Društvo

Cetinje: Svečana akademija povodom Dana novinara Crne Gore

IzvorJubilej 140 godina crnogorskog novinarstva obilježen je akademijom, pod nazivom I u gori istinu zbori, koju su u Kraljevskom pozorištvu Zetski dom organizovala društva crnogorskih i novinara Cetinja prenijela je Mina.

Predsjednik Društva crnogorskih novinara Dragan Đurović rekao je da je akademija samo početak svečanosti kojima će biti obilježena godina jubileja.

Prema njegovim riječima, planirano je otvaranje Doma novinara i štampanje Monografije o istoriji crnogorskog novinarstva.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je da novinari daju nemjerljiv doprinos utemeljivanju istinskih građanskih vrijednosti, razvijajući principe objektivnog i istinitog izvještavanja.

„Cijenim da danas, kada se Crna Gora nalazi na putu evropskih i evroatlanskih integracija, uloga medija u crnogorskom društvu dobija još više značaja“, kazao je on.

Pomoćnik ministra kulture Željko Rutović rekao je da se analizom medijskog „rukopisa prepoznaje govor i predstava o kulturnom, političkom i istorijskom nasljeđu jednog društva“.

„Posmatranje 14 decenija crnogorskog medijskog sadržaja, otkriva nam šta i kako govore medijske poruke u tom dugom periodu. Zato s razlogom možemo reći da baštinimo kulturno-istorijsku građu čija je analiza sadržaja vrijedan resurs dokumentaristike, komparacije, edukacije, analize i sinteze proučavanja pojava, procesa, događaja i ličnosti u njima“, kazao je on.

Rutović je dodao da „centralna ideja služenja interesima javnosti treba biti bazirana na demokratskoj javnoj raspravi, činjenicama i objektivnosti“.

“Kredibilan medijski sistem razdvaja istinu od neistine, činjenicu od propagande i osjećanja od argumenata, kao takav legitimiše i demokratski afirmiše stalni proces razmjene i sukobljavanja ideja na relaciji politika, mediji i civilno društvo“, smatra on.

Rutović je naveo da je, u duhu evropskih preporuka, za očekivati da se osnaže i kodifikuju principi samoregulacije medija na platformi etičkog kodeksa i profesionalnog digniteta.

Na akademiji su uručene tradicionalne nagrade koje dodjeljuje Društvo novinara Crne Gore, od kojih je ona za životno djelo, pod nazivom Crnogorac, dodijeljena Radoslavu Rotkoviću.

Posebna nagrada za izuzetan doprinos crnogorskom novinarstvu pripala je dnevnom listu Pobjeda i Radio-televiziji Crne Gore.

Nagradu za reportažu dobili su dugogodišnji novinar Pobjede Jovan Stamatović i dopisnik iz Herceg Novog Minja Bojanić.

Jubilarna diploma, uz tri decenije postojanja, pripala je Društvu novinara Cetinja,a jubilarna Nagrada za zapaženo novinarsko stvaralaštvo Ljubu Mudreši.

U okviru svečanosti, otvorena je i izložba posvećena jubileju 140 godina crnogorskog novinarstva, koju je organizovala Centralna narodna biblioteka „Đurđe Crnojević“.

Portal Analitika