Društvo

Draško Vuković: Darko Šarić je bio nesporni vođa narko klana

Izvor

Vuković je u decembru na suđenju podrobno svjedočio o aktivnostima Šarićeve grupe od 2008. do oktobra 2009. godine. Potvrdio je da su u krijumčarenje kokaina bili uključeni Darko Šarić, kao glavni organizator, i njegovi saradnici Željko Vujanović i Goran Soković, koji su takođe optuženi. Kao najvažnijeg Šarićevog saradnika imenovao je Dragana Dudića Frica, koji je ubijen u centru Kotora 31. maja 2010. godine.

- Darko Šarić je bio nesporni vođa i svi smo ga zvali Drug - svjedočio je Vuković, opisujući kako je vodio pisanu evidenciju o svakoj isporuci droge.

Vuković je, prema pisanju beogradskog lista, naveo da ga je angažovao Vujanović i da je na njegovu preporuku i otputovao u Južnu Ameriku. Prema njegovim riječima, svako u grupi je imao precizna zaduženja, a njegova su bila kupovina kokaina od južnoameričkih kartela, prenos, skladištenje i prebacivanje droge sa kopna do prekookeanskih brodova, koji su zatim plovili ka Evropi.

Potvrdio je i da je bio odličan poznavalac kokaina, zbog čega je bio zadužen za utvrđivanje kvaliteta, pa je zato obilazio i laboratorije gdje se droga proizvodila da bi sklapao poslove. Kokain je najčešće kupovao od Kolumbijaca i Nigerijaca u Južnoj Americi, a kvalitet je zavisio od laboratorija u kojima se proizvodio.

- Najčistiji i najbolji kokain je pravljen u laboratorijama - ili kako smo mi zvali kuhinjama - Kolumbijaca. Oni su imali najbolji način prečišćavanja kokaina i zato je njihov bio najkvalitetniji - naveo je Vuković.

Prema njegovom svjedočenju, upravo je on bio jedan od onih koji su osmislili način pakovanja kokaina u plastične balone, po čemu je ova grupa postala poznata. Vuković je ispričao da je svaka isporuka bila posebno obilježena kako bi se znalo koji je kokain u pitanju, koja je tura i odakle dolazi. Tako su na svaki paketić jedne isporuke lijepili samoljepljive slike, na primjer loga „Plejboja“, horoskopske znake, oznake karata - karo, pik, tref i herc.

Osim što je detaljno svjedočio u postupku protiv Šarića za krijumčarenje više od dvije tone kokaina iz Južne Amerike, zaplijenjenog u vodama Urugvaja, kao i o švercu droge u Italiji, Vuković je svojim iskazom pokrenuo i novu istragu za druge velike isporuke kokaina, prenosi „Blic“.

Portal Analitika