Tema

Državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih za Portal Analitika

Cikotić: Položaj mladih nepovoljan, potrebna im je suštinska a ne deklarativna podrška Vlade

Dugogodišnji izostanak volje da se sistem ozbiljno bavi ovim pitanjem, nepovoljne društveno- političke okolnosti, doveli su do najvećih problema sa kojima se mladi trenutno suočavaju, ističe naša sagovornica

Cikotić: Položaj mladih nepovoljan, potrebna im je suštinska a ne deklarativna podrška Vlade Foto: SDP
Jovana Vuković
Jovana VukovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Različitim manifestacijama, radionicama i koncertima juče je širom Crne Gore obilježen Međunarodni dan mladih. I dok je program obilježavanja praznika (jednom godišnje) sve raznovrsniji, problemi s kojima se omladina susrijeće su iz godine u godinu ostaju isti.

Državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih Amina Cikotić u razgovoru za Portal Analitika ističe da je položaj mladih u Crnoj Gori nepovoljan.

„Dugogodišnji izostanak volje da se ozbiljno sistem bavi ovim pitanjem, nepovoljne društveno- političke okolnosti, doveli su do najvećih problema sa kojima se mladi trenutno suočavaju“, navela je Cikotić.

Kao ključne probleme prepoznaje nezaposlenost, nekonkurentno obrazovanje, tranziciju u odraslo doba, zdravlje, društvenu koheziju i socijalnu inkluziju, kao i mobilnost mladih.

Kako je istakla, da bismo sve njih mogli da riješimo, nužno je da imamo multiresorni pristup, jer je Ministarstvo sporta i mladih kao takvo samo jedan od aktera u procesu kreiranja boljeg ambijenta za mlade.

Problem zapošljavanja kao da je sistemski osmišljen

Jedan od ključnih izazova s kojim se, između ostalog, mladi srijeću odnosi se na polje zapošljavanja, a brojna istraživanja pokazala su da mladi smatraju da je za priključivanje tržištu rada neophodna veza (lična poznanstva, partijske i rodbinske veze). 

Cikotić objašnjava da je u pitanju problem koji datira iz davnina i koji kao da je, kako je kazala, sistemski osmišljen da tako mora biti, da kompetencije i znanja nijesu na prvom mjestu, a da su razne veze koje „bismo trebali“ imati polazna tačka za zapošljavanje.

„Zaista mislim da mladi prije svega svjedoče po onome što su zapravo doživjeli, to u velikoj mjeri jeste realnost, te da na osnovu svojih iskustava kreiraju stavove i odnos prema toj problematici. Komplikovana društveno politička situacija u kojoj smo se svi našli zasigurno doprinositome, imajući u vidu da mladi nemaju povjerenja u institucije sistema“, smatra naša sagovornica.

Ministarstvo sporta i mladih je, kako navodi, odlučilo da se u potpunosti otvara za mlade i kreće u otvoren dijalog s njima, uključuje ih u proces izrade Strategije i želi da direktno od njih čuje šta su njihovi stvarni problemi. 

„Rješavanjem jednog po jednog problema, od manjih ka većim, vjerujem da će mladi vidjeti našu spremnost i odlučnost da se istinski za njih i založimo“, kazala je Cikotić.

Spriječiti mlade da napuštaju državu

Problem s kojim se susrijeću mladi, a koji ostavlja posljedice na čitavo društvo, jeste tzv. odliv mozgova, a sve više njih odlučuje da napusti državu u potrazi za boljim uslovima rada i života. Čini se da do sada nije bilo sluha za ovaj problem, pa samim tim je i njegovo rješavanje „na čekanju“.

Cikotić u ovome vidi jedan od gorućih problema ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu i smatra da je za njegovo rješavanje potreban temeljan pristup i suštinska, a ne samo deklarativna spremnost Vlade da se pozabavi ovom problematikom.

dan-mladih

„Vjerujem da jesmo napravili iskorak, ova Vlada kao jedan od prioriteta djelovanja postavlja pitanje mladih. Strateški, međuresorno na nivou svih Ministarstava, postavljanjem prioriteta od kojih se tradicionalno javljaju nezaposlenost mladih, nejednake šanse na tržištu rada, kasno osamostaljivanje, neuključenost u procese donošenja odluka, jedino možemo spriječiti naše najvrjednije da napuste državu“, navodi Cikotić.

Vjeruje, kako ističe, da je rješavanje ovoga problema moguće, te da će Vlada istrajno raditi na tome.

Kao jedan od početnih koraka vidi formiranje Koordinacionog tijela za mlade sa zadatkom praćenja i izvještavanja u oblasti različitih politika za mlade kako bi se osigurala sinergija i efikasnost u sprovođenju aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje položaja mladih u svim sferama njihovog života i djelovanja.

