Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • DPS: Apelujemo na nadležne u sektoru zdravstva da preduzmu sve konkretne mjere u cilju sprečavanja epidemije malih boginja

DPS: Apelujemo na nadležne u sektoru zdravstva da preduzmu sve konkretne mjere u cilju sprečavanja epidemije malih boginja

Prvi slučajevi obolijevanja djece od malih boginja potvrđeni su u Crnoj Gori i samo je pitanje dana kada će epidemija početi i u Crnoj Gori. Po našim saznanjima registrovan je još jedan slučaj u Rožajama iako se još niko nije zvanično oglasio povodom toga, saopštila je Komisija za zdravstvo DPS-a. 

DPS: Apelujemo na nadležne u sektoru zdravstva da preduzmu sve konkretne mjere u cilju sprečavanja epidemije malih boginja Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

"Shvatajući ozbiljnost situacije, u više navrata, apelovali smo na nadležne u sektoru zdravstva da preduzmu konkretne mjere u cilju sprečavanja pojave epidemije. Akcioni plan za rješavanje problema, Komisija za zdravstvo DPS, prezentovala je javnosti još 1. septembra 2022. godine i sadržao je 16 mjera koje je neophodno preduzeti", navodi se u saopštenju. 

Crna Gora je, podsjećaju, tada bila prema podacima iz Instituta za javno zdravlje, najgore pozicionirana u svijetu kada je riječ o vakcinaciji MMR vakcinom, pa je, prema procjenama, u riziku od malih boginja u Crnoj Gori i do 20.000 djece.

"Nažalost, tadašnji čelnici zdravstvenog sistema nijesu shvatili ozbiljnost situacije i došli smo u situaciju na koju smo upozoravali. Komisija za zdravstvo DPS-a i stručni tim naših ljekara poziva sve odgovorne u državi da se pod hitno proširi nacionalni tim koji će se adekvatno boriti protiv suzbijanja potencijalne epidemije i gdje smo spremni, kao i uvijek, da doprinesemo rješavanju ovog problema", kažu u saopštenju. 

Podsjećaju da komplikacije obolijevanja od malih boginja mogu biti teške i to ne smijemo dozvoliti da se događa našoj djeci u XXI vijeku.

"MMR vakcina je sigurna i najbolja zaštita od ove bolesti i zato još jednom apelujemo da je neophodno da sva djeca u Crnoj Gori budu što prije vakcinisana", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika