Komentar

Stav

Dritanova godina

Ono što je Nolan u filmu ,,Tenet“ uradio u fikciji, poigravanje sa prošlošću i budućnošću, Dritan Abazović je, kao premijer-naturščik, uspio da učini u crnogorskoj realnosti: njegovih 365 dana Vlade, koje je proslavio juče, traju – 372 dana, a kao premijer je u punom mandatu proveo 113, dok u ostavci djeluje 259 dana

Dritanova godina Foto: Pobjeda
Draško ĐURANOVIĆ
Draško ĐURANOVIĆAutor
PobjedaIzvor

Čudo su ti veliki uspjesi kojih, sve do juče, nijesmo bili svjesni.

Sve dok to Dritan lijepo nije objasnio. Ne na kineskoj tabli kao Vučko, nego, brate, lijepo na velikom video-bimu. I tu se, u hladu borova ispred Vile ,,Gorica“, moglo baš sve viđeti. Čak i ono što do sada niko nije vidio, čak ni potpredsjednik Joko Ono Joković.

Eto, zapisano je na video bimu, da je ova godina – i to od kako je Abazović premijer umjesto premijera Krivokapića – baš je ova godina bila najbolja crnogorska godina ikad u istoriji!

Čik demantuj, majčin sine: te je crnogorska ekonomija čudo; te nikad veći rast te iste ekonomije; pa nikad veći BDP, a nikad manja nezaposlenost; pa je stranih investitora toliko da im se ni imena ne znaju... Pa onda žičara od Lovćena do Kotora, ,,najprestižniji objekat u turizmu koji se ikada napravio“, pa onda Budva sa dvadesetak hiljada stanovnika ,,ima najbolji buking u svijetu, uz rame sa brazilskim gradom Sao Paulo“, koji broji 11 miliona stanovnika, bez okoline... Milina.

A svijetla budućnost tek čeka, tu za koji mjesec. Sveti Stefan samo što nije otvoren; hotel ,,Jadran“ u Ulcinju tek što nije projektovan; brutalno oduzeti, sumnjivi trajekti braće Ban, onih Milovih sumnjivih kumova i biznismena, od juče nesumnjivo plove za Morsko dobro za 25 hiljada eura mjesečno, a koliko sjutra će biti i kupljeni za pet-šest miliona državnih para; hoteli na Crnogorskom primorju puni već sada, a biće puni sve do kraja oktobra...

A što nas sve lijepo još čeka iduće godine: nova, ,,nikad veća žičara“, koja spaja Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje; pa novi aerodrom u Beranama, na koji će avioni da slete i polete već od narednog proljeća; pa će i penzioneri da dobiju novu jednokratnu pomoć, pa će, kaže Abazović, baš Vlada da ,,stimuliše povećanje populacije i nataliteta“... Eh, da, ne treba zaboraviti – neće biti bankrota, sve nam cvjeta.

I sve to pod rukovodstvom premijera Dritana Abazovića i njegovih ministara. Tako, otprilike, izgleda ova Dritanova godina, kada je Dritan predstavi.

Zašto? Ima Abazović i odgovor: ,,Vlada je 365 dana radila u šestoj brzini“.

Iako nije skroman po prirodi, premijer je od javnosti nekim čudom sakrio najveći domet Vlade na čijem je čelu: Dritan Abazović je uspio u nečemu što nije niko prije njega – da kontroliše, čak i da prestigne vrijeme!

Nije šala. Ono što je Nolan u filmu ,,Tenet“ uradio u fikciji, poigravanje sa prošlošću i budućnošću, Dritan Abazović je, kao premijer-naturščik, uspio da učini u crnogorskoj realnosti: njegovih 365 dana Vlade, koje je proslavio juče, traju – 372 dana.

Moglo se i ranije naslutiti da će 43. Vlada biti zabilježena u crnogorskim analima, još od onog 19. avgusta kada joj je izglasano nepovjerenje, a Dritan Abazović nastavio da radi kao da nije smijenjen i smjenjuje ministre Konjevića i Krivokapića. Da, Dritan Abazović ne mora da brine: njegova Vlada će ući u istoriju, ali ne kao najbolja, već kao najbizarnija Vlada. U punom mandatu radila je samo 173 dana, a od 19. avgusta prošle godine do jučerašnjeg dana – punih 259 dana Abazović je vrijedno radio u ostavci.

Neko bi drugi možda i zastao, zamislio se, ali ne i vlastoljubivi i na sve spremni Abazović. Ipak, grč je postajao sve jači, vrijeme je izmicalo iz ruku, a premijer Abazović postajao je sve beskrupulozniji, ne samo u sijanju magle laži, već i u sve snažnijim napadima i obračunima sa svima, od političkih protivnika, nevladinih organizacija do kritičkih medija. Istovremeno, onako politički onemoćao, postajao je sve servilniji, ne samo prema Vučićevom Beogradu za čije je interese od početka radio, već i prema novim, jakim političkim igračima iz Pokreta ,,Evropa sad“.

Nakon što je Đukanović ukazom raspuštio Skupštinu i raspisao vanredne izbore, Abazović i njegovi ministri iz Ure sada igraju na posljednju kartu. Pokušavaju se prikazati boljim i snažnijim nego što jesu, kako bi ,,preživjeli“ vrijeme nakon 11. juna.

