Zdravlje

Počela deveta kampanja za prevenciju karcinoma dojke „Pođi na kontrolu“

Crna Gora dio najvećeg evropskog sportskog događaja za zdravlje žena: Race for the Cure u nedjelju na Gorici

Događaj podrazumijeva trku i šetnju dužine do 5km s ciljem se okupe osobe koje su preživjele bolest ili se liječe od karcinoma dojke, njihove prijatelje, građane, porodice, timove učesnika, poznate ličnosti, društveno odgovorne kompanije, zdravstveni sektor i medije, kako bi se priključili podizanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke, navode iz NVO Brini o sebi

Crna Gora dio najvećeg evropskog sportskog događaja za zdravlje žena: Race for the Cure u nedjelju na Gorici Foto: NVO Brini o sebi
Portal AnalitikaIzvor

NVO Brini o sebi, tokom oktobra mjeseca 2023. godine, organizuje devetu kampanju za prevenciju karcinoma dojke pod nazivom „Pođi na kontrolu“, koja će se realizovati u partnerstvu sa Institutom za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, Institutom za javno zdravlje Crne Gore, Domom zdravlja Podgorica i Glavnim gradom Podgorica. 

Partnersku podršku realizaciji kampanje i ove godine pružili su agencija Vision Event, kompanija Hoffmann-La Roche, Novartis i Glosarij CD, dok su 30 privatnih ordinacija širom Crne Gore obezbijedile preventivne preglede po povlašćenim uslovima.

„Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, dok su preventivni pregledi najefikasniji način za otkrivanje bolesti u ranoj fazi, čime se značajno može uticati na smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke. Aktivnosti oktobarske kampanje usmjerene su na podizanje svijesti kod žena o brizi o sebi, o značaju preventivnih pregleda kroz redovne kontrole, veću informisanost o bolesti i načinima liječenja savremenim terapijama, a sve u cilju otkrivanja potencijalnih promjena u ranoj fazi i efikasnijeg liječenja oboljelih žena“, podsjećaju iz NVO Brini o sebi.

Naglašavaju da su ovog oktobra postali dio Think Pink Europe porodice, dobivši licencu za Crnu Goru za organizovanje događaja Race for the Cure®. 

Podsjećaju da je Race for the Cure®je najveći evropski sportski događaj za zdravlje žena, koji se održava u preko 150 svjetskih gradova, a od ovog oktobra i Crna Gora je s ponosom postala dio ove priče. 

Događaj će se održati u nedelju 29. oktobra u 12h sa startom kod Avanturističkog parka Gorica. Partnersku podršku održavanju događaja Race for the Cure®pružio je Glavni grad Podgorica. 

„Race for the Cure® podrazumijeva trku & šetnju dužine do 5km i u perspektivi predstavlja najveći društveno odgovorni događaj u našoj državi, čiji je cilj okupiti osobe koje su preživjele bolest ili se liječe od karcinoma dojke, njihove prijatelje, građane, porodice, timove učesnika, poznate ličnosti, društveno odgovorne kompanije, zdravstveni sektor i medije, kako bi se priključili podizanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke“, navode iz NVO Brini o sebi.

Koncept Race for the Cure® podrazumijeva prikupljanje sredstava kroz registraciju za učešće na događaju, koja se koriste za podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke. 

Ovog oktobra, NVO Brini o sebi će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore, Institutom za onkologiju, Domom zdravlja Podgorica i Kućom zdravlja Glavnog grada, prikupljena sredstva upotrijebiti za organizaciju predavanja i radionica, kroz koje će se pružiti, psihološka, mentalna i emocionalna podrška ženama koje se liječe od karcinoma dojke, kao i njihovim porodicama i prijateljima, koji su im podrška u procesu liječenja.

„S obzirom na činjenicu da karcinom grlića materice spada u najčešce malignitete, na našim prostorima nalazi se na četvrtom mjestu po učestalosti, namjera kampanje je motivisati sve žene da obavljaju i redovne ginekološke preglede.Svjestni činjenice da se ova bolestmože spriječiti, želimo da ukažemo na značaj HPV vakcinacije, koja uz kasnije redovne ginekološke preglede, može značajno smanjiti incidencu ove bolesti i dovesti nas u rang sa dobro razvijenim zemljama Evrope koje decenijama unazad uspiješno sprovode proces vakcinacije protiv HPV-a i skrining program“, ističu iz NVO Brini o sebi.

Kao i prethodnih godina, sada već tradicionalno, podršku ovogodišnjoj kampanji pružile su i privatne ordinacije širom Crne Gore. Sa ciljemda se preduprijedi razvoj bolesti i potencijalna bolest otkrije u ranoj fazi, obavljanjem redovnih preventivnih pregleda, 30 ordinacija obezbijedile su do 50% niže cijene ultrazvučnih, mamografskih pregleda, pregleda magnetnom rezonancom, kao i ginekoloških pregleda, a to su: 

Codra hospital, Mićunović Medical centar, Novi Cenex Medical, Ordinacija Natal, Poliklinika Hipokrat, PZU Diagnostica, Mansa Medica Tivat, Ordinacija Medan, Ginekološka ordinacija Šoć, Ars Medica, Poliklinika Filipović, Poliklinika Moj Lab, Ordinacija Dr Rahović, Bijelo Polje, Ginekološka ordinacija Vita Feminae, Kotor, Ordinacija Bralić, Rožaje, Dr Masoničić Bar, Catharum, Kotor, Specijalistička ginekološko – akušerska ambulanta „Dr Jadranka Mladenović“, Budva, Ordinacija Hera, Rezidencija zdravlja Kerber, Internos Medical Centar, PZU Stojovic Herceg Novi, Fertilis Tivat, Eskulap Bar, Tesla Medical Berane, Poliklinika Stojanović Berane, Ordinacija Dr Marić, Herceg Novi, Poliklinika Standard, Bar i PZU Life.

Detalji o popustima nalaze se na sajtu www.briniosebi.me i na facebook stranici NVO Brini o sebi.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.