Komentar

Bugajski: Beograd proizvodi još jedan balkanski rat

Provokacije i akti nasilja takođe mogu biti inscenirani u Crnoj Gori da bi se dodatno skrenula pažnja Zapada.

Bugajski: Beograd proizvodi još jedan balkanski rat Foto: kliker.info
Januš BUGAJSKI
Januš BUGAJSKIAutor
istraga.baIzvor

Svi dokazi ukazuju da je srspki napad na sjeveru Kosova 24. septembra orkestrirao Beograd. Ubistvo kosovskog policajca i korišćenje pravoslavnog manastira dio je stalnog obrasca provokacija koje su osmišljene da postignu tri cilja: sahranjivanje razgovora o „normalizaciji“ između Srbije i Kosova, testiranje međunarodnog odgovora na organizovano nasilje i pripremanje uslova za nasilnu secesiju.

Desetine dobro naoružanih srpskihljudi obučenih u borbene uniforme izazvalo je pucnjavu sa kosovskom policijom u blizini granice sa Srbijom. Neposredni cilj je bio da se pokaže da vlada u Prištini ne kontroliše teritoriju i da naoružane bande mogu da djeluju nekažnjeno.

Predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da su to bili lokalni Srbi koji više nisu voljni da tolerišu „Kurtijev teror“. Beograd slika mitsku sliku represije i stradanja srpske manjine iako Srbi na Kosovu imaju više kolektivnih prava od bilo koje manjine na Balkanu.

Stvaranjem brojnih incidenata, Beograd se nada da će destabilizovati zemlju i pokazati da Priština nije pravi partner. Tokom prošle godine insceniran je niz incidenata, uključujući blokade puteva, bojkote izbora, napade na opštinske zgrade i nasilne napade na policajce i trupe NATO-a. Odgovor Vašingtona i Brisela na svaki incident pomogao je Vučiću jer su za sukob okrivljene „obje strane“ i time pojačavaju lažni narativ o represiji manjina.

Redovne provokacije služe za odlaganje i konačno izbacivanje iz kolosjeka bilo kakvih razgovora uz posredovanje EU. Zaista, odgovornost je stavljena na Prištinu da omogući formiranje srpske „zajednice opština“ prije nego što se pregovori nastave. Drugim riječima, od vlade Aljbina Kurtija se očekuje da stvori samu strukturu koja će podijeliti Kosovo. Izaslanik EU Miroslav Lajčak i njegov američki kolega Gabrijel Eskobar zajedno sa ambasadorima SAD i EU se ponašaju gluvi kad god Vučić izjavi da nikada neće priznati Kosovo i samim tim nikada „normalizovati“ odnose. Nema mnogo smisla za dijalog ako jedna strana odbije da prihvati postojanje druge, kao što smo takođe svjedoci ruskog napada na Ukrajinu.

Drugi cilj srpskog paravojnog napada je da se testira odgovor Vašingtona i Brisela i reakcija ograničenog kontingenta NATO-a na Kosovu. Ako NATO snage ne preduzmu snažne mjere da pomognu kosovskoj policiji patroliranjem granice i pretresom i razoružavanjem svih kriminalnih ipolicijskihformacija na sjeveru Kosova, Beograd će zaključiti da može da sprovodi intenzivnije nasilje. Ako Oružane snage Kosova ne budu ojačane u veću i dobro opremljenu regularnu vojsku koja može da brani granice zemlje i da pokrene proces pristupanja NATO-u, Beograd će nastaviti da nekažnjeno šalje, finansira i naoružava srpske milicione grupe. Zvaničnici SAD i EU nisu uspjeli da nauče ključnu lekciju iz ratova 1990-ih – agresora možete odvratiti i pobijediti samo demonstrirajući superiornu snagu i snagu volje.

