Region

„Ova vijest bi trebalo da alarmira Zapad"

Dojče vele: Da li Srbija sprema novi rat na Balkanu?

„Da li Srbija sprema novi rat na Balkanu“, zapitao je nedavno njemački list „Velt“. „Ne, Srbija se sprema za budućnost“, odgovorio je Beograd. A šta na sve to kažu u Berlinu?

Dojče vele: Da li Srbija sprema novi rat na Balkanu? Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović
Dojče veleIzvor

„Ova vijest bi trebalo da alarmira Zapad i susjede Srbije“, pisao je nedavno njemački list „Velt“. A to šta bi, prema pisanju lista, trebalo da uznemiri sve i potvrdi naslov koji je glasio „Da li Srbija sprema novi rat na Balkanu?“, bilo je sljedeće: „Srbija kupuje 20.000 iranskih dronova tipa Šahed-136“.

No, u svom pozivanju Zapada na akciju i alarmiranju susjeda Srbije, od kojih samo Bosna i Hercegovina nije članica NATO, dok je Kosovo praktično pod njegovom zaštitom, napravljen je samo jedan propust: navodna kupovina iranskih dronova objavljena je prvobitno na nalogu „Teror Alarm“ na mreži Iks, stranici koja sama za sebe navodi da je vodeći svjetski portal u produkciji „vijesti i pogleda generisanih vještačkom inteligencijom“.

Nije to međutim prvi put da se u njemačkim medijima Srbija pominje kao „Unruhestifter“ (potpirivačica nemira), kako je to konkretno formulisano u pomenutom tekstu.

Molba DW upućena Predsjedništvu Srbije da prokomentariše pisanje nekih njemačkih medija ostala je bez odgovora, ali je zato brzo stigla reakcija na pomenuti tekst od ambasadorke Srbije u Berlinu Snežane Janković: „Ne, Srbija se ne sprema za rat, već za budućnost“, napisala je ona u demantiju objavljenom takođe u „Veltu“. Srbija se, kako je napisala, između ostalog u budućnosti sprema za izložbu Ekspo u Beogradu 2027. godine.

Janković nije propustila da podsjeti da je „srpsko Ministarstvo odbrane odbacilo optužbe o kupovini dronova iz Irana“.

Od širenja lažnih vijesti „Velt“ se do pisanja ovog teksta nije ogradio, niti izvinio čitaocima. A ono što je takođe propustio da uradi je sledeće: da piše na osnovu činjenica.

„Srbija brine o svojoj bezbjednosti“

Onih činjenica koje pak u Beogradu ni ne kriju, a koje, rečeno riječima ambasadorke Janković glase ovako: „Srbija brine o svojoj bezbjednosti i modernizuje svoju vojsku, kao i mnoge druge evropske zemlje, ali isključivo u odbrambene svrhe“. Ili, kako je to tokom posjete Sajmu naoružanja u Abu Dabiju u februaru ove godine rekao predsjednik Aleksandar Vučić, Srbija sa dodatnim ulaganjima, koja nisu obuhvaćena budžetom za 2023. godinu, izdvaja oko 2,3 odsto brutonacionalnog proizvoda u te svrhe, ali će, „kako je krenulo, morati da poveća i na tri“.

Činjenica je da je Srbija u „modernizaciju svoje vojske“ krenula još prije početka ruske agresije na Ukrajinu. Činjenica je takođe da to, kako ističe ambasadorka, rade i druge evropske zemlje. Ali ne samo evropske, već i svjetske. Prema podacima Instituta za mirovna istraživanja SIPRI, u 2022. godini globalna svjetska vojna potrošnja dosegla je vrhunac, a evropske zemlje zabilježile su najveći rast potrošnje za naoružanje od kraja Hladnog rata.

Zašto se naoružava Srbija?

No, šta je to specifično kada je riječ o naoružavanju Srbije, odnosno koji su razlozi za to?

„Na prvom mjestu je proces modernizacije naoružanja oružanih snaga, pošto srpsko naoružanje datira iz vremena bivše Jugoslavije i nije adekvatno globalnom bezbjednosnom okruženju i tehnološkoj transformaciji“, kaže dr Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku (BCBP) i saradnik LSE IDEAS, spoljnopolitičkog trusta mozgova pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE).

Upravo zbog tih razloga vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić govori o tome da „Srbija mora da se modernizuje“. „Vojno neutralna zemlja mora da bude samodovoljna u svakom pogledu kada se radi o njenoj odbrani za razliku od okruženja Srbije koje je u NATO (osim BiH) i koje ima kolektivni mehanizam odbrane i zato može da preispita neke potrebe“, smatra Radić.

U Sarajevu međutim imaju sasvim drugačiju procjenu: „Po mom mišljenju, modernizacija Vojske Srbije je samo paravan za kreiranje vojne sile koja će u perspektivi omogućiti projekciju sile u ovom regionu od strane Ruske Federacije kada se jednom rat u Ukrajini završi“, kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Naoružavanje kao instrument spoljne politike

Ono u čemu se pak slažu i sarajevski i beogradski analitičari jeste da Srbija, kako to kaže Vuksanović, „proces naoružavanja koristi kao instrument spoljne politike gdje Srbija vjeruje da na taj način može da dobije bolju nagodbu po regionalnim sporovima, kao što je status Kosova, može bolje da balansira između velikih sila, ali i izgradi bolje odnose sa zemljama koje je snabdijevaju naoružanjem“.

