Politika

Danilović: Važnost skupštinskog tijela za praćenje pregovaračkog procesa

Izvor

On je objasnio da to mora biti radno tijelo u punom kapacitetu.

”Radno tijelo za praćenje pregovaračkog procesa na nivou parlamenta koje su imali svi koji su proces završili prije nas, i koje bi provjeravalo pregovaračke pozicije i imalo pravo da obustavi pregovarački proces ukoliko nam se ne dopadne ono što je uradila Vlada”, rekao je Danilović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, takvo nešto je urodilo plodom u Hrvatskoj, dok je uloga parlamenta u Sloveniji već odavno poznata.

”Radno tijelo parlamenta u punom kapacitetu može biti osnovano i posebnom odlukom i za to ne treba mijenjati Poslovnik. To je bio moj predlog  na početku priče. Takvo tijelo za nadziranje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, podsjetio je on.

Danilović je rekao i da to više ne zavisi od predstavnika opozicije.

”Očekujemo, s obzirom da naši predlozi nijesu prihvaćeni, reakciju vlasti”, kazao je Danilović, dodajući da nemaju ništa protiv transformisanja Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI), u smislu dobijanja preciznih nadležnosti tog tijela.

To je, kako je rekao, jedna od mogućnosti.

„Ali samo ukinuti NSEI, a onda gledati što sa tim tijelom koje bi nadziralo proces pregovora, za nas je nedopustivo”.

Danilović smatra i da bi mjesto predsjedavajućeg tom tijelu moralo da pripadne opoziciji, napominjući da je tako bilo u Hrvatskoj.

Portal Analitika