Treći Vučićev cilj je da razvije potencijalni Donbas ili Krimski scenario za Kosovo. Plan za podjelu Kosova između Srbije i Albanije lebdio je tokom Trampovog predsjedavanja i koji su u velikoj mjeri podržavali Beograd i Tirana, odložen je. Dakle, cilj Beograda se pomjerio na onemogućavanje Kosova da funkcioniše kao integrisana država i da kontroliše dio svoje teritorije. Ovo je osnovna svrha osnivanja srpskog entiteta prikrivenog kao opštinsko udruženje. Međutim, pošto se vlada u Prištini odupire ovakvim samoubilačkim potezima uprkos međunarodnom pritisku, Vučić se sada opredjeljuje za otvoreno nasilje. Izvođenjem oružanih sukoba, on računa da će se zapadne sile još više oslanjati na Prištinu kako bi omogućile stvaranje autonomnog srpskog entiteta kako bi se spriječila eskalacija.

Istovremeno, srpske bezbjednosne službe se spremaju za širu pobunu u sjevernim opštinama. Pokušaj razbijanja kosovske policije onda bi opravdao direktnu srpsku vojnu intervenciju. Beograd je povremeno paradirao sa svojom vojskom duž sjevernih granica Kosova i prijetio da će intervenisati da bi „zaštitio“ srpsko stanovništvo. Očigledno je riječ o pokušajima infiltracije, invazije i okupacije da bi se omogućilo stvaranje lokalnih srpskih bezbjednosnih snaga i marionetske administracije. Da bi se odvratio takav scenario, snage NATO-a moraju biti značajno povećane i naoružane težom opremom kako bi se suprotstavile bilo kakvim srpskim upadima.

Napad na Kosovo bi najvjerovatnije bio blisko koordinisan sa srpskim entitetom u Bosni i Hercegovini i sa Rusijom. Dodikova vlada u Banjaluci može istovremeno da sprovodi plan razdvajanja putem vanrednog referenduma, povlačenja svih srpskih zvaničnika iz bosanskih državnih institucija, stvaranja patrolirane granice sa Federacijom BiH, raspoređivanja oružanih milicija i formalnog proglašenja nezavisnosti. Računica bi bila da rasprši zapadne reakcije predstavljanjem svršenog čina i na Kosovu i u Bosni. Provokacije i akti nasilja takođe mogu biti inscenirani u Crnoj Gori da bi se dodatno skrenula pažnja Zapada. Dok je Milošević tokom 1990-ih gađao jednu po jednu metu, njegov učenik Vučić može odlučiti da djeluje istovremeno na više frontova.

Ovaj velikosrpski scenario takođe će zahtijevati zeleno svjetlo Moskve, pošto Kremlj traži odmazdu Zapadu za njegove ogromne vojne gubitke u Ukrajini. Rusija bi pružila političku podršku, diplomatsko pokriće, informacioni rat koji bi opravdao intervenciju Beograda, finansije, oružje i dobrovoljce, ako ih ima poštedjeti rata u Ukrajini. Takođe će se oslanjati na naivnost zapadnih zvaničnika koji trenutno upravljaju Balkanom. Za Beograd, ako EU i SAD ne mogu da isporuče regionalnu dominaciju Srbije i prošire njene teritorije, onda će Moskva biti željna pomoći, posebno jer to služi antizapadnim strateškim interesima Rusije.

Portal Analitika

Komentari (13)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Sten_neregistrovani
03.10.2023. 09:50

Bujna mašta, možda će zatim Beograd da povrati Dušanovo carstvo? Albanija i Grčka nek budu na oprezu...

0
2
E Emina_J
02.10.2023. 20:13

Sjajni G. Bugajski , uz Profesore sa univerziteta Dzon Hopkins i analize " hiruske " preciznosti .... !!! ... jos jacih intervjua , sa posljednjim rezimeom ... " Jalovo ...sa putem za nidje , uz mogucnost ponavljanja 2016 "...!!!

