Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • DPS: Odluka o uvođenju prinudne uprave u Šavniku nezakonita i protivustavna, predstavlja uvod u anarhiju

DPS: Odluka o uvođenju prinudne uprave u Šavniku nezakonita i protivustavna, predstavlja uvod u anarhiju

Odluka Vlade Crne Gore da povučenu odluku pošalje na objavljivanje Službenom listu kako bi uvela prinudnu upravu u opštini Šavnik nezakonita je i protivustavna, poručuju iz Demokratske partije socijalista.

DPS: Odluka o uvođenju prinudne uprave u Šavniku nezakonita i protivustavna, predstavlja uvod u anarhiju Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

"Da bi se u najkraćem roku konstituisali novi organi lokalne samouprave u Šavniku i razriješila dugotrajuća politička kriza, uslov svih uslova je da Vlada i nadležne državne institucije odgovornim pristupom doprinesu finalizaciji započetog izbornog procesa", navodi DPS. 

Zbog toga, pozivaju Vladu da se, kako kažu, vrati poštovanju ustavnog poretka i da povuče nezakonitu Odluku o uvođenju prinudne uprave u opštini Šavnik.

"Vlada koja nije u stanju da obezbijedi poštovanje zakona i sprovođenje izbora, i koja na taj način svjesno ulazi u rizik da sruši osnovni princip vladavine prava, ne može da govori o dobijanju IBAR-a. Iz odgovornosti da zaštitimo poziciju države u susret odluci EU o ispunjenosti privremenih mjerila, uradićemo sve da ne dozvolimo da u IBAR-u stoji da ova država nije u stanju da obezbijedi poštovanje ustavnog poretka", navode u saopštenju

Ovo, poručuju, više nije pitanje Šavnika, ni vlasti, niti neke političke partije, već isključivo zaštite temeljnog ustavnog principa da građani biraju i da budu birani.

"Očekujemo od premijera Spajića da opravda najviši nivo institucionalne odgovornosti koju ima i pokaže spremnost na dogovor, jer svaka dalja destrukcija ustavnog poretka, vodila bi potpunoj anarhiji, koja može proizvesti nesagledive posljedice", zaključuju u saopštenju. 

Radulović o situaciji u Šavniku: Umjesto proizvodnje viška poteza bez pravnog osnova, obezbijediti ostvarenje biračkog prava
0
Radulović o situaciji u Šavniku: Umjesto proizvodnje viška…
02.04.2024 17:47

 

Portal Analitika