Politika

Drašković: Ne vidim program crnogorske opozicije

Izvor

On smatra da nije tačno mišljenje da opozicija ide po mišljenje u Beograd.

-Nikada niko ne može u Crnoj Gori biti previše okrenut ka Srbiji. Mislim da niko u Srbiji nikako ne može biti previše okrenut ka Crnoj Gori. Nijesam ja uvjeren da je tačno da lideri opozicije idu po mišljenje u Beograd, naveo je Drašković.

Prema njegovom mišljenju, državni odnosi između Srbije i Crne Gore i dalje zaostaju za odnosima među ljudima, kaskaju za istorijom i za onim što su bili. Upitan zašto su državni odnosi lošiji od odnosa među ljudima, on je odgovorio da ne pridaje veliki značaj državnim odnosima.

- Uvijek su odnosi među Srbima i Crnogorcima bili bolji od odnosa među dvorovima. Drašković smatra da pretenzija Srbije prema Crnom Gorom ne postoji, ali da postoje svojatanja paternalističkih Srba. Pretenzija ne postoji, ali neka svojatanja takozvanih paternalističkih Srba postoje i postojale su. Mislim da je upravo to svojatanje Crne Gore sa pozicije starijeg i mlađeg brata posebno iritiralo ljude u Crnoj Gori. Ako smo braća, a jesmo, onda se ne vadi santimetar da se mjeri ko je duži a ko je širi, niti rodni list da se vidi ko je prvi rođen.Neki u vlasti imaju taj odnos. U vlasti u Srbiji danas ima nekoliko desetina hiljada ljudi. Pretpostavljate da ih ja sve ne poznajem, naveo je Drašković. Upitan kako je onda doživio osamostaljenje Crne Gore, on je odgovorio da je osamostaljenje bilo neizbježno.

-Lično sam želio da se ono izbjegne iz emotivnih, a ne iz racionalnih razloga. Da je Srbija tih godina odlučno vodila politiku evroatlantskih integracija, da je odlučno raskinula sa Miloševićevim nasljeđem, da je bila završila sa razarajućim nacionalizmom, pružila obje ruke pomirenju u regionu, mislim da se državna zajednica ne bi ni raspala, objasnio je Drašković.

On smatra da Milo Đukanović ima mnogo više pluseva i misli da zaslužuje poštovanje naroda Crne Gore, napomenuvši da ne vjeruje da se bivši crnogorski premijer povukao zbog pritiska.

-U istoriji ima primjera, iako ne baš mnogo, kada su odlazili svojevoljno mnogo moćniji od Mila Đukanovića. Ja nemam razloga da ne vjerujem Đukanoviću i njegovom objašnjenju, niti imam razloga da vjerujem raznoraznim naklapanjima i zluradim željama koje te njegove motive ne priznaju. Pretpostavljam da će Đukanović sa mjesta predsjednika DPS-a nadgledati stvaranje nove garniture političkih nasljednika, zaključio je Drašković..

Portal Analitika