Komentar

Stav

Čekanje i ćutanje

Prošlo je i najnovije kontrolno saslušanje v.d. ministra vanjskih poslova, odnosno odlazećeg premijera koji nikako ne odlazi.

Čekanje i ćutanje Foto: Gradski portal
Miodrag Vlahović
Miodrag VlahovićAutor
Gradski portalIzvor

“Neće sa na ovome završiti”, obećao mu je jedan inspiratora tog tužnog parlamentarnog saslušanja, predsjednik Odbora za vanjsku politiku. Što implicira bar dvije stvari - da penzionisani poslanik misli kako će ovaj skupštinski saziv još dugo raditi ili, što je još zanimljivije, kako će on biti u skupštinskim klupama i poslije 11. juna - ili kada će već biti ti izbori - pa će onda temeljito pretresti pitanje kako je i zašto je Crna Gora podržala prijem Kosova u Savjet Evrope.

Šalu na stranu - saslušanje je organizovano jer Predsjednik Odbora smatra da Crna Gora nije trebalo da podrži Kosovo. To je i stav avgustovske većine, u kojoj postoje različiti oblici i nivoi nezadovoljstva vanjskom politikom Crne Gore koju su naslijedili od “nenarodnih” vlada … Neki su u svojoj kritici eksplicitni, a neki misle da se njihovo neslaganje sa onim što su bili postulati naše vanjske politike može sakriti pozivanjem na “diplomatske” i druge procedure i rječnikom kako Crna Gora mora biti “oprezna”. 

I uzdržana, naravno. 

Takvu “uzdržanost” od Crne Gore junaci ove priče očekuju po svim pitanjima od njenog nacionalnog/državnog interesa koji su suprotstavljeni onome što se interesi i projekcije zvanične Srbije. Poklapanje sa ruskim idejama i pozicijama se podrazumijeva, odavno. 

Od Crne Gore se očekuje da se ne miješa u sopstvenu politiku. Odnosno - da se njome bavi tek na formalnoj i protokolarnoj ravni, tamo đe izjave, nastupi i postupci ne štete ideji kako se treba spremati za otklon od onih vrijednosti i strateških opredjeljenja za čiju je promjenu (ili negaciju) potrebna dvotrećinska većina u crnogorskoj Skupštini. (Ne treba očekivati da će izabrani predsjednik taj cilj više javno i jasno ponavljati - njegova otvorenost po tom pitanju se, ipak, može računati kao taktička greška.)

Takvo poklapanje i preplitanje srpsko-ruskih interesa i politike avgustovske većine u Crnoj Gori (koja uključuje i Milatovićevo krilo Evrope sad) kao da ne vide na zapadnim stranama. Jer, nemoguće je da ne vide, ne samo u Briselu i Vašingtonu. 

Ali, kao da ne vide - jer su zanemarljivi i sasvim marginalni signali, koji bi bili shvatljivi i političarima i građanima u našoj zemlji, čime bi se jasno pokazalo da Zapad neće blagonaklono gledati na uključivanje otvoreno pro-ruskih partija u narednu crnogorsku vladu. 

Sada je ključna riječ “stabilna vlada”, jer se od svih destrukcija, anti-evropske politike i štetočinstva koje je kreirao Abazovićev kabinet kao najproblematičnija, na evropskim i na američkoj adresi, izdvojila - nestabilnost?!

Ljestvica je, dakle, spuštena vrlo nisko. 

Što ne znači da neće biti još i niže. Ako je, prije formiranja Krivokapićeve vlade, bilo neophodno da se, pod (da ne zaboravimo: potrebnim i korisnim) diktatom međunarodne zajednice - da ne ulazimo u detalje koje su se diplomatije posebno istakle tom prilikom - sroči i potpiše koalicioni sporazum koji je podrazumijevao da se ne diraju principi i strateška evro-atlantska opredjeljenja crnogorske vanjske politike - sada to više nije slučaj. 

Zato se i poslanik Lekić i njegovi (pravi) saborci iz Demokratskog fronta upinju da “omekšaju” stav i preusmjere orijentaciju zvanične Podgorice - ne samo u vezi Kosova, već i po pitanju tzv. “Otvorenog Balkana”. Za ovo prvo je još uvijek rano da se udari svom snagom. Za drugo je postupak u toku …Abazović ih je sve zadužio (nezakonitim i neustavnim) “Temeljnim ugovorom” sa Crkvom Srbije. Da nije toga, kontrolna saslušanja bi imala drukčije tonove, a ni tehnički premijer ne be tako dugo odlazio … I pokušavao da otkaže već zakazane izbore. 

