država, niti priznaje kulturni i nacionalni identitet Crnogoraca.

"Dakle, mi smo imali djelovanje Srpske pravoslavne crkve, imamo ga i dalje, nažalost, dakle, koja kaže da je problematičan državni identitet Crne Gore, a posebno da je problematičan nacionalni, kulturni i vjerski identitet Crnogoraca. Ako pristajete na to i ako smatrate da nakon toga treba, kao da se ništa nije dogodilo, dozvoliti da se činom ustoličenja mitropolita, protivno volji građana Prijestonice, i protivno volji značajnog broja građana Crne Gore, dakle nastavi sa ponižavanjem, ja ne mislim da bi predsjednik Crne Gore tada bio na pravoj strani. Mislim da bi takođe trpio prigovor da je na jednoj strani, ali bi tada bio na pogrešnoj strani. Ja smatram da predsjednik mora da bude na strani poštovanja Ustava i zaštite državnog i nacionalnog dostojanstva Crne Gore i svakog građanina Crne Gore", istakao je Đukanović.

"Zašto se oponenti toliko bave DPS-om, da bi nas ojačali?"

O tome da li bi DPS imala bolje rezultate da on nije na njenom čelu, Đukanović je rekao da je ta stranka nakon izbora 2020. sprovela ozbiljne reforme, uključujući i one u vrhu stranke.

"Zašto se politički konkurenti DPS-a toliko bave DPS-om? Da li to rade sa namjerom da nas ojačaju? Naravno, oni bi da oslabe DPS. Jer se pokazalo i sad da je DPS tvrda brana crnogorske nezavisnosti i njenog građanskog karaktera i evropskog puta, a oni su protiv toga, jer žele da Crna Gora bude dio 'srpskog sveta'. Odavno ne reagujemo na te smicalice, promišljamo šta bi bilo dobro za nas i za Crnu Goru. Mislim da će Crnoj Gori još biti potrebna jedna moćna građanska partija kao okosnica njene državne politike", poručio je on.

DPS je, dodao je, spreman na razgovor i sa DF-om i sa svima.

"Ali to ne znači da ćemo da mijenjamo našu platformu - to ostaje građanska i evropska Crna Gora", dodao je.

O kandidaturi: Doći će momenat kada ćemo obznaniti ko će to biti

Na pitanje da li će se kandidovati za novi mandat na poziciji predsjednika Crne Gore, kazao je kako pametni ljudi ne obavještavaju svoje konkurente o svojim planovima prije vremena.

"Doći će trenutak kada ćemo opredijeliti svog kandidata, to može biti svako, svaki punoljetni građanin koji je uračunljiv", rekao je.

Slijedi, kazao je, priprema unutarstranačkih izbora, kada će biti izabrano i novo rukovodstvo unutar DPS-a.

Portal Analitika

Komentari (13)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m mihter
02.12.2022. 09:04

Naravno,nema patriote crnogorskog i Crnogorca koji se neće složiti sa svakim stavom Predsjednika. Ali malo samokritike ne bi smetalo. Vi ste gajili politički korov i opozicione lidere koji se poput crva uspinju da ustanu i postanu grobari slobodne CG. Vi ste svetosavske krstaše uzdigli na nivo političkih aktera dajući im materijalnu i zakonsku osnovu da postanu politički faktor. Vi nijeste ideologiju velikosrpstva razobličili kulturno,vjerski i naučno, kao potencijalnu opasnost za opstanak CG. A sve to danas postaje živo,aktivno i nepodnošljivo za svaremenu, garađansku i sekularnu CG. Gnjide su porasle, politički ološ se osilio, izdajnici se prikazuju kao patriote...narod je zbunjen. Svako odgađaanje radikalnog rešenja za spas i opstanak crnogorske CG.

7
0
B Bubamara_neregistrovani
02.12.2022. 06:52

Nijeste bili sa građanima na Cetinju, već sa probranim izvanjcima u "Gradskoj kafani". I nije neka šteta. Budite Vi predsjedniče, sa građanima Crne Gore u Podgorici. Manje su važna ustoličenja mitropolita, od ustoličenja četnika. Uostalom, nijeste bili da protestvujete, kada je ustoličen Amfilohije, pored tada živog mitropolita Danila. Naprotiv. Tada ste mu zorno čestitali jer ste stremili istom cilju pod dirigentskom palicom Sloba Miloševića. Morate danas malo više voditi računa kada izričete sudove, što ste Vi o istim stvarima govorili i djelali juče.

