Komentar

Komentar

Crnoj Gori treba snažna ofanziva protiv srbizacije

Vrijeme efikasnijeg otpora i afirmacije nacionalnog identiteta jednog od najstarijih naroda na Balkanu ubrzano se približava. Crnogorski lideri, aktivisti i intelektualci moraju okupiti naciju u odbranu identiteta, jezika, kulture, vrijednosti i državnosti zemlje. Čak i oni građani koji su glasali za aktuelnu vlast, vjerujući da će ona unaprijediti ekonomiju i ubrzati ulazak u EU, trebalo bi da postanu svjesni opasnosti koje predstoje. Potčinjavanje Srbiji ne bi samo iskorijenilo slobodu i nezavisnost, takođe bi uspostavilo rusku političku bazu unutar NATO-a koja će da podriva Zapad

Crnoj Gori treba snažna ofanziva protiv srbizacije Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda
Januš BUGAJSKI
Januš BUGAJSKIAutor
PobjedaIzvor

Sa formiranjem nove koalicione vlade Crna Gora se suočava sa intenziviranim pritiskom Beograda i njegovih saradnika kako bi iskorijenili identitet crnogorske nacije i ograničili njenu državnost. Neposredna budućnost izgleda kao izazov za Crnu Goru, jer će njene patriote morati da organizuju efikasnu kontraofanzivu protiv sistemske srbizacije i klerikalizacije.

Godišnji Cetinjski forum, koji početkom novembra organizuje Fakultet za crnogorski jezik i književnost, jedna je od rijetkih ispostava otpora srpstvu. Analitičari na tom događaju oslikali su mračnu sliku o tome kako pod okriljem proevropske vlade, srpski nacionalisti podrivaju i unakazuju institucije zemlje. Što je duže takva vlada na vlasti to je opasnost veća.

Crnogorske patriote su odlazeću administraciju Dritana Abazovića oštro osudile jer je otvorila vrata političkoj infiltraciji srpskih nacionalista i Srpske pravoslavne crkve. Nakon višemjesečnog cjenkanja, izgleda da će novonastala vlada Milojka Spajića nastaviti Abazovićevu politiku. Ovoga puta probeogradska formacija „Za budućnost Crne Gore“ će djelovati pod okriljem partije „Evropa sada“, koja je dobila većinu glasova na junskim parlamentarnim izborima.

Ciljevi Beograda za Crnu Goru možda ne predviđaju potpuno međudržavno spajanje, već stvaranje vazalne države koja će se pridržavati spoljne i bezbjednosne politike Srbije i neće izazivati Beograd na međunarodnoj areni. Malo je vjerovatno da će Vučićev režim forsirati izlazak Crne Gore iz NATO-a.

Umjesto toga, računa se da srpske i ruske agencije mogu da dobiju obavještajne podatke NATO-a i da potkopaju koheziju i efikasnost Alijanse.

Prosrpske stranke će nastojati da svaku istinsku antikorupcijsku kampanju nove vlasti preusmjere na napade na opoziciju i članove prethodne administracije Demokratske partije socijalista. Istovremeno, oni će nastaviti da imaju koristi od pokroviteljstva Beograda i Moskve prikrivajući svoje korumpirane poslovne veze. Pošto su parlament i vlada podređeni ili vezani za srpsku agendu, drugi državni organi i institucije koje finansira država biće ovlašćeni da razvodnjavaju crnogorski nacionalni identitet. Mnogo toga će biti preduzeto pod plaštom „vjerske slobode“, da bi se zavarali zapadni posmatrači i promoteri demokratije. „Mekoj moći“ Srpske pravoslavne crkve biće omogućeno da širi svoje iskrivljene poglede na crnogorsku istoriju i identitet.