Istovremeno, kako kaže vojni analitičar Radić, Aleksandar Vučić, za domaće javno mnjenje stvara sliku o snažnoj državi.

Predsjednik Vučić je početkom jula, obrazlažući odluku o uvođenju moratorijuma na izvoz municije i bilo kakvog oružja i oruđa iz Srbije, rekao da je „neophodno da sve bude pripremljeno u slučaju agresije na Republiku Srbiju“.

Potpuno istu argumentaciju za pojačano naoružavanje koristi i BiH: „Bosna i Hercegovina je prinuđena da se naoruža kako bi se zaštitila“, kaže ministar odbrane te zemlje Zukan Helez za DW.

I Srbija i BiH se dakle, prema izjavama zvaničnika, naoružavaju da bi se odbranile.

(Ne)poštovanje Sporazuma o kontroli naoružanja

U tom kontekstu nesumnjivo se postavlja pitanje šta se dogodilo sa Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja koji je potpisan 1996. godine, a koji je proizašao iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija i Crna Gora su se tim sporazumom obavezale na „uspostavljanje mjera za regionalnu stabilizaciju i kontrolu naoružanja“ s ciljem uspostavljanja povjerenja i izbjegavanja trke u naoružanju u regionu.

Svi borbeni tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljerija, borbeni avioni i jurišni helikopteri, na osnovu Sporazuma, podležu brojčanim ograničenjima za svaku potpisnicu. Do 2015. godine Sporazum je bio pod okriljem OEBS-a, a nakon toga prelazi u vlasništvo država-potpisnica.

„Sporazum se ne poštuje“, kaže za DW ministar odbrane BiH Helez. On navodi da je „BiH bila jedina potpisnica koja ga je poštovala“.

Iz Ministarstva odbrane Srbije, uprkos brojnim pokušajima, do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor na upit DW.

Ministar odbrane BiH kaže da je njegova zemlja upozoravala međunarodnu zajednicu na nepoštovanje tog sporazuma. „Nažalost nije bilo nikakve reakcije od međunarodne zajednice“, kaže Helez.

U OEBS-u se pak nezvanično može saznati da su ponosni na taj Sporazum i njegovo sprovođenje. U zvaničnom odgovoru iz sedišta OEBS-a u Beču navode da je organizacija, nakon što je Sporazum prešao u vlasništvo država, nastavila da pruža podršku njegovoj implementaciji, te da države-potpisnice redovno na godišnjim sastancima razmjenjuju vojne informacije, „kao i sve informacije o novim sistemima naoružanja koji su uvedeni u njihove oružane snage i potpadaju pod odredbe Sporazuma“.

U Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu saznajemo da Njemačka kao članica Kontakt-grupe, prati taj proces, te da sporazum „sadrži dogovor o ograničenju kategorija teškog naoružanja, kao i jednostrano deklarisanih, dobrovoljnih gornjih ograničenja broja vojnika, koji se godinama poštuju“.

I nezavisni analitičari u Srbiji i BiH u razgovoru za DW ocjenjuju da sve zemlje-potpisnice poštuju Sporazum. Nedžad Ahatović iz Sarajeva međutim kaže da se on poštuje u kvanitativnom, ali ne i u kvalitativnom smislu: „Nijedna zemlja Balkana, pa ni Srbija, nije prekoračila dozvoljene brojke. Ali je prvenstveno Srbija nabavila visoku vojnu tehnologiju i savremena oružana sredstva s kojim remeti strategijski balans sile u regionu“, kaže on.

Problem je u retorici

„Problem nije u samom sporazumu, niti u mehanizmima njegove primjene. Problem je u političkoj retorici političara u regionu, najviše u Srbiji i Hrvatskoj, koji i dalje vjeruju da, ako vi pljunete u pravcu susjeda, dobijate poene u svom javnom mnjenju. Ta retorika je razlog zašto govorimo o regionalnoj trci u naoružanju, a ne o prirodnom procesu zamjene zastarelog naoružanja novim naoružanjem“, kaže Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku.

Retorika? Na nju se pozvala i ambasadorka Srbije u Berlinu u svom demantiju na pisanje lista „Velt“. Ona piše da je „podmetanje o hegemonističkim ambicijama Srbije narativ iz kojeg pojedinci ne žele da se povuku još od devedesetih“.

Međutim, upravo su devedesete problem zbog kojeg u BiH strahuju od naoružavanja Beograda: „Srbija nažalost nije napustila politiku da silom rješava sva otvorena pitanja sa susjedima“, smatra vojni analitičar iz Sarajeva Ahatović.

