Društvo

Igmanska inicijativa predstavlja Indeks regionalne saradnje za 2021. godinu

“Dejtonska četvorka na raskršću” sjutra u Sarajevu

Igmanska inicijativa održaće sjutra dvedeset devetu sesiju, u Sarajevu, na temu “Dejtonska četvorka na raskršću“, u okviru koje će biti posebno predstavljen Indeks regionalne saradnje za 2021. godinu.

“Dejtonska četvorka na raskršću” sjutra u Sarajevu Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Indeks regionalne saradnje treba da posluži objektiviziranju zvaničnih izveštaja o napretku država Dejtonskog četvorougla, koji se odnosi na regionalnu saradnju, koje sačinjavaju izvestioci iz četiri države regiona, a razmatra ih Evropski parlament.

Izveštaj su sačinili izvjestioci Igmanske inicijative prof. dr Nerzuk Ćurak, iz Bosne i Hercegovine, prof. dr Branislav Radulović,predstavljaće Crnu Goru,prof.dr Senada Šelo Šabić,iz Hrvatskei Milan Antonijevićiz Srbije. 

U raspravi o ekspertskom izveštaju će učestvovati i Kathleen Kavalec,šefica Misije OSCE u BiH, Aleksandra Tomanić, izvršna direktoricaEvropskog fonda za Balkan,eksperti iz ove oblasti, kao i predsjednici savjeta i kopredsjednici Igmanske inicijative Aleksandar Popov(Srbija), prof. dr Zoran Pusić(Hrvatska), Branko Lukovac(Crna Gora) i Vehid Šehić(BiH).

Ucesnicima sesije će se video porukom obratiti i Tanja Fajon, predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj Uniji.

Ocjene i zaključci dati u izveštaju izvedeni su iz podataka koji su dobijeni od zvaničnih insitucija u četiri zemlje regiona o ostvarenoj saradnji u oblastimapolitike, društva (univerziteti i akademije) i privrede. 

Naredno predstavljanje Indeksa regionalne saradnje biće održano u Podgorici u organizaciji Inicijative za regionalnu saradnju Crne Gore.

Portal Analitika