Кada je nastala prva Jugoslavija na kraju Prvog svjetskog rata, nezavisna Crna Gora je bila potčinjena srpskoj državi, monarhu i vjeri. Slično Ruskoj pravoslavnoj crkvi, koja sebe predstavlja kao „starijeg brata“ Ukrajine i krade ukrajinsku istoriju, Srpska crkva je opljačkala nasljeđe Crnogorske pravoslavne crkve i zauzela njene manastire i crkve, uključujući i tradicionalnu prijestonicu Cetinje. Srpski vjerski poredak je prodro i u obrazovni sistem gdje njihovi sveštenici-propagandisti u ranoj mladosti ispiraju mozak djeci da se odreknu crnogorskog nasljeđa i izjasne kao Srbi. Istorija se sistematski falsifikuje kroz državne institucije da bi se prikrila činjenica da Crna Gora ima dužu istoriju i kontinuiraniju državnost od Srbije.

Puzajuća klerikalizacija ne samo da preokreće reforme crnogorskog knjaza Danila 1850-ih, koje su odvojile crkvu od države, već se suprotstavlja i suštinskim evropskim vrijednostima liberalizma i sekularizma. Srbija sada gura Crnu Goru unazad ka mračnjaštvu, srednjovjekovnosti i duhovnoj stagnaciji. Napadi na jezik, manipulacija predstojećim popisom da bi se povećao broj Srba, negiranje crnogorskog kao posebnog jezika, prepisivanje udžbenika istorije, kontrola nad medijima, sve su to dio kampanje srbizacije.

Subverzija Crne Gore se dešava pred očima evropskih i američkih diplomata koji naivno vjeruju da će nova koaliciona vlast biti demokratska, liberalna i moderna. Biće šokirani, kao i tokom jugoslovenskih ratova 1990-ih, kada bude isteklo strpljenje crnogorskih patriota i kada se sukobi intenziviraju, a izgledi za nasilje povećavaju.

Vrijeme efikasnijeg otpora i afirmacije nacionalnog identiteta jednog od najstarijih naroda na Balkanu ubrzano se približava. Crnogorski lideri, aktivisti i intelektualci moraju okupiti naciju u odbranu identiteta, jezika, kulture, vrijednosti i državnosti zemlje. Čak i oni građani koji su glasali za aktuelnu vlast vjerujući da će ona unaprijediti ekonomiju i ubrzati ulazak u EU, trebalo bi da postanu svjesni opasnosti koje predstoje. Potčinjavanje Srbiji ne bi samo iskorijenilo slobodu i nezavisnost; takođe bi uspostavilo rusku političku bazu unutar NATO-a koja će da podriva Zapad.

Portal Analitika

Komentari (57)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
l ljeskopoljka_vakatje_neregistrovani
20.11.2023. 22:45

Moji časni narodi u Crnoj Gori .Teška je ura !Preśednik nam naše države ,nesrećnik /nesvjesni , V učko ve uvrede i ponižavanja na racun Crnogoraca i svega crnogorska ,privata kao da mu ordrnje dijeli .Ono baš,,čojski” nema što 🤧🫣Blam me bilo gledati onu količinu dječije nezrelosti,neznanja ,naivnosti ,beskičmenjaka JA(d)KOVA pre- pre -prepodpobnoga.A bolesnik (teski ) Vučići ,uživa u javnom ponizavanju,omalovazavanju preziranju (teska dijagnoza) ! Dokle vise s(l)ine Jakove?!? Ima li kraja ,kukala ti majka?A i nama sa vama. BRUKA ,ČEMER I JAD! Zbori ti Srpski ,a mi cemo odgovoriti po naški .BRUKO !!!🤯

8
0
N Nacija_neregistrovani
20.11.2023. 17:39

Основна и незаменљива одлика нације је јјезик за који је другима потребан преводилац.А ја из Бабушнице,који никад нисам учио црногорски видим да вас потпуно разумем.Дакле или ви говорите српски или ја говорим црногорски,па онда српски не постоји.

3
2
v vjeracrnegore_neregistrovani
25.11.2023. 22:28

@Nacija_neregistrovani Prvo cisti nacionalizam a zatim i cista logika su tvoji problemi i bas zbog logike mislim da nikad svijesti neces doci !!!!!!!!!!!!!

