Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Djeca iz RE populacije prošla obuku za sticanje digitalnih kompetencija, pravna pomoć pružena za 40 porodica

Djeca iz RE populacije prošla obuku za sticanje digitalnih kompetencija, pravna pomoć pružena za 40 porodica

Cilj obuka za ambasadore obrazovanja jeste osposobljavanje mladih Roma i Egipćana da postanu aktivni članovi zajednice tako što će u svojoj zajednici promovisati važnost obrazovanja, inkluzije, rodne ravnopravnosti, ljudskih prava i društva jednakih prava za sve, saopšteno je iz Pravnog centra

Djeca iz RE populacije prošla obuku za sticanje digitalnih kompetencija, pravna pomoć pružena za 40 porodica Foto: PR Centar
Portal AnalitikaIzvor

Savjetodavna pravna pomoć u vezi sa problemima ličnih dokumenata pružena je za 40 romskih i egipćanskih (RE) porodica, obučeni su ambasadori obrazovanja među RE djecom, a obuke za sticanje digitalnih kompetencija pohađalo je 30 polaznika, to su rezultati projekta Digitalno obrazovanje i pravna podrška RE djeci – DigiLaW, koji sprovodi Pravni centar, a koji je podržan od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2. ReLOaD finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava, među kojima su Glavni Grad Podgorica, Opština Zeta, Opština Danilovgrad i Prijestonica Cetinje čineći klaster “Središnji region”, prenosi PR Centar. 

Iz Pravnog centra su saopštili da u Crnoj Gori brojni pripadnici romske i egipćanske (RE) populacije još uvijek nemaju pravo na državljanstvo, odnosno nemaju zakonom priznatu vezu pojedinca sa državom.

„U Podgorici živi najveća romsko-egipćanska zajednica. Zbog toga smo prošle godine pokrenuli projekat DigiLaw, osmišljen s ciljem da upravo podgoričke romske i egipćanske porodice, kao ciljnju grupu, ohrabri da školuju djecu, što u mnogim slučajevima podrazumijeva prethodno rješavanje njihovog pravnog statusa. Danas rezimiramo uspjehe projekta s namjerom da podignemo svijest i o važnosti daljih koraka u tom pogledu“, poručili su iz Pravnog centra.

Pojasnili su da su kroz projekat DigiLaw sprovedene aktivnosti pružanja pravne pomoći u regulisanju pravnog statusa koji djeci iz RE porodica omogućava uključivanje u predškolski i školski vaspitni i obrazovni program.

„Savjetodavna pravna pomoć i podrška u vezi sa problemima rješavanja apatridije i nedostatka ličnih dokumenata pružena je za 40 romskih i egipćanskih porodica. Projektom su realizovane aktivnosti kojima se i đaci i roditelji ohrabruju da istraju u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju kroz formiranje grupe tzv. ambasadora obrazovanja“, navodi se u saopštenju.

„Cilj obuka za ambasadore obrazovanja jeste osposobljavanje mladih Roma i Egipćana da postanu aktivni članovi zajednice tako što će u svojoj zajednici promovisati važnost obrazovanja, inkluzije, rodne ravnopravnosti, ljudskih prava i društva jednakih prava za sve. Takođe, osposobljavali su se za pružanje podrške vršnjacima u savladavanju prepreka u školi, te za podsticanje mlađe djece na učenje i dalje usavršavanje“, pojasnili su iz Pravnog centra.

Proteklih mjeseci, ambasadori obrazovanja su, kako je saopšteno, posjetili brojne porodice, razgovarajući sa njima o važnosti obrazovanja i upisa djece u osnovne škole, kao i ohrabrivanju nastavka školovanja.

„Ovaj projekat imao je za cilj podizanje svijesti o ključnim vrijednostima obrazovanja u RE zajednici na Koniku. Uz podršku Romskog savjeta, izabrali smo četvoro srednjoškolaca – dvije djevojčice i dva dječaka – koji su kroz projektne aktivnosti obučeni da postanu pravi ambasadori obrazovanja u svojoj zajednici. Naši ambasadori su posjetili 40 RE porodica, razgovarali sa roditeljima i djecom o važnosti osnovnog obrazovanja, ali i o bitnosti nastavka školovanja upisom u srednje škole“, navodi se u saopštenju.

Romski savjet je pružio podršku u selekciji polaznika za obuke usmjerene ka sticanju i razvoju digitalnih ključnih kompetencija, a obuke je pohađalo 30 polaznika, od čega 6 djevojčica i 24 dječaka, od šestog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole.

Iz Pravnog centra su upozorili da se i tu pokazalo da mnogo manje djevojčica RE populacije učestvuje u procesu obrazovanja u odnosu na dječake.

„Sticanje digitalnih kompetencija tokom redovnog školovanja projekat prepoznaje kao ključno za uspjeh na savremenom tržištu rada, stoga je jedna od projeknih aktivnosti bila upravo obuka u ovom području s ciljem da mlade Rome i Egipćane s tako stečenim kompetencijama učini konkurentnim na tom tržištu“, poručili su iz Pravnog centra.

Iako je tematski fokusiran na obrazovanje, kako je saopšteno, doprinosom rješavanju pravnog statusa RE porodica u riziku od apatridije kroz pružanje pravne pomoći projekat je doprinio i poboljšanju njihovog pristupa drugim pravima, od ostvarivanja prava iz oblasti socijalnog stranja, imovinskih prava, te prava na rad i boravak.

„Usljed nedostatka dokumentacije, djeca apatrida često nijesu uključena u obrazovni sistem Crne Gore, pri čemu su najugroženija ona djeca koja nijesu upisana u matične knjige rođenih“, kazali su iz Pravnog centra.

Jasni su da je obrazovanje ključni element za prevazilaženje ranjivosti RE populacije, jer djeca bez obrazovanja, kako su pojasnili, ne razvijaju potencijale, a kad odrastu osuđeni su na slabo plaćene poslove, zbog čega teško izlaze iz začaranog kruga siromaštva i društvene marginalizacije.

Kroz projekat DigiLaw snimljena su tri video spota koja tematizuju besplatnu pravnu podršku koju NVO Pravni centar pruža pripadnicima RE populacije; poziv roditeljima/starateljima da je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno i da upisuju svoju djecu u osnovnu školu i poziv svršenim osnovnoškolcima da nastave obrazovanje upisom u srednju školu.

Portal Analitika