Komentar

Stav

Cankar: Vlast ne smije biti cilj sam po sebi, vrijeme je za novi početak - izbore

Od nekoga za koga se mogao vezati prefiks “game changer” na političkoj sceni do manekena - teze da je u stvari vlast u suprotnosti sa podrškom, da nije nužno imati većinu u skupštini i javnosti.

Cankar: Vlast ne smije biti cilj sam po sebi, vrijeme je za novi početak -  izbore Foto: DPS
Anton Cankar
Anton CankarAutor
Portal AnalitikaIzvor

Tezu koju je plasirao o sebi kao pomiritelju Crne Gore, zamijenila je jedna druga koja je zaista istinita ujedinitelj. Uspio je da ujedini većinu aktera sa političkog spektra u stavu da treba da napusti vlast jer ne postoji partija ili savez koji se nije opekao u pravljenju dogovora sa njim jer cilj je uvijek bila vlast za sebe a ne kompromis.

Sivilo nije boja kojom bi se samo preslikao rad ove sezonske vlade u ljetnjem razdoblju na platno, već opšte prihvaćena karakterna crta eksponenata vlasti u odnosu prema građanima i svim političkim subjektima, jer ovu manipulativnu priliku su imali sad u vrijeme krize i nikad više.

Razorna dejstva zapaljivih govora o etici u politici pretočena su u stvarnost vlasti i njene slasti u populizam koji se javno ističe u razglednicama koje su stizale za građane iz Amerike baš o promociji svojih etičkih tezasabranih u prvijenac objavljen i odmah prezentovan Sorošu i direkt predavanje na prestižnom Columbia University. Sve to o trošku građana stane u američku petnaestodnevnu ekskurziju sa svojih deset saradnika i to za samo sto hiljada eura, sitnica. 

Dok će poreski obveznici koji su to sve finansirali kao i mnoge druge egzibicije funkcionera sadašnjih i bivših Times Square samo sanjati ove zime koja nam se smiješi sa raznim mogućim nestašicama osnovnih životnih namirnica, energenata, nedostatkom medikamenata i kolapsom zdravstvenog sistema, kao i svakodnevnim protestima zbog zatvaranja fabrika itd, itd.

Zanima me kao mladog građanina koji je tek na pragu bavljenja politikom zašto je tako teško kao funkcioner biti skroman i odoljeti iskušenjima zloupotrebe trenutne pozicije?

Zašto se pokazalo nemogućim da se establišment odrekne dijela privilegija zbog naroda koji sve to istima i omogućava?

Očigledno da riječ narod i pozivanje na populus u cijeni u raznim govorima, istupima služi samo kao retorička fraza u političku svrhu za nakup ljudske muke i slabosti pred izbore.

Gopodine premijeru, rekli ste na početku mandata vaše 43. vlade da "Crna Gora mora biti zdrava. Nijeste uspijeli, loše joj je, nemate više ni legitimitet bilo koje skupštinske većine. Vrijeme je za novi početak, vrijeme je za izbore.

Vlast ne smije biti cilj sam po sebi, vlast nije simboli ili sinonim moći, već servis građanima koji vlast omogućavaju pojedincima.

Autor jepotpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B BDB_neregistrovani
01.10.2022. 13:35

Nadam se, da ćeš zastupati ideje tvog slavnog prezimenjaka Ivana Ca naravno. Pamti ovo sto si napisao i drži se toga, iako neće biti lako. Pozdrav!

10
0