Literatura

Predstavljanje knjige sjutra u Matici crnogorskoj

„Dr Petar Orahovac Crnogorac, predśednik Bugarske skupštine“ pred podgoričkom publikom

Djelo ukupnog obima 270 strana, u dodacima donosi veći broj fotografija i dokumenata, a dat je i hronološki prikaz života i naučnih radova Orahovca

„Dr Petar Orahovac Crnogorac, predśednik Bugarske skupštine“ pred podgoričkom publikom Foto: Matica crnogorska
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga „Dr Petar Orahovac Crnogorac, predśednik Bugarske skupštine“ autora Dragana B. Perovića i Miroljuba Orlandića biće predstavljena u srijedu 20. septembra u 19 sati u prostorijama Matice crnogorske u Podgorici.

Uz autore, o djelu će govoriti publicisti Marijan Mašo Miljić i Slobodan Čukić, kao i urednik izdanja Ivan Ivanović.

Iz Matice su saopštili da je knjiga o dr Petru Orahovcu rezultat višedecenijskih istraživanja na kojima su autori radili. Posebnu podršku prilikom istraživanja u Bugarskoj dala im je Meglena Plugčijeva, doskorašnja ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori, koja je i autorka predgovora. Posebno poglavlje posvećeno iseljavanju Crnogoraca u Bugarsku uradio je Miroljub Orlandić. 

Koristeći podatke bugarskih institucija iz popisa 1905. godine, saznajemo da se oko 300 ispitanika izjasnilo kao Crnogorci i da im je maternji jezik crnogorski. Knjiga ukupnog obima 270 strana, u dodacima donosi veći broj fotografija i dokumenata, a dat je i hronološki prikaz života i naučnih radova Petra Orahovca.

Plugčijeva u predgovoru navodi da je „pred nama impresivna knjiga koja nas upoznaje s uzbudljivom biografijom dr Petra Orahovca, koji je ostavio ne samo trajni trag u našim bilateralnim odnosima, već je predstavljao i politički, intelektualni i nadasve ljudski most, između naša dva naroda. 

Dr Petra Orahovca Bugarska je prihvatila kao rođenog sina, a on je uzvratio na najljepši način, dajući veliki doprinos razvoju zdravstvenog sistema u novoj domovini.“

Dr Petar Orahovac rođen je 1857. u crnogorskom selu Orahovu (Oraovu) u Kučima, a medicinu je završio u Moskvi 1883. godine. Nakon povratka je radio u Baru i Ulcinju da bi tokom 1884. godine otišao u Bugarsku. 

Dr Orahovac je jedan od osnivača Bugarskog ljekarskog saveza, a bio je i predśednik sofijskog ogranka Crvenog krsta. Aktivno se uključuje u politički život Bugarske i postaje vođa stranke koja se zvala „orahovisti“. 

Za narodnog zastupnika biran je s liste Demokratske stranke da bi 15. oktobra 1910. glasovima poslanika bio postavljen za predśednika Narodne skupštine. Umro je u Sofiji 1922. godine đe je i sahranjen. Njegov sin Dimitar Orahovac (1892–1963), ugledni ljekar, član više akademija nauka, bio je dekan Medicinskog fakulteta u Sofiji, predśednik Bugarskog Crvenog krsta i rektor Univerziteta u Sofiji.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R Rovcanin_neregistrovani
20.09.2023. 09:42

Kako i dje mogu knjigu kupiti ako zivim u inostranstvu?

0
0
d dragan_neregistrovani
19.09.2023. 10:47

Svaka cast Gospodo! Respekt!

4
0