Za to vrijeme, Njujork Tajms, koji se sigurno čita i u Stejt Departmentu, (konačno!) objavljuje tekst o vezama srpskog predsjednika Vučića i mafije, o najtežim oblicima korupcije, o politici i saveznicima koji stavljaju, upravo dramatično, pod veliki upitnik sve ono što sa zvaničnim Beogradom - a, time, i sa cijelim regionom kojem pripadamo - čine Ambasador Hil, savjetnik Šole i specijalni izaslanik Eskobar. 

Time se, bar malo, dovodi u pitanje (inače lažna i pogrešna) paradigma koja je veze sa organizovanim kriminalom i teške oblike korupcije tražila svuda na Balkanu - osim u Srbiji. To, nažalost, ne može biti tumačeno kao nagovještaj novog odnosa Vašingtona prema balkanskim problemima i situacijama, ali je krupni i značajni izuzetak od lošeg “pravila” - čiju primjenu na Zapadnom Balkanu gledamo posljednjih godina. 

I, dok čekamo promjenu američkog stava i veću aktivnost evropskih prijatelja, bilo bi korisno da oni koji se preporučuju kao novi lideri građanske i demokratske suverenističke politike u Crnoj Gori - što je proces koji je nužan i prijeko potreban - razmisle o tome da ne ponove i da ne ponavljaju greške svoj starijih prethodnika. 

Da završimo pitanjem - koje nije samo retoričko i nema samo veze sa odnosom Crne Gore prema svim susjedima, uključujući Kosovo i Srbiju, naravno: da li ste ikada pročitali saopštenje međunarodnog sekretara DPS o tome? Ili o bilo kojem drugom vanjskopolitičkom problemu i situaciji? Da li sječate nekog intervjua, konferencije za štampu tog funkcionera? 

Ne sjećate? 

Ne znate ni kako se zove? 

Nije to nikakvo čudo. Kao što ne bi bilo čudo da se i ovakva pitanja u Crnoj Gori protumače kao “lična”, “nekorektna” i “nediplomatska” … Kao da je to ime i ta imena uopšte više važna, a ne principi i vrijednosti koje su ugroženi zbog tog ćutanja i čekanja … 

Ili da se to mijenja, u nekoj novoj, ujedinjenoj modernoj partiji, koja će donijeti Crnoj Gori istorijski odgovor na propadanje i urušavanje crnogorskog društva i države - ili da čekamo da Njujork Tajms i drugi svjetski relevantni mediji posvete regionu i Crnoj Gori pažnju na način koji bi umjesto nas riješio naše probleme. 

Prije nego što crnogorsku priču “dodatno razmotre” i završe ovi koji jedva čekaju da je završe.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d dragan_neregistrovani
04.05.2023. 10:59

Svaka cast Gospodine! Respekt!

14
0
L LipaLipa_neregistrovani
04.05.2023. 10:45

... postoje pet faza procesa prihvatanja (neke ojektivne relanoti, procesa, tuge i sl.) negiranje, bes. pregorevanje. depresija i prihatanje, ... "patriote"/"suverenisti i sl. se sada nalaze negde izmedju faze negiranja i besa, ... najduza faza procesa je uvek negiranje ostale faza sve krace i krace no na kraju uvek imamo prihvatanje, ... svi rezimu u uslovno kolonijama (cela Evropa je manje ili vise kolonija) su povezani sa mafijom. desna ruka "izabrana" vlast, leva mafijaski klanovi i sl. ... duzi period, bar deset godina, imali smo saradnju (u svemu) rezima Milo i Vucic, dobar ptimer bio "puc" (CG) iz '16.g.i sl. ... stabilna Vlada je moguca samo ako je jedna stanka dominantna, ima preko 50% ili bar oko 45%, neka slicna partija je koalicioni partener, pr.DPS kada vladali i sl. ... aj'zdravo, ...

2
11
M MikaNikolina_neregistrovani
04.05.2023. 10:50

@LipaLipa_neregistrovani : Opet si pope na opojnim drogama…aj’ zdravo.

18
1
K Kolerik_neregistrovani
08.05.2023. 11:20

@LipaLipa_neregistrovani , smiri se, kolerik ! Uzmi nešto prije pisanja...i ne lupaj gluposti : 50% dominatna stranka je poželjna !!! ??? Ajde, nađi to u Evropi ! Znaš kako se to zove, osim kod sljedbe spc ?

1
0
M Mujo_neregistrovani
04.05.2023. 06:34

Medjunarodni sekretar DPS je covjek sa dva imena, ako se ne varam

14
0