Portal Analitika
 • Politika
 • PARLAMENTARNI IZBORI
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Nauka / Tehnologija
 • Kolumne
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Abiznis

U Podgorici održan Forum privrednika Crne Gore i francuske pokrajine

Crnogorske kompanije bi na francusko tržište mogle ući preko Normandije

Normandija može da bude tačka ulaska crnogorskih kompanija na tržišta Francuske i Evropske unije.

Crnogorske kompanije bi na francusko tržište mogle ući preko Normandije Foto: PKCG
Portal AnalitikaIzvor

To je poručeno sa Foruma privrednika Crne Gore i Normandije, koji je danas održan u Podgorici.

Skup su organizovali Privredna komora Crne Gore i Regija Normandija u saradnji sa našom Ambasadom u Parizu, Ambasadom Francuske u Podgorici, Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvom vanjskih poslova i Agencijom za investicije.

Skup je održan u okviru zvanične posjete delegacije Normandije Crnoj Gori, koju je predvodio predsjednik ove pokrajine Hervé Morin. Bila je to prilika da se predstave investicioni potencijali naše zemlje i ove pokrajine, te uspostave partnerstva njihovih privrednika, sa fokusom na agrar, energetiku i turizam.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić je u pozdravnom govoru istakla izuzetnu važnost osnaživanja bilateralne ekonomske saradnje i pojačane investicione aktivnosti Francuske u našoj zemlji.

Ona smatra da je potrebna snažnija promocija našeg tržišta koje ima potencijal mobilisanja većeg broja francuskih kompanija da investiraju i posluju u Crnoj Gori.

"Mogućnosti za nove francuske investicije postoje u sektorima poljoprivrede, energetike i zaštite životne sredine, posebno obnovljivih izvora energije, infrastrukture i informaciono-komunikacionih tehnologija. Privredna komora Crne Gore mogućnosti za jačanje saradnje prepoznaje i kroz zajedničku realizaciju infrastrukturnih projekata, u čemu su francusko iskustvo i ekspertiza dragocjeni", ističe Drakić, dodajući da je ekspertiza posebno dobrodošla u primjeni javno-privatnog partnerstva na projektima modernizacije aerodroma i luka.

Prema njenim riječima, Crna Gora je zainteresovana za prenos znanja i iskustva Normandije u razvoju vinskog turizma koji je važna komponenta atraktivnosti destinacije, jer vino treba da bude i jeste prepoznatljiv turistički marker naše zemlje.

"Uvjereni smo da će uspostavljanje direktne avio konekcije između Crne Gore i Normandije doprinijeti povećanju broja posjetilaca iz ove regije, budući da Crna Gora ima kvalitet mediteranske destinacije sa primjesama orijentalne kulture kakav francuski turisti očekuju", rekla je Drakić.

Crna Gora je posebno zainteresovana za inicijativu French Tech koja okuplja veliki broj strartapova i kompanija iz oblasti digitalnih tehnologija.

"Zato će jedna od naših strateški orijentisanih misija ka pospješivanju novih tehnologija biti da pozovemo francuske investitore da ulažu u startapove u Crnoj Gori", rekla je Drakić.

Izrazila je uvjerenje da privrednici iz Normandije imaju oko čega da se zainteresuju kad je Crna Gora u pitanju.

"Prirodno je da veliki i potentni privredni sistemi, poput Francuskog, otvore svoj kolosjek investicija prema onim zemljama koje su se pokazala perspektivnim, a Crna Gora to zaista jeste", zaključila je ona.

Erv Morin, predsjednik pokrajine Normandije, pozvao je na uspostavljanje konkretne i pragmatične saradnje sa Crnom Gorom.

"Francuzi često ističu ljepotu Crne Gore, ali ih je potrebno dodatno podstaći da je kao turisti posjete u većem broju. Tu možemo pomoći, između ostalog i kroz medijsku promociju, i doprinijeti da vaša zemlja bude još prepoznatljivija turistička destinacija. Takođe, ističem važnost stabilnosti i vladavine prava, kako bi vaša država privukla dodatne direktne investicije, naročito iz Normandije", rekao je Morin.

Poljoprivreda je u fokusu, smatra predsjednik, ističući da su delegaciji njihovi eksperti iz ove oblasti kao i predstavnici velike kooperative koja uspješno posluje u Kini i cijelom svijetu, tako da mogu prenijeti znanje u ovoj industriji.

"Jabuke su interesantan i veoma važan segment gdje možemo sarađivati jer je u našoj delegaciji i preduzeće koje plasira jabukovaču na brojna svjetska tržišta", naveo je on.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.