Na Balkanu ne žele da budu ruski pijoni

Da li su stoga opravdani strahovi o mogućem oružanom konfliktu? I tu odgovori najčešće zavise od toga iz koje zemlje dolazi sagovornik:

„To zavisi u prvom redu od Vladimira Vladimiroviča Putina koji, zahvaljujući politici koju u regionu nameće i sprovodi Srbija s predsjednikom Vučićem na čelu, predstavlja stvarnog gospodara rata i mira“, kaže Ahatović.

Rusiji je, ukoliko želi da napravi problem Zapadu, smatra Vuksanović, potrebna pomoć lokalnih elita, a lokalne elite ne žele da budu žrtvovane kao pijuni Kremlja. „Oni žele da koriste Moskvu da ucjenjuju Zapad i da se promovišu pred svojim glasačima, ali ne da budu topovsko meso“, kaže Vuksanović.

Beogradski vojni analitičar Radić, koji je pak kritičan kada je riječ o tome kako Srbija predstavlja u javnosti modernizaciju svojih oružanih snaga i kako ona izgleda u stvarnosti, kaže: „Zbog raskoraka između aktivnosti na modernizaciji i stvarnog stanja popune Vojske Srbije, cijenim da niko nije ugrožen agresivnim medijskim tonom priča o jačanju vojne moći Srbije. Pitanje je i kako, u aktuelnim okolnostima kada je Srbija okružena NATO i ima međunarodne snage na Kosovu, da se razmatra bilo koji realan scenario osim rata protiv NATO. To su pokušali 1999. godine i na kraju smo prinuđeni da povučemo vojsku sa Kosova.“

Samoubilački potez

Za Vuksanovića zato nema sumnji. On smatra da bi svako pokretanje sukoba bio samoubilački čin: „Zapad bi sigurno intervenisao na bilo koga ko bi pokušao da remeti status kvo.“

A na Zapadu, barem u njemačkom Ministarstvu odbrane, o tome vlada maksimalna uzdržanost. „Pisanje medija primamo k znanju. Kao što je uobičajeno ne komentarišemo ih“, odgovorio je Arslan Dajhsel, portparol Ministarstva odbrane Nemačke na molbu DW za komentar o ponavljanom pisanju njemačkih medija o mogućem oružanom sukobu u regionu.

U Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu pak za Srbiju diplomatski kažu da u okviru Berlinskog procesa, „kao najveća zemlja u regionu, igra veliku ulogu“, te manje diplomatski da – „mora da ispuni tu odgovornost, posebno u dijalogu s Kosovom koji vodi EU, i jasno se obaveže na sprovođenje Ohridskog sporazuma“.

Aktuelni razvoj situacije u BiH pak, kako saznaje DW u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, posmatraju s „velikom zabrinutošću“, posebno „secesionističku retoriku Milorada Dodika“. „Ona nije samo opasnost za Ustav zemlje, već i za stabilnost čitavog regiona“, navode u Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
k kivivravedra_neregistrovani
20.09.2023. 06:18

Naravno da se Srbija sprema za rat, to je i malom djetetu jasno. Vučić je na liniji Ilije Garašanina i njegovog Načertanija. Čitajte i vidite što je to. Sve zlo na ovim prostorima dolazi od toga. Rješavanje srpskog pitanja. Kako mislite da se pola Bosne može pripojiti Srbiji bez rata. Kako mislite da se sjever Kosova može uzeti od Kosova bez rata. Jedino CG misle uzeti lukavo etnički i politički preglasati i izmanipulirati , izbaciti je iz NATO i na kraju pripojiti. Da se to ne bio dogodilo zapad mora otvoriti oči, narod u CG ostati budan i odgovoran. Turska je garant cjelovitosti Bosne i Kosova. To je najsigurnija garancija ali i opcija za krvavi rat ako Srbi krenu jer će ih Turci do zuba naoružati i to preko Jadrana. A Srbi čekaju da Rusi pomognu i da se zapad sa NATO raspadne, ali Turci su tu i nema od toga ništa taj rat će dovesti Srbiju pod šljive. A tu je još i ekonomska blokada koje se Vučić boji ko vrag tamjana.

2
0
H Hunter6
19.09.2023. 15:25

Naravo da se Srbija sprema za buducnost. Ta buducnost(ne treba biti Nostadamus) ce biti rat, jad, i razaranje.

2
0
J Jovo_neregistrovani
19.09.2023. 14:32

Bit ce kako Putin zapovjedi Vucicu!

3
0
L LipaLipa_neregistrovani
19.09.2023. 12:42

... postoje jake naznake da bi se na Balkanu mogao odigrati mali prljavi rat, ... medjutim, odluke o njemu (ratu) se ne donose od strane Vucica ili Vlade SR, ... Vucic bi snosio posledice takve odluke (uslovno NATO) naravno i narod SR i sl. ... aj'zdravo, ...

1
0
M Mirotvorci_neregistrovani
19.09.2023. 12:20

Srbija se ne sprema za rat nego za budućnost Nabavili smo dovoljno novih aviona tenkova raketa municije kalašnjikova haubica i napunili sva skladišta sa dovoljno parizera

1
0