Svijet

Devet sumnjivih nuklearnih reaktora na teritoriji EU?

Izvor

"Vlasti će sprovesti te kontrole, to je jasno, rekla je Marlene Holzner, portparolka povjerenika za energetiku Guenthera Oettingera. Evropska komisija može dati preporuke, ali ne može prisiliti", dodala je.

U pitanju je sigurnost 22 reaktora, od kojih se devet nalazi na teritoriju EU-a, otkako su otkrivene moguće pukotine na posudi reaktora broj 3 centrale u Doelu, u blizini Antwerpena, objavila je u utorak belgijska Savezna agencija za nuklearni nadzor.

Proizvođač reaktorske posude, holandska kompanija Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, koja je u međuvremenu prestala s radom, isporučila je još 21 takvu reaktorsku posudu, od kojih se jedna nalazi u reaktoru broj 2 u belgijskoj nuklearki Tihange, u blizini Liegea.

Po pisanju Le Mondea, dvije reaktorske posude nalaze se u Holandiji, dvije u Njemačkoj, dvije u Španiji, jedna u Švedskoj, dvije u Švicarskoj, deset u Sjedinjenim Državama i jedna u Argentini.

Inspekcija nuklearke u Tihangeu počeće u septembru. Belgijski regulator smatra da je moguće da dva reaktora budu zauvijek zaustavljena jer je "evenutalni popravak reaktorske posude gotovo nemoguć i nije opcija jer se strahuje da bi time mogle nastati nove napetosti na posudi, što apsolutno treba izbjeći".

Foto:klix.ba

Portal Analitika