Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore napisale Lalatović, Boljević i Hajdarpašić

Konkurs organizovalo Ministarstvo evropskih poslova uz finansijsku podršku EU

Najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore napisale Lalatović, Boljević i Hajdarpašić

Prvo mjesto osvojila je novinarka Radio Televizije Nikšić Maja Lalatović, sa pričom o postrojenju za preradu nus proizvoda životinjskog porijekla, čiju izgradnju će finansirati EU

Najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore napisale Lalatović, Boljević i Hajdarpašić Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević uručila je nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore. Konkurs je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova uz finansijsku podršku Evropske unije kroz projekat EU4ME, tokom maja, a povodom Dana Evrope.

Kako navode u saopštenju iz Ministarstva evropskih poslova, prvo mjesto osvojila je novinarka Radio Televizije Nikšić Maja Lalatović, sa pričom o postrojenju za preradu nus proizvoda životinjskog porijekla, čiju izgradnju će finansirati EU.

Kako dodaju, drugo mjesto pripalo je novinarki TV Prva Ivani Boljević, koja je napravila priču o podršci EU poljoprivrednim proizvođačima.

Treću nagradu osvojila je novinarka TV Vijesti Alisa Hajdarpašić, koja je uradila priču o podršci EU u rješavanju problema zagađenog vazduha u Pljevljima kroz programe za podsticaj energetske efikasnosti.

Ministarka Gorčević je rekla da smo svjesni svi koliko je evropska integracija nekada zna biti tehnički, previše administrativan i nerazumljiv proces.

"Ali upravo ovakvim konkursima želimo da ohrabrimo medijske radnike da ispričaju i drugu stranu priče, možda i onu najvažniju, a to je kako se život svih nas mijenja nabolje zajedno sa napretkom procesa pristupanja Crne Gore ka EU. Kroz vaše priče, vidimo dokle sve doseže ovaj proces, od pitanja selekcije i prerade otpada, do zagađenja vazduha, ali i pomoći poljoprivrednicima“, kazala je Gorčević prilikom uručenja nagrada.

Takođe, pobjednice konkursa zahvalile su se na nagradama i naglasile da ih ovakve prilike motivišu za još bolji rad.

Maja Lalatović je kazala da je nagrada svakako vjetar u leđa, ali sa sobom nosi i dozu odgovorosti za budući rad.

„Prilika za učešće u projektu je čast za nekog ko je tek upoznao obrise novinarskog poziva. Timski rad je rezultirao prvim mjestom na konkursu, što je potvrda da sam uspjela u namjeri da objasnim šta će izgradnja postrojenja značiti za društvo, životnu sredinu, a samim tim i poboljšanje kvaliteta života u Nikšiću i Crnoj Gori. Nagrada je svakako vjetar u leđa, ali sa sobom nosi i dozu odgovorosti za budući rad“, istakla je Lalatović.

Ivana Boljevi je dodala da je ona neko ko prati ekonomiju godinama, a sa posebnom pažnjom poljoprivredu.

"Posebno mi je zadovoljstvo kada vidim da se ova grana razvija u skladu sa najvećim standardima. Ohrabrila bih sve kolege da se ne plaše konkursa i da pronalaze priče izvan dnevno političkih okvira kako bi dali jedan doprinos da se teme od presudne važnosti za zdravo društvo afirmišu u većoj mjeri“, rekla je Boljević.

Alisa Hajdarpašić je zaključila da ta nagrada predstavlja podstrek za njen dalji rad na pozivitivnim pričama i primjerima dobre prakse u rješavanju svakodnevnih životnih problema.

"Priča o energetskoj efikasnosti kao rješenju zagađenja vazduha je samo jedna u nizu dobrih primjera upotrebe fondova Evropske unije“, istakla je Hajdarpašić.

Pravo da učestvuju u konkursu imali su novinari i novinarke lokalnih i nacionalnih medija.

Njihov zadatak bio je da objave priče o uticaju evropske integracije na unapređenje ljudskih prava, kako EU projekati utiču na život građana i o primjerima sprovođenja evropskih standarda i politika. Stručni žiri koji je odabrao najbolje priče činile su predstavnice Ministarstva evropskih poslova i Ministarstva kulture i medija, kao i višestruko nagrađivana novinarka Svetlana Mandić, zaključuje se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Portal Analitika