Abiznis

Potpisan Ugovor o izgradnji vjetroparka u Šavniku

Crna Gora dobija jednu od najvećih vjetroelektrana na Balkanu

Crna Gora dobiće jednu od najvećih vjetroelektrana na Balkanu, čime će biti kreirana nova trajna vrijednost za zelenu budućnost države. Naime, crnogorske firme Sistem MNE i Simes inženjering potpisale su danas Ugovor o izgradnji vjetroparka “Bijela” u opštini Šavnik, zajedno sa kompanijom Alkazar enerdži, koja je vodeći investitor u obnovljive izvore energije na tržištima u razvoju, sa sjedištem u Luksemburgu. 

Crna Gora dobija jednu od najvećih vjetroelektrana na Balkanu Foto: PR Consultancy Hub
Portal AnalitikaIzvor

Projekat vrijedan 200 miliona eura, trebalo bi da počne sa gradnjom 2025. godine, a vjetropark Bijela, snage 118 MW biće najveća platforma za obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu, kroz koju će se udvostručiti i kapacitet instaliranih vjetroelektrana u Crnoj Gori. 

Projekat izgradnje vjetroparka komplementaran je sa nacionalnim strateškim razvojnim inicijativama, a velika pažnja je posvećena ekološkim aspektima i održivosti.

“Radujemo se što će ovakav projekat biti realizovan u našoj državi, tim prije što se radi o zapostavljenom sjeveru. Crna Gora je Ustavom deklarisana kao ekološka zemlja i time je svojevrstan unikat. Okrenuti smo zelenoj energiji jer ona predstavlja budućnost našeg održivog razvoja. Pozivam strane investirore da nastave da ulažu u Crnu Goru, a Vlada će bez ikakvih smetnji biti njihov otvoren i ozbiljanpartner“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović. 

Projekat će imati brojne benefite za Crnu Goru, njenu ekonomiju i građane. 

“Procjena je da će se kroz izgradnju vjetroparka stvoriti više stotina radnih mjesta, a nakon puštanja u rad će proizvoditi dovoljno čiste energije za snabdijevanje preko 20.700 domaćinstava godišnje”, kazao je izvršni direktor Sistem MNE Ljubiša Bošković i dodao da će značajne benefite imati i opština Šavnik kroz valorizaciju zemljišta te unapređenje infrastrukture i mobilnosti. 

Nekoliko istaknutih razvojnih institucija i komercijalnih banaka je izrazilo svoj interes za partnerstvo sa kompanijom Alkazar enerdži radi finansiranja projekta, koji je takođe privukao pažnju drugih ključnih aktera, kao što su vodeći proizvođači vjetrotrubina, te međunarodne i lokalne građevinske kompanije. 

Ovaj projekt ima značaj za širu Evropu, jer će pružiti čistu i pristupačnu električnu energiju - u vrijeme kada kontinent nastoji smanjiti svoju zavisnost od gasa. Alkazar enerdži je u pregovorima sa nekoliko evropskih kompanija zainteresovanih za kupovinu čiste električne energije iz ovog projekta.

Izgradnja vjetroparka Bijela će imati značajan doprinos smanjenju emisije štetnih gasova – preko 260.000 tona CO2 godišnje, što je od suštinskog značaja za ekološku održivost Crne Gore i čini potpisnice današnjeg Ugovora odgovornim partnerima u naporima zaštite i očuvanja zdrave životne sredine. 

"Oduševljeni smo što smo završili akviziciju prava za ovaj značajan projekt vjetroelektrane. Za Crnu Goru i region Zapadnog Balkana, donosiće dugo očekivanu čistu i pristupačnu električnu energiju - i stvarati dugoročna lokalna radna mjesta. Za Alkazar enerdži, to je značajan korak u našoj strategiji za stvaranje najveće platforme za obnovljivu energiju u regionu. Radujemo se bliskoj saradnji sa Vladom i lokalnim partnerima - kako bismo razvijali najveću vjetroelektranu u Crnoj Gori - udvostručujući instalirani kapacitet vjetroelektrana u zemlji”, kazao je suosnivač i rukovodeći partner Alkazar enerdži Daniel Kalderon. 

On je istakao da Alkazar enerdži gradi održivu infrastrukturu gdje je najpotrebnija - na tržištima u razvoju - dok generiše prihode investitorima. 

“Imamo izuzetno uspješne mjerljive rezultate u razvoju i izgradnji projekata obnovljive energije, stručnost u rastućim tržištima i predanost najboljim praksama u oblasti ESG", kazao je Kladeron. 

Bošković je istakao da Sistem MNE i Simes inženjering, kao vodeće kompanije u oblasti energetike u Crnoj Gori, duži niz godina rade na razvijanju projekata obnovljivih izvora energije na kojima je u kontinuitetu angažovano preko 60 inženjera stalno zaposlenih u ovim kompanijama. 

“Ovaj izazovan inženjerski poduhvat, za koji smo danas potpisali Ugovor, šalje jasne i obećavajuće poruke. Naime, strane direktne investicije, poput ovog greenfield projekta, nedvosmisleno pokazuju da renomirani investitori vide crnogorske kompanije kao pouzdane partnere”, kazao je Bošković. 

On je iskazao zahvalnost resornim ministarstavima i opštini Šavnik na podršci, kao i finansijskim i pravnim savjetnicima, KPMG-u i Karanović&Partners, čija stručnost i podrška su bili ključni faktori u ostvarivanju ove transakcije.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anonimus_neregistrovani
02.10.2023. 09:14

Samo pojasnite i dajte specifikacije: kako će se otvoriti više stotina radnih mjesta? Ako mislite da ce biti uposleno više stotina radnika na izgradnji, to nije nista novo jer ti ljudi su već zaposleni i rade svoj posao. Pitanje je: da li će se izgradnjom vjetroparka zaposliti novih "više stotina radnika" koji su sad na birou?

0
0
S Svoj_neregistrovani
28.09.2023. 13:52

Svaka cast!

0
0
B Brao_neregistrovani
28.09.2023. 11:25

Iha. Vise stotina radnih mjesta? To kad stane vjetar da puvaju u elise i pokrecu tj nastave proizvodnju. Nema stajanja. To majstori.

2
2