2
0
L Labud_neregistrovani
20.11.2023. 00:53

Mi smo se Crnogorci od obnove naše države opoganili na svoje stare-što vjekovima ginuše i gladovaše da se mi,Njihov porod,rađamo i živimo u slobodi.E kakav je to dom i domaćin i čeljad kad u svoju kuću puštili one što im javno o glavi rade i kuću da im razvale?E takva su i ovi što se od obnove naše Crnogorske države nasleđuju da nas Crnogorce i državu pelješaju i na kraju da nam trag iskopaju.

11
2
K Kantunal_neregistrovani
19.11.2023. 22:29

Cestitamo sampionat Novaku Djokovicu i nasim fudbalerima koji su se plasirali na Euro!

9
24
g gmaz_neregistrovani
20.11.2023. 00:15

@Kantunal_neregistrovani, kakve veze ovo ima s Đokovićem? Nikakve.

6
6
D Drobnjak_neregistrovani
19.11.2023. 22:04

Ništa futur, no prezent ! Sade,odmah i na prvu ! DA JE VJEČNA CRNA GORA !

22
9
O O_N_O_G_O_Š_T_neregistrovani
19.11.2023. 21:47

Crnogorci nose crnogorsku nacionalnu nošnju. Srbi nose srpsku nacionalnu nošnju.

4
1
o osvjestitise_neregistrovani
19.11.2023. 20:28

Osim susjeda, dalekog istocnog komplikatora u neprijatelje spadaju i neke zapadne mocne zemlje, zbog cega to rade pitanje je? Vjerovatno zele od CG da naprave neko svoje vikend ljetovaliste a sto manje drzavu zato preko nekih medija i sl. tobos se bore protiv korupcije i kriminala a istovremeno jacaju bilo kakavu korupciju i zmure na uvezeni kriminal koji je oruzje sirenja uticaja i unistavanja bilo kakvih crnih poluga u odbrani Crne Gore. Zato moramo biti svjesni da smo sami sebi najbitniji i ne mahati bilo kakvim EU ili USA zastavama, jer koliko god deklarativno nas zeljeli ili pomogali vec preko 10 god. spremno rade na neutralizaciji bilo kakvog bljeska crnogorske drzavnosti ili jacanja nezavisnosti. Mali smo ali zato mozemo znati napamet ko su i strani i unutrasnji neprijatelji i tako pripremiti borbu i bedeme kao i strategije i prilagoditi se koristeci sve moderne alate. Tkz. borba protiv korupcije i kriminala lazno podrzana od strane Zapada upravo 3. god dopusta strani kriminal.

25
8
E Emina_J
19.11.2023. 20:13

Da Pozdravim Sjajne Ljude prije svega ...!!! " Crnoj Gori treba snažna ofanziva protiv srbizacije " ... Pored razno - raznih " čeda "... Potvrdu toga imamo u jednom od Vasih intervjua - USA zvanicnika.... koji se vec spominjao i Stava " sa putem za niđe "... a , onda Sve Rusija i Srbija ...!!! 😅😅😅

14
4
F Fatima_neregistrovani
19.11.2023. 20:47

@Emina_J Morala sam prevesti tvoj komentar na Crnogorski jer zboriš na sec. Znači da veliš kako Bugajski priziva na sukobe i ofanzivu protiv Rusa i Srba a ameri da kokaju kokice uz tv.

12
6
E Emina_J
19.11.2023. 21:36

@Fatima_neregistrovani 😅😅😅 ... Bez " morala "...!!! 😅😅😅

3
7
s sičija_neregistrovani
20.11.2023. 00:23

@Emina_J, ne sumnjam da ste inteligentna I obaviještena osoba, ali zaista smara Vaš način komuniciranja na ovom portalu. Nemojte se ljutiti, i ja se pridružujem Fatiminom komentaru na Vaš stil pisanja. No, Vaša stvar.

