Kultura

Crnogorska glumica satirom protiv apsurdne društveno političke zbilje u zemlji

Ćeranić: Ne postoji žanr koji bi opravdao našu realnost

Naslušali smo se i nagledali i vulgarnosti i primitivizma prethodne dvije godine, a kao odgovor na to biram satiru

Ćeranić: Ne postoji žanr koji bi opravdao našu realnost Foto: UGC
Desanka Markuš
Desanka MarkušAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U gotovo apsurdnoj, politički previše obojenoj, svakodnevici kojoj smo u Crnoj Gori izloženi sad već kontinuirano, a koja nas upliće u klupko negativnih emocija, podjela i razdora, kao odgovor na sulude društvene i političke momente, u kojima su najveće „zvijezde“ političari, crnogorska glumica Marta Ćeranić odlučila je da se bori onim najčistijim - umjetnošću i humorom.

Već duže vrijeme, Ćeranić kroz satirične video snimke daje surovo iskreni, realni prikaz aktuelnih društveno-političkih dešavanja u Crnoj Gori, ukazujući na sve ono što ne bi smjelo biti, a što je nažalost, naša svakodnevica.

Govoreći za Portal Analitika o svom radu i inspiraciji, Ćeranić navodi da je sve došlo spontano, iz potrebe za kreativnošću i stvaranjem.

marta

"Vjerujem da svaki umjetnik ima potrebu da nešto stvara i da se iskaže, tako je i ovo od mene došlo nekako spontano. Iz zabave. Važno mi je da objave nisu vulgarne i proste, što je zaista zadatak, s obzirom na to da često obradim takvu temu, događaj ili ličnost. Naslušali smo se i nagledali i vulgarnosti i primitivizma prethodne dvije godine, a kao odgovor na to biram satiru", poručuje Ćeranić.

Inspiracija za video snimke uglavnom su političari. Naravno, ne samo oni, ali budući da su "glavne zvijezde" naše svakodnevice, takvi snimci su najvidljiviji.

"Sreća u nesreći je da nemamo još i rijalitije, zaglupljujuće programe i tabloide kao što je to slučaj u regionu - pa nam onda političar bude i zabavljač i starleta i intelektualac, 3 u 1", dodaje Ćeranić.

Stvarnost nam je i za pozorište previše

Naša društvena i politička realnost je, kako ističe naša sagovornica, takva da bi i za pozorište bilo previše.

"Moj nekadašnji profesor Predrag Ejdus, u čijoj sam klasi diplomirala, insistirao je na tome da nikada, ali baš nikada, ne potcjenjujemo publiku. Znate, neko dođe, odvoji vrijeme, plati kartu da bi vas gledao i najbolje da ga potcjenjujete. Dok naše političare, izgleda, to niko na fakultetu nije učio, jer nas za naš novac, u naše ime i naše vrijeme, potcjenjuju, omalovažavaju, ponižavaju, prijete, ucjenjuju, nazivaju pogrdnim imenima, a ponekad (kada baš zaslužimo) i prebiju, gađaju dimnim bombama, suzavcima ili gumenim mecima", napominje Ćeranić.

marta

Ne postoji žanr, dodaje ona, u kojem bi na sceni bilo opravdano da neko "koga vi plaćate i u čije ime je premijer, da vas naziva lelekačima, fašistima i nacionalistima - sem da smo se prije toga svi zajedno (opet na sceni, da bi publici bilo jasno šizofreno ponašanje) drogirali".

"Pošto to ovdje nije slučaj, onda je neko ili lud ili pokvaren ili plaćen da služi tuđim interesima. Ko god da je, tri put U(r)A za njega", poručuje Ćeranić.

Dodaje da iako jesmo političko društvo, veći problem od toga što nam je fokus na politici, jeste politizacija institucija.
 "Upravo to sam osjetila na svojoj koži, kada mi je novi direktor CNP-a prekinuo ugovor o radu, na najružniji mogući način - nakon sedam mjeseci, iako je trebalo da traje godinu. Onda, htjeli ili ne htjeli, počnete da se bavite tom temom", priznaje Ćeranić.

