Komentar

Komentar

Crnogorsko pitanje sada

Probleme Milojka Spajića, mandatara za sastav Vlade Crne Gore, bilo je lako predvidjeti.

Crnogorsko pitanje sada Foto: Gradski portal
Miodrag Vlahović
Miodrag VlahovićAutor
Peacefare.netIzvor

Dobio je što je htio. Nakon šest sati rasprave, Glavni odbor Pokreta Evropa sada odlučio je velikom većinom da ne poziva prosrpske/proruske stranke u vladu. To je izazvalo „pobunu“ u redovima manjih koalicionih partnera i „građanskih lista“, koje imaju tri poslanika u Skupštini Crne Gore.

Dakle, sada je na vidjelo izašao dugotrajni spor i nesuglasica između Spajića i novoizabranog predsjednika Milatovića. Predsjednik Milatović, potpredsjednik Evrope sad, založio se za učešće glavne prosrpske/proruske koalicije u novoj vladi.

Milatovićevi prijatelji su nezadovoljni

Prosrpska, proruska koalicija “Za budućnost Crne Gore” (bivši Demokratski front) je ogorčena. Dugogodišnji miljenici predsjednika Srbije Vučića i ruskog predsjednika Putina, njeni lideri su otvoreno ksenofobični i etnički nacionalisti. Njihova glavna optužba je “izdaja”, a glavna meta im je Bošnjačka stranka. Zašto bi se Bošnjaci bavili problemima koji se ne tiču samo Bošnjaka? Oni napadaju građanski koncept crnogorskog društva.

Srpska crkva je oslonac tog napada. Zajedno sa prosrpskim/proruskim strankama organizovala je masovni miting u nastojanju da izvrši svoj ogroman i destruktivan uticaj.

Predsjednik Srbije Vučić je razočaran. Njegov novi „adut“ u Crnoj Gori – predsjednik Milatović – izgleda nesposoban da kanališe razvoj situacije u srpskom pravcu. Vučić se i dalje nada da će u Evropi sada naći poslanike koji mogu biti podvrgnuti uticaju Beograda, Moskve i Crkve.

Postoji alternativa, ali…

Ostaje da se vidi da li bi – i pod kojim uslovima – Spajić mogao da otvori svoju vladajuću koaliciju svojim rivalima iz Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Liberalne partije. Šanse su male. Psihološke i političke barijere su visoke.

Ali bez njihove podrške Spajićeva vlada će biti slaba i nestabilna, sa većinom od 41 prema 40. Možda će mu čak trebati i Socijaldemokrate da dostigne tu marginu.

Nestabilna vlast ili novi izbori – to je sada crnogorsko pitanje.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L LipaLipa_neregistrovani
12.09.2023. 06:12

... Vlahovic staru pesmu, "nista" bez DPS i sl.nista od toga, "bura" u praznoj casi i sl. ... lako ce Spaic privoleti "jastrebove" sa svoje liste da podrze njegovu Vladu, nista ne uspeva kao uspeh i sl. ... aj'zdravo, ... PS svakim danom "jastrebovi" sa liste PES gube tlo pod nogama, malo strpljenja i sve ce biti OK. ...

2
4
C CRNOGORKA_neregistrovani
11.09.2023. 19:35

Poštovanje za vaš cjelokupan rad i posvećenost gospodine Vlahoviću. U pravu ste. Za neka vremena potrebna je mudrost i promišljenost a za neka hrabrost da se presiječe. Ovdje nema velike mudrosti. Ako PES ne pozove kompletan gradjanski blok koji će biti okosnica očuvanja osnovnih načela na kojima počiva Crna Gora, vrlo brzo će poći u zaborav. To nije više pitanje broja poslanika nego suština na kojij će graditi svoju političku budućnost.

27
2
K Ko_je_to_neregistrovani
11.09.2023. 19:41

@CRNOGORKA_neregistrovani gradjanski blok?

14
0
C CRNOGORKA_neregistrovani
11.09.2023. 21:18

@Ko_je_to_neregistrovani da, izostavljanje Ure nije pametan potez. Spajicu je Abazovic itekako potreban u ovom momentu, zato gradjanski blok mora prevladati. Naravno sa Demokratama, SNPom, BSom i ostalim slicnim partijama.

2
11
C Crvenkapa_neregistrovani
11.09.2023. 21:27

@CRNOGORKA_neregistrovani Sto ova prica? Da nijesi zalutala?

10
0
M Mozda_neregistrovani
11.09.2023. 19:30

A mozda ce mu trebati i DPS. A mozda nama nece ni trebati srpski Spajic i Milatovic. Mozda bi bilo dobro razmisljati u tom pravcu. Mozda smo mi Crna Gora a ne Srbija. Mozda bi Crnogorci mogli da vladaju svojom zemljom mozda...

29
3
R Risto_neregistrovani
11.09.2023. 19:12

Tako je Vlahoviću,samo Putin i Vučko su krivi a mi svi pravi. Daleko čemo dogurati.

18
5