6
9
p po_djelima_ih_se_poznaje_neregistrovani
02.12.2022. 06:23

Rusitelji Ustava C. Gore u Parlamentu su u biti protuCrnogorski "Otvoreni banditi/OB koji ce se uskoro zbog toga SRAMITI i od "samih sebe" kriti.

9
0
a alijasevdalija_neregistrovani
02.12.2022. 05:57

politička mumija .

0
16
T Takoje_neregistrovani
02.12.2022. 09:40

@alijasevdalija_neregistrovani ajde konačno da se i ti javiš sa pravim imenom 500 god pod turcima ostavi traga

4
0
E Efekat_neregistrovani
01.12.2022. 22:51

Ja mislim isto da je efekat I postignuce vaznije od stare skole "pametan covjek ne govori planove". Ja ih kazem ako postizem zeljeni efekat. Mislim da ti je skola prevazidjena, zato si I izgubio a da ti nije nekih andjela koje nicim nisi zasluzio, odavno bi bio u zatvoru.

7
21
k kalimero_neregistrovani
02.12.2022. 01:59

@Efekat_neregistrovani Kada kažeš Milo Ðukanović misliš na Crnu Goru, Crkvu Crnogorce, kulturno istorisko nasleđe. Pokušaj da se išćupa iz kandži klerofašističke kraljevine(SHS,Jugoslavije) Srbije i mitomanske velikosrpske ideologije od 1918godine, oslobodila se 1945-1988godine kada pada čelični zagrljaj Srbije, (Haškog osumničenog za ratne zločine Slobodana Milošević) Vojske Policije, tajnih službi KOS, UDB, paravojne genocidne klerofašističke Crkve Srbije, podzemlje Srbije, koristeći politićke i ekonomske resurse Srbije u razgradnji sekularne suverene Crne Gore. Crna Gora konačno postaje 21.maj2006godine oslobodila kolonijalnog odnosa od Srbije, postaje samostalna građanska nezavisna suverena Crna Gora. Srbija-Rusija sa Srpsko-Ruskim Svetom prihvača 2014god. (državni udar), kreće u realizaciju, ratni program crkve Srbije-Rusije negiranja naroda i Crne Gore osvajanja i pripajanja etnički očišćenih teritorija, asimilacijom,proterivanjem i genocidom. Istorija se ponavlja 30.Avgust2020 dolazi klerofašistčka Vlast razgrađuje Crnu Goru inistitucije, vrši Ustavni udar politički, ekonomski razara, zadužuje za godinu dana milijardu evra, Javna preduzeca vode u stečaj, poklanja imovinu kulturnu istorisku nasleđe klerofašističkoj organizaciji Crkvi Srbije. Zato smetaju Milo i DPS simboli slobodne građanske suverene Crne Gore klerofašistima!!! ZA VJEČNU CRNU GORU!!!

16
0
a alijasevdalija_neregistrovani
02.12.2022. 05:57

@kalimero_neregistrovani sto bi rekli juuu budale.

0
13
m mihter
02.12.2022. 09:11

@Efekat_neregistrovani Ono što je Milo učinio za samnostalnu CG je istorijsko državničko dostignuće. Osamostaljenje, izbegnuto, skoro potpuno, bombardovanje, NATO alijansa, ugled u Evropi i prednjačenje u JZ Balanu...a ti koji mrziš...malo si bolestan!

4
0
m možemo_mi_to_neregistrovani
01.12.2022. 20:51

Samo hrabro i odvažno, kao uvijek kroz istoriju! Složno suverenisti! Složno intelektualci! Složno u ljubavi prema domu svome - suverenoj Crnoj Gori! Možemo mi to, i hoćemo!

45
2
s sava942
01.12.2022. 20:13

ODLAZECI PREMIJER DRITAN ABAZOVIC MORA PRED CRNOGPRSKIM SUDOVIMA DA ODGOVARA ZA IZDAJU ZEMLJE POTPISUJUCI TZV. TEMRLJNI UGOVOR SA CRKVOM DRUGE DRŽAVE I DA PROVEDE PO ZASLUZI MALO DUŽE VREMENA U SPUŽU. ZA IZDAJU DRŽAVE NEMA ABOLICIJE.

60
5
Z Zora_neregistrovani
01.12.2022. 19:40

Kome danas nije Kristalno jasno, sutra će biti prekasno!

65
5
r roki_dg55_neregistrovani
01.12.2022. 20:57

@Zora_neregistrovani BRAVO, SVAKA ČAST!!!

39
4