Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Camaj: Odnosi unutar parlamentarne većine biće preispitani, insistiraćemo na odgovoru zbog čega je Čarapić u Strazburu promijenio mišljenje

Poručio nakon što je Čarapić bio uzdržan tokom glasanja za prijem Kosova u Savjet Evrope

Camaj: Odnosi unutar parlamentarne većine biće preispitani, insistiraćemo na odgovoru zbog čega je Čarapić u Strazburu promijenio mišljenje

Odnosi unutar parlamentarne većine biće preispitani, kazao poslanik Albanskog foruma, Nikola Camaj Televiziji E, nakon što je poslanik Pokreta Evropa sad, Vasilije Čarapić, bio uzdržan tokom glasanja za prijem Kosova u Savjet Evrope.

Camaj: Odnosi unutar parlamentarne većine biće preispitani, insistiraćemo na odgovoru zbog čega je Čarapić u Strazburu promijenio mišljenje Foto: RSE
Portal AnalitikaIzvor

Insistiraće, kaže Camaj, i na odgovoru zbog čega je Čarapić u Strazburu promijenio mišljenje.

Prijedlog o prijemu Kosova u Savjet Evrope usvojen je sa 131 glasom u Parlamentarnoj skupštini SE u Strazburu, a crnogorski poslanici glasali su različito. Osim uzdržanog Čarapića, Boris Mugoša iz Socijaldemokrata je glasao za, a protiv je bila Maja Vukićević iz Demokratske narodne partije.

Kosovo je dobilo podršku za prijem u Savjet Evrope. No, crnogorski poslanici, nijesu bili ujedinjeni, a javnost, i neke koalicione partnere, najviše je iznenadila uzdržanost poslanika Pokreta Evropa sad Vasilija Čarapića. 

“Što se tiče nas, potpisano ili nepotpisano, nešto što se dogovorimo mi ćemo ispoštovati do kraja. Nećemo dozvoliti da ne budemo ispoštovani. Još sam u Strazburu i nijesam imao prilike da pričam sa Čarapićem, da vidimo koji su razlozi da mijenja mišljenje, jer je u Strazbur došao drugačijeg mišljenja. Tražimo da se objasni šta se u međuvremenu desilo,” ističe Camaj.

Svjestan je, kaže, da je srpska politika bila aktivna i prisutna, te da određeni pritisci postoje. Poručuje da se sa državnom politikom niko ne smije igrati.

“Valjda postoje neke obaveze u odnosu na potpisani Sporazum. Ja sam imao razumijevanje za glasanje Maje Vukićević zbog poznatih stavova, načina na koji je izlagala. Na kraju krajeva, glas poslanika treba da bude slobodan. Međutim, ovdje postoji druga priča i ne mogu imati nikako razumijevanja za takav način i odnos prema jednom bitnom vanjsko-političkom pitanju Crne Gore,” kaže Camaj.

Potpisani Sporazum je jasan, vanjsko-politička orijentacija 44. Vlade bće utemeljena na aktivnom i kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO, punoj posvećenosti EU integracijama, razvijanju prijateljske saradnje sa susjednim državama koje je Crna Gora priznala, jačanju uloge Crne Gore u multilateralnim inicijativama i organizacijama.

Iz Vlade se, zbog stavova partijskog kolege nijesu oglasili. Nisu ni iz Ministarstva evropskih poslova.

Podsjetimo, ministarka Maida Gorčević je 29. marta, u Prištini, izjavila da će zvanična Podgorica podržati ulazak Kosova u Savjet Evrope kada o tome bude odlučivao Komitet ministara te organizacije. Premijer Spajić je istog dana poručio:

“Pravo glasanje će se desiti u aprilu kada ćemo imati plenarnu sjendicu i kada ćemo imati Ministarski savjet, kada ćete moći da vidite zvaničan stav države Crne Gore.”

Naredne sedmice, poslanik Albanskog foruma, Nikola Camaj, iniciraće razgovor i tražiti objašnjenje pred koalicionim partnerima za Čarapićev potez. Ističe da se potpisani Sporazum mora poštovati.

“Ko nije spreman to da učini, na Albanski forum ne može računati”, zaključio je Camaj,

Televizija E pokušala je da kontaktira Čarapića, ali na pozive nije odgovarao. U nadi da će odgovoriti porukom, proslijeđenja su mu sljedeća pitanja:Zbog čega ste u Savjetu Evrope bili suzdržani na glasanju za članstvo Kosova u ovoj organizaciji? Da li na taj način kršite koalicioni Sporazum, jer su Vaši partneri iz albanskih partija već nezadovoljni? Da li to što ste biti suzdržani znači da skrećete sa vanjsko-političkog kursa Crne Gore? No, Čarapićev glas nije se čuo, ali je glasan i jasan bio poslanik Albanskog foruma, Nikola Camaj. Najavljuje preispitivanje odnosa unutar parlamentarne većine.

Portal Analitika