Politika

Predsjednik Crne Gore i DPS-a kazao je ta partija predlagala odgovorna rješenja za izlazak iz krize

Đukanović: Nijesmo se bavili nikakvim političkim ucjenama, spremni smo za dijalog

Predsjednik države Milo Đukanović poručuje da je Crna Gora u dubokoj institucionalnoj, političkoj i nedovoljno vidljivoj ekonomskoj krizi. Jedini izlaz iz te sutuacije su, kaže, vanredni parlamentarni izbori. Gostujući u emisiji "Argumenti", na TVCG, Đukanović je komentarisao i izbor sudija Ustavnog suda i poručio da je DPS spreman za dijalog.

Đukanović: Nijesmo se bavili nikakvim političkim ucjenama, spremni smo za dijalog Foto: DPS
RTCGIzvor

"Mi taj kvorum možemo veoma brzo da obezbijedimo, ako postoji politička volja, ako su nam isti ciljevi, ako želimo da Crna Gora bude funkcionalna i da nastavi evropskim putem... Onda, do tog dogovora možemo veoma brzo doći", istakao je Đukanović.

Naveo je da se postupak izbora sudija, umjesto dodatno demokratičnim, učinio dodatno politizovanim.

"Učinili smo njegov ishod zavisnim od političke volje parlamentarnih partija. Danas smo, nažalost, u takvoj situaciji. Uprkos svemu, želim da podsjetim da je izbor sudija Ustavnog suda i do 2013. i poslije, tokom trajanja prethodne vlasti, tekao relativno glatko, imali ste svih sedam sudija", rekao je Đukanović u "Argumentima".

Ocjenjuje da je problem posebno eskalirao posljednje dvije godine, te da nova vlast ne želi da se pridržava pravila da se kroz konsultacije dolazi do 2/3 podrške.

"Posljednji predlog je ispostavio Odbor za ustavna pitanja Parlamenta i do njega se došlo tako što se sastavila prosta većina, odabrala četiri predloga i ispostavila ih na usvajanje opoziciji. To ne ide tako, jasno je da ne ide tako. I sada očekujete da vas opozicija podrži", kazao je Đukanović.

"Do urušavanja Ustava došlo u Parlamentu"

Na pitanje koliko smo blizu ili daleko od dogovora po pitanju izmjena Zakona o predsjedniku, Đukanović je kazao da "nema ništa novo".

"Ukazali smo da je takvim djelovanjem parlamenta doveden u pitanje smisao funkcionisanja te institucije", istakao je on i istakao da je Crna Gora u dubokoj institucionalnoj, političkoj i nedovoljno vidljivoj ekonomskoj krizi, te da su jedini izlaz iz te sutuacije vanredni parlamentarni izbori.

Ocijenio je da je dobro što je predsjednica Parlamenta Danijela Đurović odreagovala i što se dobilo vrijeme za pokušaj dogovora.

"Apsolutno smo spremni za dijalog, nijesmo se bavili ucjenama, već odgovornim traženjem rješenja za izlazak iz krize", dodao je Đukanović.

Po pitanju odgovornosti DPS za institucionalnu krizu Crne Gore, predsjednik države je istakao da su svi zajedno odgovorni za ekonomsku održivost i funkcionalnost institucija.

"Dragocjeno je pogledati gdje je nastala kriza, nijesam jedini koji tvrdi da institucija predsjednika funkcioniše u skladu sa Ustavom. Prepoznavši krizu u određenim djelovima vlasti, nijesam posegao za neustavnim potezima. Ne mislim da bi bio dobar doprinos da se i predsjednik pridruži rušenju ustava. Umjesto toga, predsjednik stalno poziva na poštovanje Ustava. A, do očiglednog urušavanja Ustava došlo je u Parlamentu. Konačan sud donosi Ustavni sud, ali su neke stvari toliko očigledne da ih je nemoguće ne vidjeti", kazao je Đukanović u "Argumentima".

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
l luj_lucas_2233_neregistrovani
01.12.2022. 19:35

To je Pridsj. C. Gore Milo jako dobro rekao i istinito "ddtektirao" gdje su i od koga dolaze problemi. To je sasvim jasno imalo polit. pismenim ljudima.

21
1
s susjedHR
01.12.2022. 18:53

Milo legendo ! Hrvati te vole! Okupi opet svih 6000 Crnogoraca u Hrvatskoj, probudi svu dijesporu da se bore za Crnu Goru ! Jedino ti to možeš ! Svi Crnogorci iz Hrvatske su došli u Lisinski dvoranu zbog tebe! Svi Hrvati su uz tebe!

27
1
g gaga_neregistrovani
01.12.2022. 19:58

@susjedHR Hvala susjede ,uvijek lijepe riječi od Vas! Ali vidite sa čime mi imamo posla: domaci izdajnici hoce da nam potpuno unište državu, dio Crnogoraca vaga na koju ce stranu a drugi dio čeka da im to neko tamo iz Amerike ili Evrope riješi! Vi Hrvati ste bili kao jedan u odbrani države i na tome vam svaka čast!

21
1
s susjedHR
01.12.2022. 20:35

@gaga_neregistrovani ja bi najdije da Crnogorci vladaju sa svojom državom, kako je bilo i prije...volim vas ,ali se morate izboriti sami na izborima !

14
1
r roki_dg55_neregistrovani
01.12.2022. 21:22

Hvala puno na podršci komšije! Imamo ove nesrećne srbe-srbijance, što ljube tuđe lance! Neće im proći zamisao! Nikad više 1918g

6
1