Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • DFC: Kampanja portala IN4S i Alo tokom popisa ima jasan cilj - podgrijavanje političke atmosfere i podizanje tenzija

"Plasiraju se narativi da u Crnoj Gori postoji ignorantski odnos prema ćiriličnom pismu i dezinformacija o navodnoj potpunoj izopštenosti"

DFC: Kampanja portala IN4S i Alo tokom popisa ima jasan cilj - podgrijavanje političke atmosfere i podizanje tenzija

Crna Gora i njen odnos prema ćiriličnom pismu se zlonamjerno poredi sa NDH što je u saglasju sa ranijim izjavama pokojnog patrijarha SPC, navode iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC). 

DFC: Kampanja portala IN4S i Alo tokom popisa ima jasan cilj - podgrijavanje političke atmosfere i podizanje tenzija Foto: Facebook/DFC
Portal AnalitikaIzvor

"U okviru kontinuirane propagandističke kampanje u vezi aktuelnog popisa stanovništva u Crnoj Gori, pro-srpski i pro-ruski portal IN4S objavio je tekst tendencioznog naslova: Da li je naredba Pavelića o zabrani ćirilice na snazi i u Crnoj Gori?", saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra.

U tom tekstu, dodaju iz DFC-a, Crna Gora i njen odnos prema ćiriličnom pismu se zlonamjerno poredi sa Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH) što je u saglasju sa ranijim izjavama pokojnog patrijarha SPC Irineja koji je 2018. godine tadašnji položaj Srba u Crnoj Gori uporedio sa položajem svojih sunarodnika u fašističkoj NDH.

"U tekstu IN4S, koji prenosi i srpski tabloid Alo plasiraju se narativi da u Crnoj Gori postoji ignorantski odnos prema ćiriličnom pismu i dezinformacija o navodnoj potpunoj izopštenosti iz državnog i administrativnog komuniciranja. Dodaje se i da ćirilično pismo ima status dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma u Crnoj Gori", navode iz DFC-a. 

Član 13. Ustava Crne Gore, poručuju iz DFC-a, jasno ukazuje da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni u Crnoj Gori.

"U kontekstu navoda iz teksta da je i Ustavni sud Crne Gore izopštio ćirilično pismo, važno je podsjetiti da je u septembru 2023. godine na ulazu u zgradu Ustavnog suda postavljena odgovarajuća tabla na ćiriličnom pismu. Takođe, na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore moguće je izvršiti izbor latiničnog ili ćiriličnog pisma. Kada je riječ o aktuelnom popisu, popisni listići su štampani na ćiriličnom i latiničnom pismu.

Kampanja portala IN4S i Alo tokom popisa stanovništva ima jasan cilj - podgrijavanje političke atmosfere, podizanje tenzija i dodatnu polarizaciju društva", zaključuju iz DFC-a. 


Portal Analitika