Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Damjanović: Evropa sad 2 služi samo za bilborde, nije ostvariva bez kompletnog urušavanja sistema

Damjanović: Evropa sad 2 služi samo za bilborde, nije ostvariva bez kompletnog urušavanja sistema

Ministar finansija Aleksandar Damjanović u izjavi za Adria televiziju ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu za smanjenje akciza na naftne derivate ozbiljno razmatraju, a smatra da bi trebalo nastaviti sa akcijom ,,Stop inflaciji“ o čemu će biti više riječi naredne nedjelje.

Damjanović: Evropa sad 2 služi samo za bilborde, nije ostvariva bez kompletnog urušavanja sistema Foto: gov.me
AdriaIzvor

Povećanje plata i penzija neće biti moguće bez dodatnog zaduživanja, što bi, kako kaže, dovelo do kompletnog urušavanja sistema.

Suficit od 190 miliona eura dragocjen je u ovom trenutku, što znači da, kako kaže Damjanović, mora biti aktuelizovan predlog za rebalans budžeta koji čeka jesenje zasijedanje parlamenta, jer suficit treba rasporediti, kao i donaciju Evropske komisije namijenjenu sektoru energetike.

On dodaje da ćemo u narednih 15 dana znati i rezultate glavne turističke sezone, ali inputi govore da će biti rekordna.

“Već sada negdje imamo određene inpute da će ona po pitanju obima turističke potrošnje, odnosno broja turista i noćenja biti na nivou rekordne 2019. godine, a pošto znamo da je nivo cijena usluga mnogo veći, biće rekordna, porcjenjuje se preko milijardu eura, evo da vidimo konačne cifre”, ističe on.

U vezi sa inicijativom za smanjenje akciza na gorivo koju je Ministarstvu finansija uputilo Ministarstvo kapitalnih investicija, Damjanović kaže da u ministarstvu na čijem je čelu već mjesecima govore o tome, kao i to da je cijena dizela, koji najviše utiče na rast cijena, na nivou prethodne godine u istom periodu.

“Apsolutno razmatramo tu mjeru. Dobrodošla je incijativa MKI, doduše zakašnjela. Dobrodošla je i inicijativa DPS-a, isto zakašnjela. Ali, ozbiljni smo ljudi, svaki incijativu ćemo ozbiljno razmotrititi. Ali, ključno je da mi to ovdje mjesecima, nedjeljama i danima razmatramo, i donijećemo adekvatnu odluku”, navodi on.

Ministar smatra da bi akciju ,,Stop inflaciji“ trebalo nastaviti. Dodaje da je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma napravilo određene korake i da će već sljedeće nedjelje moći da kažu nešto više o tome.

Kada je riječ o budžetu za narednu godinu, Vlada je dužna po zakonu da do 15. novembra podnese Predlog zakona o budžetu. Damjanović kaže da su sve radnje koje se tiču pripreme budžeta uveliko u toku.

“Tokom oktobra će biti finalizacija procedura koje su definisane sistemskim Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, i pokušaćemo da čak i prije tog nekog zakonskog roka utvrdimo i predložimo budžet parlamentu. Za posljednje povećanje penzija bilo je neophodno izdvojiti od 50 do 100 miliona eura, tako da bi povećanje minimalne penzije koje se najavljuje programom ,,Evropa sad 2“ odmah zahtijevalo više stotina miliona eura”, kaže Damjanović.

Ta se sredstva, navodi, mogu uzeti samo u inostranstvu, njih nema u Crnoj Gori.

“Znate i sami koje su kamatne stope, kao i sposobnost Crne Gore da ih vrati. To je jedna mjera koja je ipak samo za bilborde, i nije ostvariva bez šoka i kompletnog urušavanja sistema”, rekao je on.

Priča da, navodi on, Crnoj Gori treba novo zaduživanje bila je u svrhu brzopletog formiranja nove Vlade.

Zaključuje da u periodu od 2025. do 2029. godine stižu na otplatu serije obveznica, te da umjesto konstantne priče o zaduženjima, treba da iz sopstvenih sredstava, širenjem poreskog potencijala i kreiranjem uslova za privredni razvoj, Crna Gora živi od onoga što zaradi.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mina_neregistrovani
21.09.2023. 16:05

Berzanski mesetar,Milojko,nema pojma o ekonomiji,blefira i prica bajke.Ne razumijem da su gradjani nasjeli na njegove fantazije i dali mu veliku podrsku.Zar je moguce da je crnogorski narod toliko naivan,da ne kazem nesto drugo.

10
1
p pliot_neregistrovani
21.09.2023. 16:04

Ti nijesi vise ni za bilborde, nego uzmi tu forelju i nosi je kuci Tuko kedna!

15
2
P Posmatrac_neregistrovani
21.09.2023. 15:56

Ljigavac koji mijenja partije ka čarape

19
1
B Bubamara_neregistrovani
21.09.2023. 15:55

Damjanović je stručnjak za pilićarsku ekonomiju. Svaka njegova procjena je kao ona o doživotnom naknadama za majke sa troje i više đece. Svi su zaboravili da je to njegov predlog i zakon. Em, što je diskriminatoran, em što je potcijenio troškove za nekih 15 miliona eura, em je prevario toliki broj, tada zaposlenih, visokostručnih i srednjestručnih zaposlenih majki koje su ostavile svoja radna mjesta da bi danas primale milostinju od 336 eura (onoliko koliko su primile prvu nadoknadu 2016.godine). Za takvu prevaru, moralo se krivično odgovarati, a ne napredovati do ministra finansija. Stidi li se on činjenice da je prevario toliki broj i zamrznuo im primanja na nivou 2016. godine, bez bilo kakvog usklađivanja do ispunjenja uslova za penziju, koja će im biti na nivou minimalne.

23
0
K Konik_neregistrovani
21.09.2023. 15:47

Evropa sad 2 TDI

13
0