Društvo

Crna Gora dobija prve "gay friendly" hotele

Izvor

Kako kažu u LGBT Forumu na taj način će se omogućiti LGBT turistima koji dolaze u Crnu Goru da izaberu one hotele u kojima neće imati problema samo zbog toga što pripadaju drugačijoj seksualnoj orijentaciji.

Direktor Crnogorskog turističkog udruženja CTU Žarko Radulović i direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević sastali su se danas kako bi otpočeli dijalog o zvaničnom prepoznavanju Crne Gore kao turističke destinacije koja je tolerantna kada su u pitanju gosti, a u ovom slučaju LGBT turisti koji bi željeli ljetovati u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju Cimbaljević je upoznao Radulovića sa potrebom za boljom prepoznatljivošću crnogorskih hotela kao, kako to već postoji u svijetskim turističkim destinacijama, gej prijateljski hoteli (gay friendly hotels).

Radulović je saopštio da da u CTU nikada nije bilo razlika u tretmanu gostiju i da su do sada gosti hotela bile i osobe LGBT populacije prema kojima ovo Udruženje nema nikakvih rezervi.

Radulović je takođe saglasan sa Cimbaljevićem da, s obzirom na stanje u zemlji i veliku količinu homofobije i transfobije, treba biti transparentniji.

- Treba i pokazati dolazećim gostima LGBT populacije da se makar u hotelima CTU mogu osjećati bezbjedno i dobiti jednak tretman kao i svi ostali gosti”, poručio je Radulović.

Na prijedlog Cimbaljevića, CTU je prihvatilo da se na svakom hotelu koje pripada ovom Udruženju postavi pločica u duginim bojama.

- LGBT Forum Progres pohvaljuje ovako pozitivan pristup CTU-a što pokazuje da u Crnoj Gori postoji volja da se turizam razvija a prije svega da se poštuju prava svih pojedinaca društva pa i pripadnika i pripadnica LGBT populacije bez obzira da li oni dolazili iz Crne Gore ili iz nekog drugog dijela svijeta, navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

(foto: hotelstadthalle.at)

Portal Analitika