5
2
j jovo_neregistrovani
02.10.2023. 16:59

Ovako pišu Hrvati na ovu temu: https://narod.hr/kolumne-i-komentari/geopoliticka-analiza-pokusaji-revizije-milosevicevog-poraza-90-ih-i-njihov-kraj

13
0
s susjedHR
02.10.2023. 15:35

Sa Hrvatskom Srbija više neće vodit nikad rat... A vi ste sami krivi, da ste jednog Milu i DPS maknuli i stavili prosrpske stranke na vlast! Mi Hrvati to nikad nebi napravili iako mnogi ne vole HDZ, ali da ćemo birati Srbe umjesto Hrvata, NIKAD!

27
2
b boris_neregistrovani
09.10.2023. 09:27

@susjedHR , mnogo ste duzni da bi ovako zavrsili... prvi i drugi rat, bili na strani gubitnika i Srbi im bili dobri, aq i Madjari se nekaj pitaju, ne nadaj te se da kraj... Inace, ovu budalu od autora ne vredi komentarisati

0
0
L LipaLipa_neregistrovani
02.10.2023. 14:46

... rat na Balkanu ? mnogo je to komplesnije, kome je to pozeljno i sl. ... no jako je moguce da Vucic razmislja o tome, ... veruje da bi tako mogao da izbegne svoj pad, ... mislim da je sve ovo malo povezano sa Moskvom i sl. i sl. ... aj'zdravo, ...

6
4
r razlog_neregistrovani
02.10.2023. 12:50

Vec u samom "Kumanovskom miru" a da ne pricamo o njegovoj ne-primjeni ugradjen je kamen temeljac za buduci rat . Sadsanje stanje odrzava se samo superdominacijom jedne velike sile na zalasku .

4
17
t trojni_pakt_neregistrovani
02.10.2023. 12:13

Srbija je jednostavno kaznjena od alijanse jer nije prihvatila dobrovoljno okupaciju . Sad je to jedno stanje kao u vrijeme otomanske imperije ali ono se jednom mora zavrsiti i ne moze vjecno trajati kao sto su i Turci otisli .

6
36
M Mrčomrčeni_neregistrovani
02.10.2023. 13:02

@trojni_pakt_neregistrovani ... Kod vas vrijeme turaka nije prošlo, turske serije ,brat Erdogan (Vučić) i Meraba askeri ( Dodik). Imate Inaćenje u krvi isto kao i Turci ,pustite svoj narod da živi ,učite đecu civilizacijskim vrijednostima ,priznajte poraze i zločinci greške , ne gurajte đecu u ratove zarad vaših iskompleksiranih vladara, shvatite da nijesu srbi jedini narod na svijetu i da ođe žive neki drugi koji vama nisu slični po iskrivljenim razmišljanjima i stavovima i pogledima na svijet i budućnost.

40
4
P Provjera_neregistrovani
02.10.2023. 11:52

Sta čeka adžićeva policijai ANB , Berane ,Pljevlja, Nikšić Zeta idr ,treba da se provjere da ne bi imali Banjsku u crnoj gori. Mandić je javno rekao u decembru 2019 ,da iskopaju oruzije i izjavio je još tada nešto slično Banjskoj. Ko će biti Radoičić u crnoj gori ostaje na bezbjedonosnim sluzbama da otkriju i onemoguće kopiju Radoičića ,što je i za očekivati . Samo da ne bude kao službe zadužene za čišćenje puteva " Iznenadio nas snijeg 15 januara"??? Brat Abaz drži sve službe podkontrolom isto kao i Vučić u srbiji i daje izjavu da oni nisu ništa znali za teroriste .

38
4
o obavezno_neregistrovani
02.10.2023. 11:39

Prije ili kasnije mora doci do balkanskog rata da se isprave svinjarije koje su zapadni agresori i okupatori zamijesili .

7
44
I Istina_neregistrovani
02.10.2023. 14:14

@obavezno_neregistrovani a ti bi bio operisan sigurno a "vernik" si srbijanske sekte.

22
3
k kroz_prsten_jabuku_neregistrovani
02.10.2023. 15:55

@Istina_neregistrovani Kao izvrstan strelac vise puta nagradjivan .

4
1