Društvo

Dan: Među dokazima protiv Kestnera i liste uplata SDB-u?

Izvor

Podgorički list ističe da je to posebno interesantno njemačkim istražnim organima po čije je naloug Kestner uhapšen, ali su za te transakcije zainteresovana i tužilaštva Bosne i Hercegovine i Srbije. Istraga je, dodaje se, pokrenuta na osnovu dokumenta u vidu dopisa Ranka Kaluđerovića, bivšeg službenika SDB-a. O tome bi, kako se pretpostavlja, dosta informacija mogao da ima upravo Srećko Kestner, kao jedna od glavnih karika u međunarodnom švercu cigareta.

Dan objavljuje faksimile navodnog dokumenta na koji svjedoči uplati 636.110 tadašnjih njemačkih maraka Službi državne bezbjednsoti, kao i ručno pisane izjave Ranka Kaluđerovića. U tekstu stoji i da je tadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović naveo kako je "informacija Kaluđerovića samo dio dokumentacije koju je posredstvom Generalnog sekretarijata predsjednika Republike podnio višem tužiocu u Podgorici u krivičnoj prijavi protiv Vukašina Maraša i Filipa Vujanovića, tadašnjih čelnih ljudi MUP-a Crne Gore".

- Nerazjašnjena ubistva Duška Jovanovića, Iva Pukanića, Gorana Žugića i Darka - Belog Raspopovića, ali i drugih koji su direktno ili indirektno povezani sa duvanskom aferom na najstravičniji način svjedoče o beskrupuloznosti njenih glavnih nosilaca. Rukom napisana izjava Ranka Kaluđerovića koju su od njega tražili tadašnji najviši funkcioneri države kao da je namjerno ignorisana. Ozbiljnost optužbi koje iz nje proizilaze mogle bi i danas da imaju dalekosežne posljedice po glave aktere ove afere - zaključuje se u tekstu Dana.

Portal Analitika