Društvo

CGO: Populacija od 18-29 godina sklona odobravanju zlostavljanja

Izvor

U okviru projekta „Monitoring poštovanja ljudskih prava u ustanovama zatvorenog tipa u Crnoj Gori“ Centar za građansko obrazovanje istraživao je kakvi su stavovi građana naše zemlje o torturi. Od 18.-21. marta anketirano je 807 građana. Rezultatom su zadovoljni. Danilo Ajković iz CGO kaže: „Ohrabrujuće je da 79 odsto ispitanika izjavilo da se mora obezbijediti jasna zabrana mučenja, zato što je svaka primjena mučenja nemoralna i slabi međunarodni standard ljudskih prava koji zabranjuje mučenje“.

Ipak 18 odsto ispitanika smatra da bi nad teroristima trebalo dozvoliti izvjestan stepen mučenja ako bi se time došlo do informacija koje bi spasile živote nevinih. A šta to govori o našoj zemlji?

-Ovakvim rezultatom Crna Gora je najbliža stavovima Francuske, Velike Britanije i Španije, a za čak 26 odsto liberalnije stavove građani imaju u odnosu na stavove građana SAD, zemlje koja se smatra kolijevkom demokratije – kaže Ajković.

Više od dvije trećine građana smatra da u zatvorima i policijskim stanicama ima zlostavljanja ali da se zbog straha od odmazde rijetko prijavljuje:

-Tek 10 odsto građana vjeruje da zatvorenici nikada nijesu izloženi zlostavljanju. Najčešće navode da su osuđene osobe podjednako izložena i fizičkom i psihičkom.

A ima i onih koji to zlostavljanje opravdavaju:

-Najviše opravdanja za zlostavljanje zatvorenika građani Crne Gore imaju kada se radi višestrukim počiniocima i kada se radi o onim osuđenicima koji su počinili teško krivično djelo ili su napali zatvorskog čuvara.

Najveće iznenađenje u anketi bili su, pak, odgovori najmlađih:

-Zabrinjava činjenica da je najmlađa populacija od 18-29 godina, vrlo sklona odobravanju zlostavljanja, njihova podrška je pripala tvrdnjama koje su umnogome konzervativnije i rigoroznije u odnosu na iste tvrdnje za koje su se opredijelili njihovi stariji sugrađani.

CGO je istraživanje sproveo u saradnji sa Akcijom za ljudska prava, Sigurnom ženskom kućom i Centrom za antidiskriminaciju a cijeli projekat finansira Delegacija Evropske unije u CG. Na konferenciji za novinare je najavljeno da će krajem mjeseca biti objavljen i Izvještaj o stanju ljudskih prava u ZIKS-u.

Portal Analitika