Društvo

CGO: Razmjenom iskustva i fokusom na dobre prakse do suzbijanja korupcije

Verujem da bi mi dodatne specifične teme ili napredniji materijal mogli pružiti veću vrijednost u budućnosti, kazao je Gajović.

CGO: Razmjenom iskustva i fokusom na dobre prakse do suzbijanja korupcije Foto: CGO
Portal AnalitikaIzvor

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je organizovao drugi u nizu od pet treninga o mehanizmima suzbijanja korupcije i to za predstavnike obrazovnog sistema.

Tokom treninga učesnici su se, kako navode iz CGO, detaljno upoznali sa antikorupcijskim politikama, uključujući planove integriteta, zaštitu zviždača, sukob interesa, razumijevanje i upravljanje rizicima, imovinske kartone, s ciljem da stečena znanja primjene u radu i time jačanja i ove važne komponente funkcionisanja svih institucija.

"Iz pozicije koju pokrivam u ovoj ustanovi, ali i kao pravnik, poznajem važnost teme, pogotovo u dijelu komplikacije koje se mogu pojaviti u radu. Predavači su bili izuzetni. Izdvojio bih Borisa Vukašinovića koji je, kroz otvorenu komunikaciju, pružio dio koji posebno doprinosi kvalitetu – razmjenu iskustava i otiskivanje od teorije, jer je praksa veoma značajna", ocjenio je Stefan Rabrenović, sekretar Zavoda za udžbenike i nastava sredstva i jedan od učesnika programa.

Marica Melović, iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, ističe značaj obuke za državne organe u dijelu usvajanja i sprovođenja plana integriteta kao odličnog instumenat, prije svega, prevencije korupcije.

"Detaljno pojašnjenje donošenja i sprovođenja plana integriteta na treningu od vrlo korisno za budući rad. Takođe, vjerujem da je svima nama bilo od izuzetnog značaja pojašnjenje važnosti izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera i načina prevazilaženja prepreka u njihovoj obradi. Istakla bih na ukazivanje problema iz prakse, ključne zakonske odredbe i pravične primjene. Kroz interakciju predavača/čica i učesnika/ca treniga stvoren je sinergetski efekat razmjene znanja i iskustva", izjavila je Melović.

Već je, kako je kazao rukovodilac Službe za akademske i opšte poslove Rektorata UCG, Mirko Gajović, bio upoznat s većinom materijala koji je prezentovan.

"Verujem da bi mi dodatne specifične teme ili napredniji materijal mogli pružiti veću vrijednost u budućnosti. Ipak, trening mi je pružio uvid u način na koji ASK postupa i priliku da sa predstavnicima Agencije razgovaram o dobrim praksama koje bi mogle da se primijene u radu moje organizacije“, kazao je Gajović

Cilj serije treninga za različite oblasti (obrazovanje, zdravstvo, lokalna uprava, bezbjednost i pravosuđe) je, dodaju iz CGO,  povećanje stepena informisanosti, unaprijeđenje procesa planiranja i sprovođenja antikoruptivnih politika od strane javnih funkcionera, a uz poštovanje etičkih standarda.

"Trening je organizovan u okviru projekta PAKT protiv korupcije (Partnerstvo protiv koruptivnih tendencija), koji je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL), a koji CGO sprovodi u saradnji sa Agencijom za sprječavanje korupcije (ASK) čiji su predstavnici danas bili i predavači", navode iz CGO. 

Portal Analitika