Društvo

Crna Gora visoko rangirana po ulaganju u istraživanja i razvoj

Izvor

Istraživanje kojim je tretirana visina domaćih izdataka za istraživanje i razvoj od 2002. do 2010. godine, obuhvatilo je 114 zemalja svijeta.

Kako prenosi sarajevsko Oslobođenje, Bosna i Hercegovina je na pretposljednjem, 113. mjestu, a iza nje je jedino Gambija.

Od zemalja bivše Jugoslavije, država koja najviše ulaže u istraživanja i razvoj je Slovenija koja se nalazi na 17. mjestu svjetske ljestvice, a slijede Crna Gora na 31., Srbija na 36., Hrvatska na 40., Makedonija na 80. i Albanija na 92 mjestu.

Među 20 najbolje rangiranih zemalja u svijetu 13 je evropskih, a 32 ih je među 50 najbolje pozicioniranih u istraživanju, što Evropu čini kontinentom na kojem se najviše ulaže u istraživanje i razvoj.

Država koja najviše ulaže u istraživanja i razvoj je Izrael, a slijede Finska, Švedska, Japan, Južna Koreja, Danska, Švajcarska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države i Austrija.

Rezultati istraživanja UNESCO-a i Svjetske Banke zasnivaju se na ukupnim bruto domaćim izdacima svake države za istraživanje i razvoj, prenosi Mina.

Portal Analitika