Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • CHO: Opasan udar na ustavno-pravni poredak zemlje, Crna Gora je na ivici političkog haosa i propasti

Pozvali ambasade zemalja EU i SAD za podršku

CHO: Opasan udar na ustavno-pravni poredak zemlje, Crna Gora je na ivici političkog haosa i propasti

Građani moraju znati da naši prijatelji i saveznici ne podržavaju i da neće tolerisati ovu vrstu postupaka aktuelne vlasti i skupštinske većine

CHO: Opasan udar na ustavno-pravni poredak zemlje, Crna Gora je na ivici političkog haosa i propasti Foto: CHO
Portal AnalitikaIzvor

”U Crnoj Gori je u toku proces koji se može zvati raznim imenima, ali je suština u brutalnom i očevidnom kršenju Ustava, kroz donošenje nelegalnog i nelegitimnog Zakona o Predsjedniku, kojim se besprizorno potiru jasne ustavne odredbe”, saopštli su iz Crnogorskog helsinškog odbora obraćajući se ambasadama zemalja EU i SAD za podršku našoj zemlji, povodom novonastalih političkih okolnosti u kontekstu sinoć usvojenih izmjena Zakona o predsjedniku države na prijedlog DF-a.

Radi se, kako dodaju, o opasnom udaru na ustavno-pravni poredak Crne Gore. 

”Političke snage koje čine tzv. “staru većinu”, njih 41 od 81 poslanika u Skupštini Crne Gore, pogazili su Ustav i uveli našu zemlju u novi krug opasnog i destruktivnog procesa, čiji počeci sežu i prije posljednjih parlamentarnih izbora.

Crna Gora je danas na ivici potpunog bezakonja, ekonomskog i političkog haosa i propasti. U tom kontekstu, udaljavanje od evropskog puta je gotovo marginalna stavka i minorna posljedica, jer je nivo i stepen razaranja društva u cjelini poprimio najgore oblike”, poručuju iz CHO.

Nepotrebno je, kako dodaju, reći da su jučerašnja dešavanja u Parlamentu samo najnoviji “detalj” u dugom nizu problema, nasilja, neustavnog i nezakonitog ponašanja političkih struktura koje imaju/nemaju većinu u našoj zemlji.

"Napadi na kritičke i slobodne medije, na pojedinašne novinare i građane, izlivi mržnje i napadi na manjinske narode i manjine, kao i na njihove predstavnike i na članove tih zajednica, uz kontinuirani pritisak, negiranje i potiranje crnogorskog nacionalnog identiteta, istorije i kutlure, uključujuži i vjerske zajednice, poprimaju sve opasnije forme i sadržaje. Pitanje je trenutka kada mogu uslijediti posljedice koje će biti nemoguće otkoniti", poručuju iz CHO.

Kako napominju, očekuju njihovu javnu reakciju i osudu svega pomenutog.

"Ne nadamo se tome zbog toga što smatramo da naši evropski i evro-atlantski saveznici i prijatelji treba da rješavaju crnogorske političke i druge probleme umjesto građana Crne Gore, već zato što smo uvjereni da će vaša javna reakcija bar donekle smanjiti utisak i uvjerenje da sve što se dešava protiče uz blage prigovore ili uz prećutnu saglasnost Evropske Unije i Sjedinjenih Država. Taj (pogrešni) utisak je potrebno što je prije i što je jasnije moguće otkloniti. 

Budućnost Crne Gore, članice NATO, je u Evropskoj Uniji. To je dug i naporan put - ali građani moraju znati da naši prijatelji i saveznici ne podržavaju i da neće tolerisati ovu vrstu postupaka aktuelne vlasti i aktuelne skupštinske većine", zaključuju iz CHO.

Završena sjednica: Skupština usvojila izmjene Zakona o predsjedniku
41
Završena sjednica: Skupština usvojila izmjene Zakona…
02.11.2022 00:45
Prljave namjere
18
Prljave namjere
02.11.2022 07:00


Portal Analitika