Baština

Biseri crnogorske kulturne baštine

Čeka li je obnova: Crkva Sv. Ilije u Gornjem Stolivu

Zub vremena, na primorju česti veći ili manji potresi, oluje i nevremena, učinili su da je danas u prilično lošem stanju. Pod je izložen podzemnim vodama, krov prokišnjava, zvonik je u lošem stanju, a slike, umjetnine i sakralni predmeti propadaju

Čeka li je obnova: Crkva Sv. Ilije u Gornjem Stolivu Foto: PA
Ivan KERN
Ivan KERNAutor
Portal AnalitikaIzvor

Stara župna Crkva Sv. Ilije nalazi se visoko na padinama Vrmca u selu Gornji Stoliv. Nije poznato kada je izgrađena ali se iz natpisa nad ulaznim vratima doznaje da je obnovljena i proširena 1556. godine.

O starosti ovog mjesta kao kultnog govori i manja Crkva Sv. Ane, koja se nalazi neposredno uz Crkvu Sv. Ilije. Za nju se pretpostavlja da je nastala između 12. i 13. vijeka. I ova manja crkva zbog svoje starine predstavlja značajan spomenik kulture.

Crkva Sv. Ilije je prostrana jednobrodna građevina sa kvadratnom apsidom. Posjeduje skromnu plastičnu dekoraciju, profilisan portal i rozetu iznad ulaza. Zvonik je izgrađen 1883. godine. 

Crkva je posjedovala i posjeduje bogati mobilijar i brojna umjetnička djela. Posebnu vrijednost predstavljaju tri oltarske slike Josipa Tominca. 

Međutim, zub vremena, na primorju česti veći ili manji potresi, oluje i nevremena, učinili su da je Crkva Svetog Ilije danas u prilično lošem stanju. Pod je izložen podzemnim vodama, krov prokišnjava, zvonik je u lošem stanju, a slike, umjetnine i sakralni predmeti propadaju, jer su konstantno izloženi vlazi.

Međutim, izgleda da bi stara župna Crkva Svetog Ilije u Gornjem Stolivu uskoro mogla biti obnovljena jer je pokrenuta velika akcija prikupljanja sredstava za taj nimalo jeftin i lak poduhvat. 

Za nadati se da će i ovo vrijedno kulturno dobro dobiti pažnju koju zaslužuje i produžiti svoj vijek trajanja.

ilij7


Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Kvatro
18.09.2023. 19:12

ČUVAJTE JE TAKVA KAJVA JE, JER AKO JE SPC UZME U SVOJE NEČISTE RUKE, PROMIJENICE UBRZI IZGLED, PREUREDITI I PRESLIKATI FRESKE A SV. SAVA BICE NA SVA ČETIRI ZIDA. DODACE JOJ I MORAVSKI STIL IZGRADNJE DA SE KOJIM SLUČAJEM NE BI RAZLIKOVALA OD ONIH U PIROTU, VRANJU, POŽAREVCU I DR.

1
0
L LipaLipa_neregistrovani
19.09.2023. 11:47

@Kvatro ... sigurno da je ova crkva (gradjevinsk dio) dosta stara, ... o tome svedoci "rozeta" koja ima osam krakova u centru su dve "rupe" i sl. ... "rozeta" je sematski prikaz cveta zivota ili zigota (produkt oplodjene jajna celije) nakon nekog vremena, ... ove dve "rupe" u krugu su takodje sematski prikaz jin i jang (novodnp kina, vedski simbol) simbola, ... ocu reci, manastir nije u nastanku imao veze sa hriscanstvom vec sa vedskom civilizacijom, ... aj'zdravo, ...

1
0