Fokus na neformalnom obrazovanju i razvoju kompetencija 

Uz podršku UNDP Kancelarije u Crnoj Gori, Ministarstvo sporta i mladih započelo je proces izrade nove Strategije za mlade za period 2022-2026 s Akcionim planom 2022-2023.

Istovremeno, kako napominje Cikotić, proces evaluacije Strategije 2017-2021. realizuje se uz podršku Kancelarije UNICEF-a, a na osnovu rezultata evaluacije biće pripremljeni sveobuhvatni Izvještaj o realizaciji strategije sa njenim akcionim planovima.

U radnoj grupi za izradu Strategije su predstavnici Ministarstva sporta i mladih, drugih ministarstava, NVO-a iz oblasti omladinske politike i predstavnici mladih.

„Novi starteški dokument definisaće uže i šire oblasti omladinske politike kako bi se osigurala što efikasnija implementacija mjera i aktivnosti koje su u nadležnosti Ministarstva sporta i mladih i izbjeglo nepotrebno preklapanje aktivnosti koje su deifnisane različitim startegijama iz nadležnosti drugih resora koji se bave mladima“, objašnjava Cikotić.

Takođe, kako dodaje, Strategijom će biti definisane međuresorne aktivnosti koje će Ministarstvo sprovoditi u saradnji sa drugim institucijama i ostalim subjektima omladinske politike, čime će se pospješiti kreiranje i realizacija zajedničkih inicijativa i projekata za mlade.

Naša sagovornica ističe da se ključni prioriteti koje treba da definiše nova Strategija za mlade odnose se na: neformalno obrazovanje i razvoj kompetencija mladih, unapređenje rada i funkcionisanja omladinskih servisa, omladinski rad, solidarnost i volonterizam mladih, informisanje i mobilnost mladih kao i participacija mladih u procesu kreiranja i sprovođenja omladinske politike na nacionalnom i lokalnom nivou.

Šire oblasti koje će biti definisane Strategijom, i u okviru kojih će se implementirati zajedničke aktivnosti od značaja za mlade, odnose se na zapošljavanje mladih, obrazovanje, tranziciju u odraslo doba, zdravlje, društvenu koheziju i socijalnu inkluziju s fokusom na ranjive grupe mladih, bezbjednosnu kulturu mladih.

Kasnimo sa Strategijom

S obzirom na to da se Strategija odnosi i na tekuću godinu, a da se s izradom krenulo tek sad, evidentno je da taj proces kasni.

„Zbog reorganizacije državne uprave koja je usljedilla nakon parlamentarnih izbora, kao i aktuelnih političkih dešavanja u Crnoj Gori koje podrazumijevaju, između ostalog, i učestale promjene u pogledu personalnih rješenja na rukovodećim mjestima, od kojih se neke nijesu pokazale kao dobre, čak suprotno, utvrđivanje Strategije za mlade jeste u kašnjenju i odloženo je i srednjoročnim Programom rada Vlade planirano za IV kvartal ove godine“, objašnjava Cikotić.

mladi-2

Takođe, kasnimo i sa usvajanjem izvještaja o realizaciji akcionih planova prethodne Strategije za mlade.

„Formiranje tadašnjeg preglomaznog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i neodgovornost donosilaca odluka, značajno su uticali na probijanje rokova i neblagovremeno izvršavanje obaveza iz nadležnosti resornih ministarstava pri čemu je potrebno istaći da je izostala međuresorna saradnja koja je ključna u pogledu realiazacije mjera i aktivnosti za mlade iz nadležnosti više različitih resora“, napominje naša sagovornica.

Međutim, evaluacija Strategije planirana je za avgust/septembar i Ministarstvo će, kako je kazala Cikotić, do kraja godine pripremiti i sveobuhvatni izvještaj o realizaciji stare Strategije i njenih akcionih planova.

Stvaranje fleksibilnijih uslova za učešće u kreiranju politika

U toku je i formiranje radne grupe koja će imati zadatak da pripremi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mladima, a naša sagovornica vjeruje da će tokom javne rasprave Ministarstvo sporta i mladih osigurati aktivno učešće svih zainteresovanih subjekata omladinske politike. Naročito mladih i omladinskih organizacija koji će doprinijeti unapređenju zakonskog teksta sa ciljem obezbjeđivanjašto efikasnije implementacije zakona nakon što isti bude usvojen.

„U fokusu zakonskih izmjena biće profesionalizacija rada i funkcionisanje omladinskih servisa, finansiranje omladinske politike, kao i stvaranje fleksibilnijih uslova za učešće mladih u kreiranju i sprovođenju omladinske politike, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou“, poručuje Cikotić.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.