Reakcije pozitivne, ali satiru ipak ne razumiju svi

Kako dodaje, srećom, većina razumije i formu i smisao i poruku snimka. Ipak, kaže, ima i onih koji ne shvataju.

"E, ti koji ne razumiju ili im se ne sviđa, znali su ponekad da mi pošalju poruku ne baš lijepog sadržaja .. nazivajući me šiptarkom, ustašom, milogorkom a nekad bi samo bacili neku kletvu, obično pozivajući se na Boga, i otišli. Bilo kako bilo, moja poruka je uvijek jedna i jasna, da evo na konkretnom primjeru, prijetnja gašenja jedne (bilo koje) TV ne smije da se desi - a već ako nam se desila i pravda se da je bila šala, valjda treba da mu kažemo da nije duhovit. Eto, ja to kažem: Dečko saberi se, nisi na pijaci", poručuje Marta.

Ako svi odustanemo tek onda ništa nema smisla

U javnosti je snažan utisak ostavio i njen gest nakon izvođenja predstave “The Effect” u CNP-u, kada je raširila zastavu Ukrajine, kao vid solidarnosti i podrške zemlji nad kojom Rusija sprovodi agresiju nezapamćenu još od Drugog svjetskog rata.

Ćeranić smatra da su emocija, ljudskost i humanost neophodne, ali joj se čini da smo prilično zaboravili na ove vrijednosti.

"Ne radi se samo o Rusiji i Ukrajini. To je pitanje elementarne ljudskosti. Nažalost, imali smo primjer masakra na Cetinju, da ne idemo dalje, o čemu smo mogli da čitamo jezive komentare… ili da čujemo onaj smijeh u sred dnevnika RTCG", podsjeća Marta.

Kao inicijatorka pokreta "Save the Soil Montenegro", poručuje da je društveni aktivizam izuzetno značajan, jer ako svi odustanemo - tek onda ništa nema smisla.

"Cilj pokreta je da osvijesti činjenicu koliko nam je zdravo zemljište neophodno za opstanak i nas i budućih generacija. Već sada imamo degradirano 52 odsto poljoprivrednog zemljišta. Ovo je planetarni pokret, na kom Sadhguru radi već 30 godina, a ove je odlučio da krene na putovanje od 30.000 km od Engleske do Indije, kako bi širio ideju o pokretu", objašnjava Ćeranić.

Ipak, kako isitče, nije zadovoljna stanjem po pitanju društvenog aktivizma.

"Dok se mi svađamo oko toga koje je ko religije, a koje nacije, izgoreše nam šume. Mislim da bi bilo korisnije i za nas i za naše okruženje da organizujemo radne akcije, manje bismo imali vremena i volje za ostale teme. Neophodni su nam lideri koji će istinski da se posvete zaštiti životne sredine, ne samo na papiru", dodaje Ćeranić.

Umjetnost može da mijenja svijet

Naša sagovornica stava je da umjetnost može da mijenja svijet. Prema njenim riječima, u suštini to i jeste potreba svakog ko se bavi umjetnošću.

"Za mene je umjetnost svaka profesija koju neko radi sa ljubavlju. Tada se rađa posebna zanesenost koja može jedino da rezultira uspjehom. Za mene je umjetnost to, onda ona putuje dalje i mjenja svijet", zaključuje Ćeranić.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
g glas_umjetnosti_neregistrovani
31.08.2022. 14:07

Rijetko da se cuje glas umjetnika-ca! Bravo Marta, jer iako si jedna, nada postoji Hvala

0
0
c cg12__neregistrovani
27.08.2022. 12:38

Podrška! Svi na svoj način moraju dati doprinos da se izađe iz ovog blata. Budi se narodeee

7
1
M Mugi_neregistrovani
27.08.2022. 10:47

Bravo Mare🍀🎓

10
1
I Ipi_neregistrovani
27.08.2022. 09:11

I nisu za drugo no za sprdnju urine dritange

9
1
G Gaga_neregistrovani
27.08.2022. 07:01

Bravo, divan intervju.

13
0
E E_viva_vero_montenegro
27.08.2022. 06:33

Živjela nam beskonačno umjetnice i dobri čovjeku i iskreni patriotu zdravog društva i države ✊️

14
1