Društvo

Đeka: Puno učešće OSI u društvenom životu tema je koja se tiče svih nas

Obezbjeđivanje ravnopravnog položaja i punog učešća lica s invaliditetom u svim sferama društvenog života obaveza je svih nas, naglasio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Đeka: Puno učešće OSI u društvenom životu tema je koja se tiče svih nas Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

On je uputio poruku povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

"Osobe sa invaliditetom su jedna od najosetljivijih društvenih grupa koja se svakodnevno suočava sa brojnim i raznovrsnim problemima, zato je potreba dodatnog angažovanja svih nadležnih institucija kako bi poboljšali uslove života lica sa invalidetom. Arhitektonske i informacione pristupačnosti i dalje su najveća prepreka za lica sa invaliditetom koja se suočavaju i sa povećanim rizikom od siromaštva, otežanom zdravstvenom i socijalnom zaštitom, školovanjem i zapošljavanjem", istakao je Đeka.

Potrebno je, dodao je on, podizanje svijesti stručne i opšte javnosti kako da postupaju prema licima sa invaliditetom kako bi im omogućili ostvarivanje zagarantovanih prava.

"Zajednička misija državnih organa ali i crnogorskog društva u cijelini je da moramo svi zajedno više raditi na promovisanju razumijevanja, na stvaranju boljih uslova za unapredjenje prava lica sa invaliditetom kako bismo omogućili njihovu punu participaciju. Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava će u najskorijem periodu nastojati da realizuje obaveze koje ima u vezi sa unapređenjem stanja ove ranjive društvene grupe", zaključio je.

Portal Analitika