Zato je bio juče potreban onaj otužni, lažljivi performans u parku ispred Vile ,,Gorica“. Glumeći uspješnog premijera Abazović i njegova družina ,,uraša“ pokušavaju da zamaskiraju katastrofalne posljedice svoje politike. Iako je juče pokušao da glumi premijera pobjednika, više je djelovao kao gubitnički politički klovn, koji traži novog poslodavca za novu šansu da bi nastavio da igra predstavu pod šatrom. Problem je, međutim, što je i Crnu Goru – istina ne sam i ne bez pomoći političkih prijatelja – pretvorio u državu-cirkus, u kojoj su srušene ključne institucije i, još gore, uzdrmane osnovne društvene vrijednosti.

Ali, to je bilo zakonomjerno. Bila je ovo Dritanova godina.

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Karadag
06.05.2023. 11:52

Bitango vrati crkve i ne mlati vise.Sramoto Ulcinja i sve Crne Gore.

8
0
J Jagos_neregistrovani
06.05.2023. 11:01

Dozvolite izvjesne korekcije jer je vrijeme promijenilo cinjenice: "Trgovac te laze sa smijehom, Zena glaze suze prosipljuci, Niko krupno ka Dritan ne laze".

12
1
d dragan_neregistrovani
06.05.2023. 09:59

Svaka cast Gospodine! Respekt! Reci cu nesto nepopularno, mozda su nam i dobro ucinjeli, jer se upravo snazno okuplja jedna svijest u Crnoj Gori, kojoj je ipak stalo do dobrobiti ove nase Zajednice. i koja vodi racuna da ne ukalja ovo malo Obraza koje nam je ostalo. Mozda ipak ima nade za Nas! Svijet pocinje da se mijenja od nas samih, pojedinacno..

13
1
D Dino_neregistrovani
06.05.2023. 08:43

Predlažem novo rješenje u Zakonu. Nakon tri mjeseca po izboru, svaku Vladu odmah smijeniti, da bi dalje radila kao odlazeća u "tehničkom mandatu", osloboditi se ministara koji drugačije misle od "Violiniste na krovu" i eto ti "istorijske" Vlade. Sagledati i mogućnost da "prva violina" nikada ne siđe sa krova. Jednostavno "doživotni mandat". Jedina moja zamjerka ovoj Vladi su padeži. Moraju malo poraditi na gradivu iz osnovne škole. Sve drugo je "negdje" u redu. "I to je, to". Koja to država ne bi poželjela da vidi onakvu Vladu, kao juče ovu našu, na zelenoj ledini. Jedina zamjerka - nijesu imali bedževe "Stop inflaciji - crni luk (stari) 1,50 eura".

20
2
R Rukfaš_neregistrovani
06.05.2023. 19:41

@Dino_neregistrovani A, mladi luk 3 eura. Pa sad kažite da Katnić nije bio u pravu kada je govorio o sadnji luka. Svakome je jasno da je "Stop inflaciji", samo predizborni trik i fingiranje. Da to nije, Francuzi bi primijenili ovaj gaf, jer su ga oni predložili, ali i brzo odbačili taj predlog kao običan trik vlasti.

5
0
t temeljno_neregistrovani
06.05.2023. 07:56

Čudo da se ne pohvali kako je potpisivanjem "Temeljnog Ugovora" zauvjek riješio pitanje "pomirenja" u CG? Obezbijedio je počasno mjesto u istoriji - Srbije?

20
2
d dragan_neregistrovani
06.05.2023. 09:53

@temeljno_neregistrovani _Bravo!

14
1
P Poenam_Dei
06.05.2023. 07:42

Dritanova "nevjerovatno dobra" godina je nama deset godina vraćanja unazad. Tek ćemo se suočiti sa posljedicama. Mada dolaze novi populisti tako da nam je u ekonomskom, moralnom i svakom drugom smislu pukla pogibija.

20
2
M Miro_neregistrovani
06.05.2023. 06:54

Bravo.

27
2
D Dzevad_neregistrovani
06.05.2023. 06:31

Odlican tekst ,no mi je muka citat.

6
24
N Ništaneočekujem_neregistrovani
06.05.2023. 06:22

Poigravanje sa prošlošću i budućnošću, uradio je i Svedenborg u svojoj knjizi "Nebo i pakao" Ne smeta mi kada neko Crnu Goru posmatra kao "Nebo i pakao" analogno naslovu djela Emanuela Svedenborga književnika, naučnika, filozofa, mistika, pjesnika... Možda je u Crnoj Gori zaista bio Raj do avgusta 2020. godine a Pakao nastupio poslije avgusta 2020. godine. Što nas to sprečava da zavirimo i u tajne Crnogorskog Raja i u tajne Crnogorskog Pakla. Tajne Crnogorskog Raja i njegovih čuvara otkriva nam sudstvo. Navijam da sudstvo otkriva i tajne Crnogorskog Pakla i njegovih aktera. Ipak mislim da je smiješno naš Raj i naš Pakao vezivati samo za Milovo i za Dritanovo ime. Mnogo je tu isprepletanih stvari. Crnogorska politika je mnogo slojevitija od onoga što žele dočarati analitičari.

24
1
z zzzzzzzzzz_neregistrovani
06.05.2023. 07:16

@Ništaneočekujem_neregistrovani …… da milo u pravu a narod ga zbog toga nece i tako bitange donele crno prolece…..narod je bira apostole drtana popove topove i lopove a narod ima po zakonu pravo to da radi cak i pprotiv sebe..,.. zato srvarno milo i dritan nisu za sve krivi…. narod to boli vruce ako je i kod kuce

10
2