Region

Povratak u klupe

Đaci u BIH krenuli u školu, po ovom modelu

U školske klupe u BIH od danas su učenici od 5. odnosno od 6. do 9. razreda osnovne škole, po kombinovanom modelu nastave, a koji se realiziju sa maksimalno 15 učenika u učionici", pojašnjeno je iz tamošnjeg ministarstva za obrazovanje.

Đaci u BIH krenuli u školu, po ovom modelu Foto: radiosarajevo.ba
radiosarajevo.baIzvor

Takođe, svojim redovnim školskim obavezama vraćaju se i srednjoškolci koji pohađaju 1. i 4. razred, dok će đaci 2. i 3. razreda i dalje raditi na daljinu, tj. onlajn.

Međutim, ukoliko epidemiološka situacija bude stabilna, 12. oktobra se i oni vraćaju u školu. 

Prema planu, učenici 1. i 4. razreda srednjih škola jednu sedmicu bi pohađali nastavu u školama, dok bi drugu dobijali nastavni materijal putem onlajn platformi.

Realizacija nastave

I u osnovnim i srednjim školama časovi će trajati po 30 minuta. Izuzetak predstavlja realizacija nastave iz predmeta Vjeronauka, Zdravi životni stilovi, Društvo/kultura/religija, te drugi strani jezik gdje je moguće da učenici pohađaju nastavu iz ovih predmeta u drugim raspoloživim učionicama. Mali odmor u osnovnim školama će trajati pet minuta, dok veliki neće biti realizovan.

Isto tako, iz Ministarstva u BIH poručuju kako od svih aktera očekuju da će se i dalje voditi računa o tri bitne stvari koje čuvaju zdravlje svih: čist, dezinfikovan i provjetren prostor, distanca od 1,5 metara te nošenje zaštitne maske.

Oni su dodali da će pažljivo analizirati stanje na terenu, te donositi nove mjere i smjernice.

Uprava škole i razrednici, dužni su obavijestiti roditelje:

- da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj ukusa i mirisa), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19

- da ne dovode dijete u školu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj ukusa i mirisa )ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19.

Kada jeocjenjivanje učenika u pitanju ono će se vršiti u skladu sa Pravilnikom o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola u KS, odnosno Smjernicama za ocjenjivanje učenika u online okruženju.

- Za vrijeme trajanja nastave, uz nastavnika sa učenicima u učionici može biti prisutan i asistent u nastavi.

- Ukoliko se rad škole odvija u smjenama, potrebno je planirati dovoljan vremenski razmak između smjena kako bi se dezinficirale prostorije škole.

- Boravak u zbornicama i drugim društvenim/zajedničkim prostorijama treba biti sveden na minimum.

- Vannastavne aktivnosti, dodatna i dopunska nastava organizuju se u onlajn okruženju, uz maksimalno korištenje video/audio poziva u aktivnoj interakciji nastavnika sa učenikom. Model organizovanja razredne nastave (od 1. do 4., odnosno 5. razreda), kakav je definisan Uputstvom ostaje na snazi do 9. oktobra 2020. godine.


Portal Analitika