Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • DPS Andrijevica: U saznanju smo da Opština već duže vrijeme lažno obavještava MJU o toku sjednica za smjenu predsjednika opštine i predsjednika Skupštine

"Stvoreni uslovi da Vlada inicira smjenu predsjednika Opštine Andrijevica Željka Ćulafića"

DPS Andrijevica: U saznanju smo da Opština već duže vrijeme lažno obavještava MJU o toku sjednica za smjenu predsjednika opštine i predsjednika Skupštine

Opštinski odbor DPS Andrijevica je u saznanju da Opština Andrijevica već duže vrijeme lažno obavještava Ministarstvo javne uprave o toku sjednica za smjenu predsjednika opštine i predsjednika Skupštine opštine, koje su zakazivane na našu inicijativu, saopštili su iz te partije.

DPS Andrijevica: U saznanju smo da Opština već duže vrijeme lažno obavještava MJU o toku sjednica za smjenu predsjednika opštine i predsjednika Skupštine Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

“Podsjećamo da je naš povod za pokretanje navedene inicijative kao i predloga za njeno izglasavanje bio neusvajanje Strateškog plana razvoja opštine, jer taj dokument lokalna vlast na čelu sa predsjednikom Željkom Ćulafićem nije uradila, niti ga je u protekom periodu stavila na Dnevni red sjednice SO, što je u ostavom njegova dužnost i obaveza”, navode u saopštenju.

Takođe, kako dodaju, ukazuju da na osnovu člana 80 Statuta Opštine Andrijevica Vlada Crne Gore može razriješiti predsjednika opštine ukoliko on, u vremenu dužem od šest mjeseci ne vrši poslove iz svoje nadležnosti. 

“Osim toga, navedeni član definiše da predsjednik opštine ne vrši poslove iz svoje nadležnosti ako ne obezbijedi izglasavanje zakona, drugih propisa i opštih akata, sprovođenja strateškog plana razvoja opštine i drugih razvojih politika”, dodaju u saopštenju.

Prema njihovim riječima, ako uzmemo u obzir da je vremenski period u kojem Ćulafić nije predložio Strateški plan razvoja opštine, mnogo duže od zakonskog roka šest mjeseci, onda možemo zaključiti da postoje nepobitni argumenti i dovoljno razloga da Vlada u što hitnijem roku inicira njegovu smjenu.

2Stoga pozivamo Ministarstvo javne urave da izvrši kontrolu stanja u Opštini u kojoj je gotovo svim funkcionerima istekao v.d. mandat, a Vladu Crne Gore da u skladu sa svojim nadležnostima razriješi nefunkcionisanje vlasti čime je onemogućeno ostvarivanje prava i obaveza naših sugrađana”, zaključuju u saopštenju.

Portal Analitika