1
1
_ _neregistrovani
19.11.2023. 20:09

0
1
M Montenegro_neregistrovani
19.11.2023. 19:34

Koji članak koji toliko uzburka krv u žilama da kreće borba neistomišljenika Budimo sretni dok je tako samo u komentarima Prestanite kuvati i pišite kako da bude mir a ne samo negiranja i lupanja bez razmišljanja 🇲🇪

9
10
K Karadag_neregistrovani
19.11.2023. 19:27

Cestitke Noletu i reprezentaciji Srbije. Srecne suze svima koji placu

4
24
M Mirko_neregistrovani
19.11.2023. 19:51

@Karadag_neregistrovani zasto bi mi plakali zbog stranih sportista ?

25
5
D Damjanović_neregistrovani
19.11.2023. 19:54

@Karadag_neregistrovanireprezentacija srbije je imala sreće kao i uvijek, zamalo su prošli i sa srećom, Nole čiji su preci Crnogorci takodje, daleko im lijepa kuća!

23
6
M Montenegro_neregistrovani
19.11.2023. 19:56

@Karadag_neregistrovani Karadag oladi, časti ti!

13
5
K KOĐOŠIJA_neregistrovani
19.11.2023. 19:21

Americki analiticari opisuju stanje u Crnoj Gori i ako je ono Mnogo Gore klasicna Okupacija Dosljaka pobjeglica srbijanskih bez ispaljenog Fiseka na Prevari i Mega Krađi olovkom na svim izborima cetnicki izmet u reziji Pickoustoga BIA i KGB-a je preuzeo vlast zahvali DPS-u telece Naravi koji je Kukavicki pustio vlast Dosljacima pobjeglicama,Svi vide da Crna Gora Kljuca (bez tzv.Cg.mediji) i moze svakog trena da Prokljuca da se oslobodi Okupacije dosljaka i sekte crkve srbije,a vi i dalje pustate komentrisete đe vrijeđa Americkog analiticara ili sve Crnogorsko,dali znate ako pukne u Crnoj Gori đecete vi koji se Krijete iza Crnogorskog imene i radite svjesno protiv Crnogorskih interesa !!

27
8
S Sokol_neregistrovani
19.11.2023. 19:39

@KOĐOŠIJA_neregistrovani vi slabici mozete jedino da sjedite doma i da cekate da vas popisemo.

3
11
B Bizmark_neregistrovani
19.11.2023. 19:09

,,Prosrpske stranke će nastojati da svaku istinsku antikorupcijsku kampanju nove vlasti preusmjere na napade na opoziciju i članove prethodne administracije Demokratske partije socijalista. Istovremeno, oni će nastaviti da imaju koristi od pokroviteljstva Beograda i Moskve prikrivajući svoje korumpirane poslovne veze. Pošto su parlament i vlada podređeni ili vezani za srpsku agendu, drugi državni organi i institucije koje finansira država biće ovlašćeni da razvodnjavaju crnogorski nacionalni identitet. Mnogo toga će biti preduzeto pod plaštom „vjerske slobode“, da bi se zavarali zapadni posmatrači i promoteri demokratije. „Mekoj moći“ Srpske pravoslavne crkve biće omogućeno da širi svoje iskrivljene poglede na crnogorsku istoriju i identitet."

12
2
A Anonimus_neregistrovani
19.11.2023. 19:04

Bugajski je samo zaboravio da napiše da baš Amerika podržava srbizaciju Crne Gore i sprovodi rusku i srpsku agendu na razvaljivanju Crne Gore.

26
6
s seljak_neregistrovani
19.11.2023. 21:54

@Anonimus_neregistrovani - tip je aktivno /na platnom spisku CIA/radio-škrabao na razvaljivanju bivše nam države od početka 80 godina prošlog stoljeća . nije mi jasno tko mu dozvoljava da zagađuje ozemlje Crne Gore ? sam je pisao o svom doprinosu raspadu "bivše tvorevine".

6
5
B Baka_neregistrovani
19.11.2023. 19:00

Imala se prilika dvije decenije ali su sve bačene pod noge jer su Crnogorski lideri, aktivisti i intelektualci mislili o nečem drugom. Parama i prestižu. Država im je bila vime od krave. A sad? Sad će Crnogorski lideri, aktivisti i intelektualci bit malo više srbi. Tako to ide u krug.

10
9